Vic concedeix la medalla d'or a Quim Capdevila

El ple aprova per unanimitat l'atorgament del màxim guardó destacant la lluita per la democràcia i la llibertat de l'activista i mestre xocolater

Quim Capdevila està present el ple i en escoltar les intervencions se'l va veure emocionat.
Quim Capdevila està present el ple i en escoltar les intervencions se'l va veure emocionat. | Adrià Costa
09 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 9:26h
L'Ajuntament de Vic atorgarà la màxima distinció de la ciutat, la Medalla d'Or, a Quim Capdevila Anfruns pel seu activisme polític i socials i la seva dilatada trajectòria professional. Així ho va aprovar per unanimitat el ple d'aquest dimecres.

L'encarregat de presentar la proposta va ser Arnau Martí, de Vic per a Tots. El regidor va explicar que va fer arribar la proposta a l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la resta de grups que li van donar el vistiplau. Martí destacava que Capdevila "ha marcat políticament molts vigatans" i la lluita per la "llibertat, fraternitat i la justícia d'aquest país i del món".

Martí va repassar la seva trajectòria política que "batallava per la llibertat i la democràcia" en la clandestinitat durant el franquisme. El regidor també va destacar la seva figura com a mestre xocolater i la història sobre la mona de Pasqua segrestada perquè feia al·lusió als quatre punts del programa de la clandestina Assemblea de Catalunya. "Mereix aquest reconeixement per una trajectòria marcada per la generositat, Solidaritat i justícia social", concloïa.
 

Arnau Martí va presentar el dictamen per atorgar el màxim guardó a Quim Capdevila. Foto: Adrià Costa
 

Josep M. Diéguez, lloant la figura de Capdevila Foto: Adrià Costa


Des d'ERC-Som Vic, Josep M. Diéguez va lloar la figura de Capdevila per personificar "la política vigatana des de la Guerra Civil fins ara". "Des de la lluita antifranquista fins ara ha estat lluitant i picant pedra sempre que ha calgut", deia Diéguez; "des del PSUC fins a la lluita independentista d'ara". "És un gran exemple de l'internacionalisme real des del seu insubornable sobiranisme", afegia el regidor, remarcant que es congratulaven que es reconegués una persona que "vol un Vic obert al món".

Joan Coma (Capgirem Vic) apuntava que aquesta aprovació seria "un dels millors records que m'emportaré de l'Ajuntament de Vic com a regidor". Coma va lloar la figura de Capdevila per ser "una gran persona, un lluitador incansable i un mestre de la vida". En aquest sentit va destacar la seva implicació en el Moviment 30/03, que precisament va néixer per donar suport a Coma, acusat d'incitació a la sedició. El regidor de Capgirem també va remarcar la seva lluita contra el feixisme i l'extrema dreta.
 

Joan Coma, abans de començar el ple de Vic. Foto: Adrià Costa

 

Josep Arimany destacant la figura de Capdevila, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa


Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, va donar el seu vot favorable, però amb reserves. El regidor explicava que se'ls hi feia "estrany" condecorar-lo pel seu activisme polític, i en aquest sentit va lloar la trajectòria professional. Tot i estar "ideològicament molt apartats", va destacar "els mèrits" professional de Capdevila.

Per la seva banda, des de l'equip de govern, Josep Arimany (PDECat) va cloure el punt de l'ordre del dia destacant que era "un ambaixador de la ciutat de Vic" i un "defensor de les llibertats i la democràcia". "És un vigatà que té molts mèrits per tenir la medalla, des de diversos punts de vista.

Quim Capdevila, enmig del públic, es va mostrar emocionat per la concessió del màxim guardó de la ciutat. El reportatge de Toni Coromina «Quim Capdevila, mestre xocolater i activista polític» repassa la vida del guardonat. De moment, encara no hi ha data fixada per l'atorgament.
 

Quim Capdevila, abans d'entrar al ple de Vic. Foto: Adrià Costa
 

El ple de Vic va votar per unanimitat el reconeixement a Capdevila. Foto: Adrià Costa


Fomentar el dret a vot de tots els residents a Vic

L'acord del ple també es va veure en l'aprovació de la moció per al dret a vot de totes les persones residents a Vic. Presentada per Capgirem, la regidora Katia Juncks explicava que moltes persones migrades no tenen dret a vot. "És una mancança greu perquè sabem que moltes són nascudes aquí, no tenen dret a la nacionalitat espanyola i se'ls nega el dret a votar", deia la regidora.

Apuntava que hi ha "tantíssims" països que tenen acord de reciprocitat amb Espanya i, per tant, poden exercir el seu dret a vot. Però, no hi ha informació al respecte. En aquest sentit proposava fer "una campanya" per comunicar-ho als a les més de 10.000 que hi ha a Vic. Juncks deia que era "una moció urgentíssima", ja que s'acosten els comicis I els residents es poden donar d'alta de l'1 de desembre al 15 de gener. Alguns d'aquests països són: Noruega, Nova Zelanda, Bolívia, Xile, Colòmbia, Equador, etc.

Tots els partits hi van estar d'acord, excepte Plataforma Vigatana que, considerava que era "una barra lliure" per als immigrants i els donava "privilegis".
 

Josep Anglada, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa
 

Sara Blázquez exposant la necessitat d'adaptar la zona de caravanes. Foto: Adrià Costa


Millora i promoció de la zona d'autocaravanes

Capgirem va ser l'única formació que va presentar mocions. A més la del dret a vot per a tots els residents, també va proposar promocionar i millorar l'àrea d'autocaravanes. En aquest darrer cas, sobretot adaptar-la als nous temps, ja que actualment moltes furgonetes s'utilitzen com a tal. Així ho explicava la regidora Sara Blázquez apuntant la necessitat que hi haguessin lavabos, dutxes i un espai per al rentat de vaixella indistintament del vehicle que hi estacionés. A proposta d'ERC, s'hi va afegir habilitar una zona per poder cuinar.

Inicialment, la moció demanava incloure una zona d'acampada destinada a les tendes de campanya, però finalment es va desestimar i es va posar com a prioritari "millorar" l'àrea. Des de l'equip de govern, Carme Bover, va destacar que es dotarà un mòdul de serveis de banys i dutxes (i possiblement a una zona de cuina) amb un ús exclusiu de l'àrea d'autocaravanes. Buscar el "com" gestionar-ho tecnològicament és el fa que, segons Bover, no es fixi una data límit d'execució.
 

Regidors de l'equip de govern i Esquerra durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa
 

Anna Erra i Susagna Roura, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa
 

Benjamí Dòniga, durant el ple de Vic Foto: Adrià Costa

Arxivat a