Milers d'osonencs recorden «l'esperit de l'1 d'octubre» a Vic

Alcaldes de la comarca es retroben a una plaça Major per recordar la jornada del referèndum d'ara fa un any

La manifestació d'aquest vespre a la plaça de Vic.
La manifestació d'aquest vespre a la plaça de Vic. | Josep M. Montaner
01 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:43h
La imatge dels alcaldes de la comarca fent pinya ara fa un any s'ha tornat a repetir. El passat 20 de setembre de 2017, els batlles van sortir del Consell Comarcal fins a la plaça per protestar contra l'ofensiva de l'estat espanyol per la preparació del referèndum de l'1 d'octubre. El clam de llavors va ser "No ens arronsarem" i va concentrar milers de persones. Avui, alcaldes i alcaldesses d'Osona han recordat la jornada de l'1-O amb unes deu mil persones vingudes d'arreu de la comarca.

"És un dia de celebració", deia l'alcaldessa de Vic, Anna Erra remarcant que "celebrem que el poble català va guanyar i l'Estat espanyol va perdre". En aquest sentit, Erra agraïa el govern, els alcaldes i la gent que ho van fer possible. "Vam donar una lliçó de dignitat i de democràcia; només volíem votar i ho vam aconseguir", ha afegit. Erra remarcava que es manté viu "l'esperit de l'1-O". "Continua el camí i ja no hi ha retorn", ha conclòs.
 

Els alcaldes osonencs Foto: Josep M. Montaner


En aquest sentit, Àlex Garrido, alcalde de Manlleu i president del Consell d'Alcaldes d'Osona, ha recordat que van ser molts els ciutadans que "van defensar els col·legis a ultrança" tot i la repressió dels cossos policials. "Un any després la repressió encara persiteix", deia l'alcalde, criticant la presó preventiva dels líders polítics i socials. El públic ha clamat "llibertat" durant una bona estona. L'alcalde ha remarcat que gràcies a ells i a la gent "es va poder fer el referèndum". "Ni la por ni l'amenaça ens faran destistir del nostre objectiu. Guanyarem!", ha afegit.

Per la seva banda, l'alcalde de Gurb i president del Consell Comarcal, Joan Roca, ha repassat la participació a Osona (un 75%) i el resultat final, d'un 96% a favor de la independència. "Un any després no podem oblidar que hi ha persones processades per l'1-O", deia Roca. En aquest sentit, ha anomenat els osonencs investigats pel referèndum, com l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega; la vigatana Marta Rovira; el gurbetà Carles Mundó; el vilatortí Marc Costa; i el rodenc Josep Masoliver. "És un trist balanç", deia Roca. De fet, un gran llaç groc feia presència a l'escenari en record als presos i exiliats polítics.
 

Un jove amb una urna del referèndum. Foto: Josep M. Montaner


Com bé deia el presentador de l'acte, el periodista Marc Güell és un dia de sentiments contradictoris, ja que es va celebrar el referèndum, però hi va haver una repressió policial i també judicial. Per això, l'acte ha tingut una primera part més solemne i després s'han encetat els concerts amb Guillem Roma, Duble Buble, Joan Crosas i diverses corals.

Un matí de concentracions i marxa lenta a l'Eix Transversal

A diferència d'altres punts de Catalunya, a Osona no s'han tallat carreteres o vies. Hi ha hagut una marxa lenta que dificultava la circulació a l'Eix Transversal, la C-25, entre Vic i Avinyó. Cap a dos quarts de deu s'han registrat uns cinc quilòmetres de circulació intensa a causa d'aquesta acció convocada pels CDR. També hi ha hagut concentracions a les 12 del migdia en la majoria de municipis o en punts concrets, com la Universitat de Vic. A la capital d'Osona, hi havia unes dues-centes persones.
 

Joan Crosas i Duble Buble, a la plaça de Vic. Foto: Josep M. Montaner




 
Arxivat a