​JARC demana una ampliació del termini d'ajuts per a renovar la maquinària d'aplicació de purins

L'organització agrària assegura que només s'han gastat 2 dels 5 MEUR de la partida pressupostada pel Ministeri d'Agricultura

Un tractor amb cisterna aplicant purins en una explotació agrària mitjançant el sistema de ventall.
Un tractor amb cisterna aplicant purins en una explotació agrària mitjançant el sistema de ventall. | JARC
Redacció
30 de setembre del 2018
JARC -a través de l'organització agrària COAG de la qual forma part- ha sol·licitat per escrit al ministre d'Agricultura, Luis Planas, l'obertura "de forma urgent" d'un nou termini de sol·licituds per acollir-se als ajuts del Pla Renove de la maquinària d'aplicació de purins. El 15 de setembre va finalitzar el termini i un 40% del pressupost previst a aquests ajuts es va quedar sense utilitzar, en concret només s'han gastat 2 dels 5 milions d'euros destinats pel ministeri al Pla. JARC atribueix la situació a factors com ara el "retard" en la publicació de l'ordre ministerial, al fet que són inversions d'una "elevada quantia" o bé perquè el termini de temps per presentar la sol·licitud "ha estat curt", a banda que "els fabricants d'aquesta tipologia de maquinària "no han tingut marge per atendre l'augment de demanda".

JARC remarca que la convocatòria es va publicar més tard del previst (15 de juny) i s'ha desenvolupat en plena temporada d'estiu. "Una inversió d'aquest tipus suposa un gran esforç econòmic per a les explotacions" (150.000 euros de mitjana), per la qual cosa el cap sectorial de cereals de JARC, Lluís Viladrich, apunta la possibilitat que alguns productors "no s'hagin decidit a dur-la a terme en tan poc temps davant la insuficient quantia dels ajuts" (un màxim de 20.000, sense superar el 30% del total de la inversió).

D'altra banda, l'organització agrària assenyala la "dificultat" que comportava complir amb el requisit d'estar en possessió de la nova màquina adquirida, ja que "la indústria fabricadora s'ha vist desbordada" i ha estat "incapaç" de donar resposta dins el termini establert per l'administració, segons JARC.

Els ajuts del Pla Renove 2018 es basen en el Reial Decret de 2017, pel qual es modifiquen altres normatives dictades per a l'aplicació a l'Estat de la Política Agrària Comuna (PAC). Aquestes estableixen la prohibició de l'aplicació de purins amb sistemes de plats, ventalls o canons. La normativa estableix que aquests sistemes hauran de ser substituïts per uns altres que permeten localitzar o enterrar el purí en el sòl, sense distribució per aspersió. Aquests són els de reixes, mànegues o tubs flexibles, tubs rígids o discos. Aquest canvi del marc normatiu té la voluntat de contribuir a reduir les emissions de NH3 a l'atmosfera derivats de l'aplicació de purins i fems en l'agricultura.

JARC considera que aquest canvi, que acaba suposant "un esforç econòmic important" pel sector primari, "hauria de comptar amb el màxim suport de les diferents administracions" i, "no només en l'àmbit econòmic, sinó també en el de facilitar l'accés als ajuts". 

A més, l'organització agrària reclama "que no es perdi ni un cèntim destinat a l'agricultura i la ramaderia". En aquest sentit , defensa que, si amb l'ampliació del termini que planteja JARC per acollir-se als ajuts per a maquinària per aplicar purins no s'assolís el total de la partida pressupostària, "que aquests recursos puguin ser emprats per a un Pla Renove més general, en què puguin accedir més pagesos amb altres renovacions de maquinària agrària".