La Fira del Porc i la Cervesa de Manlleu se celebrarà del 5 al 7 d'octubre

El certamen canvia de dates per atraure més públic

26 de setembre del 2018
Actualitzat a les 8:47h
Cesc Colom, Àlex Garrido, Imma Muñoz i Eudald Sellarès, durant la roda de premsa de presentació de la 26a Fira Gastronòmica del Porc i la Cervesa
Cesc Colom, Àlex Garrido, Imma Muñoz i Eudald Sellarès, durant la roda de premsa de presentació de la 26a Fira Gastronòmica del Porc i la Cervesa | Carles Fiter
Manlleu ja ho té gairebé tot a punt per celebrar la Fira Gastronòmica del Porc i la Cervesa a la plaça Fra Bernadí. La novetat més important de la 26a edició és el canvi de dates: enguany es farà el 5, 6 i 7 d'octubre. "Ens semblava una bona data perquè no coincideix amb altres esdeveniments de la comarca", explicava l'alcalde Àlex Garrido durant la roda de premsa de presentació, fent referència a algunes festes majors d'Osona. A més, tal com destacava Eudald Sellarès, regidor de Promoció Econòmica, també es vol arribar a l'àrea metropolitana de Barcelona i Rodalies, aprofitant "que ja s'han acabat les festes de la Mercè". Així doncs, volen atraure més públic d'Osona i d'arreu.

De fet, el certamen recupera les primeres edicions de la Festa del Porc i la Cervesa que va seguir la línia de les Octoberfest alemanyes. La primera edició es va fer del 16 al 18 d'octubre del 1992, i mica en mica va anar ampliar el contingut gastronòmic, s'hi van incorporar els tasts de cerveses... i ara fa tres anys es va canviar el nom i la marca, com a fira gastronòmica. Tal com destacava l'alcalde, "és un dels esdeveniment que té més assistència durant l'any, tret de la Festa Major" i que ha esdevingut una activitat singular de referència gastronòmica i familiar a nivell català.

En aquest sentit, Sellarès destacava que s'ha mantingut "la línia" de les anteriors edicions i s'han anat millorant aspectes per tenir "una programació integral", adreçada des dels més petits als més grans". "Apostem molt per la cervesa artesana", deia el regidor, destacant que n'hi ha moltes d'arreu del terriori. Precismaent aquestes participaran en el 5è concurs de cervesa artesana. També n'hi haurà per les llonganisses, que podran participar al 2n concurs nacional de llonganissa tradicional, convocat per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn.

El cartell d'aquesta edició ha estat dissenyat per l'il·lustrador digital manlleuenc Cesc Grané. La il·lustració gira al voltant dels elements protagonistes d'aquesta fira, com són el porc i la cervesa, amb els seus principals ingreditents: el llúpol i la malta.

"La matança" del porc, el gran atractiu

Un dels principals atractius de la Fira és l'explicació de la matança del porc i com es rosteix. "Tornem a viure el que feien els nostres avis i besavis", deia Cesc Colom, president de l'associació del Mercat Municipal de Manlleu, remarcant que cada any es fa una explicació "més entenedora i animada" de com era la matança del porc antigament. Es rostiran 4 porcs, 2 dissabte i 2 diumenge.

L'any passat la fira va comptar amb més de 30 activitats i va comptar amb uns 20.000 visitants, un 31% del qual provenia de fora d'Osona. Les accions més ben valorades són la diversitat artesana i gastronòmica, les activitats de l'espai del porc, l'ambientació de la fira, i les activitats de l'aula del gust i dels infants. L'organització, que preveu tenir una cinquantena d'expositors, espera superar les xifres del 2017. L'alcalde tancava la roda de premsa remarcant que "ara que tenim el pont nou [Can Molas], no hi ha excusa per venir a Manlleu".
 

Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. Foto: José M. Gutiérrez

Arxivat a