CCOO amenaça amb una vaga a Patel si no regularitza els «falsos autònoms»

La Inspecció de Treball li exigeix 4 milions d'euros per les cotitzacions de 180 treballadors de Servicarne que prestaven els serveis a Avidel de Lleida

Una aturada a l'escorxador de l'Esquirol el maig passat.
Una aturada a l'escorxador de l'Esquirol el maig passat. | Josep M. Montaner
Redacció
25 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:46h
CCOO amenaça amb una vaga a principis de novembre a les empreses del sector carni de Vall Companys per exigir al grup la "regularització" dels "falsos autònoms" que presten servei a les seves filials a través de "cooperatives de treball fictícies" per tal que passin a formar part de la plantilla. A Catalunya, la Inspecció de Treball reclama uns 4 milions d'euros a l'escorxador Avidel –antiga Milsa-, filial lleidatana de Vall Companys, en concepte de les quotes de la Seguretat Social dels darrers anys de 180 treballadors que treballaven per aquesta empresa com a "falsos autònoms" a través de la cooperativa Servicarne. Segons CCOO, altres afectats per aquestes pràctiques "fraudulentes" són els treballadors de Patel, a l'Esquirol, que en el seu cas operen a través de Copergo. CCOO planteja l'aturada per als treballadors de les dinou empreses càrnies que el grup té arreu de l'Estat i, també, per aquells que treballen per Vall Companys a través de "falses" cooperatives com ara Servicarne.

CCOO exigeix al Grup Vall Companys que acati el requeriment de la Inspecció de Treball i incorpori "immediatament" a la plantilla d'alguna de les seves empreses del sector carni els treballadors que presten servei a aquestes però que ho fan com a "falsos autònoms" a través de cooperatives de treball "fictícies" i, per tant, puguin beneficiar-se de les condicions laborals que els pertocarien pel fet de cotitzar al règim general de la Seguretat Social.

Davant aquesta situació de "frau i explotació laboral" que denuncia el sindicat, CCOO prepara una vaga a totes les empreses càrnies d'aquest grup agroalimentari per a principis de novembre. L'aturada, la convocatòria de la qual CCOO està estudiant a través dels seus serveis jurídics, s'adreça als treballadors de les dinou filials del sector carni que Vall Companys té distribuïdes arreu de l'Estat, especialment a Castella-la Manxa, Aragó i Catalunya, així com també als treballadors de les "falses cooperatives" que presten els serveis al grup de forma "fraudulenta", segons ha assenyalat el responsable sectorial de la Indústria Alimentària de CCOO, Vicente Canet.

D'altra banda, el sindicat també ha posat en marxa la campanya "el semàfor", amb l'objectiu de sensibilitzar i informar a la societat sobre quines empreses i quins productes compleixen amb els criteris de seguretat alimentària i "justícia social". Així, les empreses que no subcontractin tindran el color verd, mentre que aquelles que treballin amb falses cooperatives com seria el cas de Vall Companys obtindran el color vermell. La idea és que el consumidor conegui aquesta qualificació quan vagi al supermercat i, a la vegada, conscienciar la gran distribució a no treballar amb empreses que rebin el color vermell, segons ha explicat Canet.

L'organització sindical critica l'actuació de Vall Companys tenint en compte que és el grup líder en el sector carni a l'Estat, amb una facturació superior als 1.500 milions d'euros. "El grup creix a costa del seu personal ja que compta amb una plantilla molt reduïda pel que suposa tota la seva activitat i se sustenta a partir de la subcontractació", ha manifestat Vicente Canet. Des de CCOO remarquen que les despeses de personal del grup el 2016 van ser de 100,2 milions d'euros, mentre les despeses de subcontractació per dur a terme tota l'activitat productiva es van situar en els 239 milions d'euros. Així mateix, el sindicat xifra en un 33% l'increment de la subcontractació en les empreses càrnies del grup en els darrers cinc anys. CCOO considera que Vall Companys és el grup que "major frau comet" en el sector carni amb l'ús de "falsos autònoms".

En el cas de Catalunya, una de les empreses afectades és l'escorxador Avidel, de Lleida antiga Milsa-. Des de CCOO han explicat que la Inspecció de Treball va aixecar fa uns mesos una acta de liquidació amb què aquesta filial de Vall Companys haurà d'abonar uns 4 milions d'euros a la Seguretat Social en concepte de les cotitzacions dels 180 treballadors que prestaven els seus serveis a Avidel però que ho feien com a "falsos autònoms" a través de Servicarne. Només 44 constaven com a plantilla de l'empresa lleidatana. Segons els càlculs de CCOO, a tot l'estat espanyol, el "frau" de Servicarne amb els anomenats falsos autònoms superaria els 50 milions d'euros a la Seguretat Social.

Amb aquella actuació i per tal de donar compliment a la nova legislació contra les falses cooperatives, la Inspecció de Treball va inscriure d'ofici tots els 180 treballadors al règim general de la Seguretat Social com a treballadors d'Avidel, tot i que la firma s'oposa a aquella decisió i a pagar-los les cotitzacions pertinents i ja l'ha recorreguda. L'empresa va optar per donar de baixa als 180 treballadors provinents de Servicarne, tot i que a una seixantena els va registrar a través de l'empresa de multiserveis TQ, mentre la resta es troben en una situació "estranya", segons CCOO, ja que continuen donats d'alta com autònoms i, a la vegada, estan inscrits al règim general arran de l'actuació d'ofici de la Inspecció de Treball.

A banda d'Avidel, l'altra empresa catalana on Vall Companys també estaria treballant amb "falsos autònoms" seria l'escorxador Patel de Vic, però en aquest cas no ho faria a través de la cooperativa de treball Servircane sinó de Copergo.