​L'Esquirol farà pagar per accedir a la Foradada a Cantonigròs

L'Ajuntament implantarà una ecotaxa de dos euros i en limitarà l'aforament a 50 persones a partir de l'abril del 2019

La Foradada, aquest estiu.
La Foradada, aquest estiu. | Carme Molist
25 de setembre del 2018
Actualitzat el 27 de setembre a les 10:24h
Per accedir a la Foradada de Cantonigròs s'haurà de pagar dos euros a partir del 2019 i tindrà un aforament de 50 persones durant els dies de més afluència. Així ho explica l'alcalde de l'Esquirol Àlex Montanyà a Osona.com remarcant que "és necessària una actuació contundent" davant la massificació que pateix aquest espai natural. Per arribar a la Foradada és relativament fàcil. El camí és d'1 km i la durada de l'excursió des de Cantonigròs fins al gorg és d'uns 30 minuts (uns 40 de tornada).

"Hi ha un problema de conscienciació i sensibilització", diu el batlle, apuntant que "l'incivisme" provoca problemes de convivència entre els propis visitants i els veïns de l'entorn. "Alguns porten la música alta, porten la nevera, i d'altres van amb els gossos deslligats", exemplifica. A més també hi ha problemes d'aparcament pels veïns i una preocupació dels comerciants pel poc retorn que hi ha dels visitants.

Aquesta mesura s'implantarà a partir de la Setmana Santa del 2019, durant tots els caps de setmana fins la segona quinzena de setembre i cada dia del mes d'agost. A partir de les 10 del matí fins a les 6 de la tarda, cada persona que vulgui accedir a la Foradada, haurà de pagar 2 euros. L'alcalde no descarta ampliar-ho durant el mes de juliol. Els veïns empadronats al municipi no hauran de pagar res.

Una taxa assequible

L'Ajuntament feia temps que discutia la implantació d'aquesta mesura i l'alcalde destaca que "per no precipitar-nos prohibint o limitant l'accés, vam agafar referents d'arreu de Catalunya", com el Torrent de la Cabana, al Ripollès. S'ha decidit fixar un preu de dos euros "per cobrir les despeses del control", després de fer "una relació de les ecotaxes que s'estan pagant".

"Podríem fer pagar per l'aparcament o per la persona que entra, però l'aparcament no el podem controlar", explica l'alcalde. En aquest sentit, remarca que "és una taxa assequible per tothom". La taxa servirà també per invertir en la millora de l’accessibilitat, la senyalització i la neteja.

Aquestes mesures es porten a terme en diversos espais del Ripollès o la Garrotxa. En aquest sentit, l'alcalde avança que es preveu implantar altres mesures com la prohibició de fer pícnic i que el bany serà sota la responsabilitat de cadascú.

Una enquesta decisiva

Montanyà explica que s'ha fet una enquesta que ha ajudat a prendre la decisió: "Les dades ens confirmen que hi ha una massificació important". Durant el mes d'agost, s'han realitzat un total de 1.055 enquestes durant els tretze dies de més afluència (divendres, dissabtes, diumenges i festius). Això representen 3.490 persones en total i que suposen una mitjana de 268 visitants diaris entre les 10 del matí i les 6 de la tarda. La majoria provenen de l'àrea metropolitana de Barcelona i la comarca d'Osona. També s'han registrat visites d'Estats Units, Bèlgica, Alemanya, Holanda, Brasil, Anglaterra, Polònia, Rússia, Xile; i també de Múrcia, València, Madrid, Lleó, Còrdova, etc.

Per arribar-hi, la majoria utilitza el cotxe (90%), però també hi han vingut en autocaravana (4%), a peu (3%) i la resta en moto i bicicleta. Més de la meitat (70%) és el primer cop que la visiten, i el 74% considera que l'accés està ben senyalitzat. El 21% dels visitants han vingut acompanyats amb gossos, molts dels quals anaven deslligats, fet molest que els enquestats han traslladat en el formulari.

Per conèixer l'impacte dels visitants sobre els comerços i la restauració, els resultats de l'enquesta mostren que, abans o després de visitar La Foradada, el 52% d'aquests han estat a Cantonigròs, i d'aquests el 68% hi han fet algun àpat i el 13% alguna compra. Montanyà considera que "és una dada baixa" i que cal augmentar-la.

Sobre les restriccions que ha pres l'Ajuntament sobre pagar i limitar l'aforament, el 59% dels visitants troben acceptable haver de pagar per accedir a aquests tipus d'espais naturals, i el 76% dels visitants en limitaria l'aforament.
Arxivat a