La presó de Vic viatja a Brussel·les

L'acció "Un poble empresonat" s'instal·larà a la plaça Schuman de la capital de Bèlgica, al costat del Parlament Europeu

La presó de la plaça Major de Vic, el passat hivern
La presó de la plaça Major de Vic, el passat hivern | Albert Alemany
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 12:59h
La presó que denuncia l'empresonament de polítics i líders independentistes arriba al cor d'Europa. Aquest diumenge sortirà de Vic -d'on va néixer la iniciativa- i anirà fins a Brussel·les, on està previst que arribi el dimarts, 25 de setembre. El mòdul s'instal·larà davant a la plaça Schuman, davant el Parlament Europeu.

L'acció "Un poble empresonat" va néixer després dels empresonaments de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Les entitats independentistes -Òmnium, ANC i, ara, CDR- van construir aquesta presó, una impactant iniciativa que convidava a la gent a passar-hi dues hores tancada. La presó constava de dues cel·les per on va passar milers de persones. "Ara farem un pas més i portarem la presó a Brussel·les -deia Alfred Verdaguer, president d'Òmnium Osona- per europeïtzar la situació que estem vivint".

El funcionament és diferent. Fins ara els participants s'havien d'apuntar per tancar-se a la presó simbòlicament. A Bèlgica, només hi haurà la presó amb imatges dels presos a dins. Tal com destacava la portaveu de l'ANC Osona, Jèss Carol, hi haurà les 9 fotografies dels polítics empresonats, remarcant que Oriol Junqueras i Raül Romeva "són molt coneguts perquè van ser eurodiputats".

Sortida a les 12

La presó sortirà a les 12 de la plaça Major per carretera en un camió i una furgoneta de suport. Tal com explicava Antoni Furriols del CDR de Vic, fins a Girona, els acompanyarà una representació dels "motards" independentistes formant un seguici. L'organització calcula que una quinzena de persones de les entitats independentistes es desplaçaran fins a la capital de Bèlgica, alguns en cotxe i d'altres en avió. Allà una delegació de l'ANC Brussel·les també els donarà suport.

A la sortida també hi haurà diversos parlaments, com el de Laura Masvidal, parella de Joaquim Forn, o dels pares de Marta Rovira. Per sufragar els costos les entitats vendran llaços grocs gegants per penjar als balcons i, a més l'empresa Petrolis Independents els ajuda a finançar el viatge per carretera.

Una vintena de municipis i més de 1.500 persones

Tal com explicava Verdaguer, per la presó hi han passat més de 1.500 persones i ha viatjat per 17 municipis de la geografia catalana, com Olot o Tàrrega. I l'acció no s'acaba a Brussel·les. Tal com explicava el president d'Òmnium, ja hi ha altres municipis que la volen acollir. A Vic, on es va començar l'acció el 18 de novembre de 2017, va estar-hi tres setmanes fins al desembre, quan es va acabar el Mercat Medieval.
 

Durant la roda de premsa de presentació, amb Furriols, Carol i Verdaguer Foto: ANC Osona

Arxivat a