L'ACM i l'AMI porten a l'ONU la persecució judicial contra alcaldes per l'1-O

La delegació d'electes, també d'Osona, s'ha trobat amb les exiliades Marta Rovira i Anna Gabriel per donar-los suport

Delegació d'alcaldes de l'ACM i l'AMI, a Suïssa amb Marta Rovira i Anna Gabriel
Delegació d'alcaldes de l'ACM i l'AMI, a Suïssa amb Marta Rovira i Anna Gabriel | ACM
Redacció
18 de setembre del 2018
Una delegació d'alcaldes i representants municipals catalans és aquesta setmana a Suïssa en una visita d’estudi sobre democràcia directa, organitzada per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i també amb l'objectiu de denunciar la persecució judicial que pateixen els representants locals per haver donat suport al referèndum de l'1-O i defensar els drets civils i polítics. Entre aquests hi ha tres alcaldes d'Osona: Joan Carles Rodríguez, de Sant Julià de Vilatorta; Margarida Feliu, de Viladrau; i Carles Banús, de Tavèrnoles. Isaac Peraire, de Prats de Lluçanès, també va ser-hi uns dies.

La delegació de l’ACM s'ha reunit aquests dies amb dos responsables de l’Oficina de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides pels Drets Humans, Yulia Babuzhina i Marc Bojanic, per denunciar la persecució judicial espanyola contra els alcaldes que van aprovar una declaració política a favor del referèndum de l'1-O. Més de 700 representants municipals van ser denunciats pel fiscal general -i alguns ja fins i tot han declarat- com a investigats, i també es va posar una querella judicial als presidents de l'ACM i l'AMI acusats de delictes de prevaricació, malversació i desobediència.

"L’estat espanyol ha estat abusant del poder judicial per perseguir-nos i amenaçar-nos", ha dit Saldoni, que ha afegit que “és un conflicte polític que s’ha de resoldre per vies polítiques, democràtiques i pacífiques i no per via judicial". I ha afegit que “com a alcaldes escollits democràticament, tenim el deure de defensar i respectar les decisions democràtiques i volem exercir-lo de manera lliure i sense amenaces”.

El viatge a Suïssa també ha servit per trobar-se amb dues polítiques catalanes exiliades a Suïssa, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i l’exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, i mostrar el suport i la solidaritat del món local. "Hem mostrat la necessitat de mantenir unit el món local en la defensa dels drets i les llibertats, i que sempre defensarem que els nostres ciutadans puguin votar lliurement", ha reblat Saldoni. La delegació de l’ACM tanca el viatge aquest dimecres amb una visita a l'alcalde de Berna i al parlament suís.