L'independentisme de Vic no es posa d'acord per dedicar un espai a l'1-O

La capital d'Osona arribarà al primer aniversari del referèndum per la independència sense cap plaça ni carrer amb el seu nom

El ple de Vic aturat mentre els representants dels partits i entitats buscaven una acord comú.
El ple de Vic aturat mentre els representants dels partits i entitats buscaven una acord comú. | Josep M. Montaner
18 de setembre del 2018
Actualitzat el 20 de setembre a les 15:00h
Vic no podrà commemorar el primer aniversari de l'1 d'octubre amb un espai dedicat a aquesta data. El ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest setembre ha estat marcat per aquesta qüestió i, sobretot, pel poc consens entre els partits independentistes. Tal com avançava Osona.com, des de l'equip de govern es proposava la plaça de davant del Consell Comarcal d'Osona, una opció que les entitats independentistes -ANC i Òmnium- veien amb bons ulls. Tot i això, no era del grat d'ERC ni de Capgirem. Aquests partits i entitats s'han trobat durant l'estiu en diferents reunions per buscar un espai a l'1-O, però no ha acabat de donar els seus fruits.

L'equip de govern va presentar un assumpte d'urgència per donar nom a la plaça del davant del Consell Comarcal amb la d'U d'Octubre de 2017. El regidor Toni Serrat va explicar que, després diverses reunions amb la comissió formada per partits i entitats independentistes i que els veïns del Virrei Avilés i la plaça Estació no volguessin fer el canvi, es va proposar aquest espai perquè havia aparegut en les trobades i er a una opció de consens. Serrat destacava que és un lloc de reivindicació social, hi ha el govern de la comarca, és un punt de partida de moltes mobilitzacions, ha estat sempre un col·legi electoral "i l'1 d'octubre també", és d'on va sortir la manifestació més gran de la ciutat amb els alcaldes, etc.
 

Toni Serrat explicant els motius per escollir la plaça de davant del Consell Comarcal. Foto: Josep M. Montaner

 

Maria Balasch va remarcar la importància de trobar consens Foto: Josep M. Montaner


Uns arguments que no van convèncer ERC i Capgirem. Les formacions d'esquerres tenien previst abstenir-se en la votació. En el cas de Capgirem, si implicava el canvi de domicili de totes les entitats i societats que hi ha al Consell Comarcal. Des d'Esquerra, Maria Balasch remarcava que l'1 d'octubre es van defensar les escoles dies abans per poder votar i "no hi havia cap color". "És prou important com per prendre una decisió conjuntament i en consens", deia. En aquest sentit, la regidora apuntava que preferia que hi hagués acord que no inaugurar-la en el primer aniversari. "Demanem que s'allargui el procés per decidir i demostrem que estem junts", concloïa.

Joan Coma, de Capgirem, va criticar que amb l'assumpte d'urgència l'equip de govern "es peta el consens" que fins ara hi havia hagut en qüestions referides a la construcció de la República. "S'han tensionat els límits i els terminis", deia el regidor. També va aprofitar per criticar les enquestes als veïns del Virrei Avilés i la plaça de l'Estació perquè no s'havia pogut votar en línia: "Volem que sigui un resultat col·lectiu de la població". Tal com va fer Balasch, Coma va demanar a l'alcaldessa que es traslladés la proposta per "generar més consens" i no caure "en la trampa convergent". "Preferim que hi hagi consens el 8 d'octubre [el proper ple] que no foto l'1 d'octubre".
 

Joan Coma va criticar les estratègies convergents per forçar la votació Foto: Josep M. Montaner
 

Josep Anglada, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


Per la seva banda, des dels partits no independentistes, Josep Anglada, de Plataforma Vigatana va qualificar la situació de "disbauxa" i va remarcar que era "la segona vegada que els veïns ho rebutgen". "Agafin una plaça o carrer que no tinguin nom", deia el regidor. Arnau Martí, de Vic per a Tots, va dir que al seu partit no se l'havia convocat en cap moment. "Tots els regidors tenen alguna a cosa a dir en el nomenclàtor", va destacar Martí.

Uns minuts per decidir

Davant d'aquesta falta d'acord, l'alcaldessa Anna Erra va remarcar que no era "el millor missatge" que estaven donant a la ciutadania. Així que va parar el ple per discutir la qüestió amb els partits i entitats implicades. Entre el públic, hi havia els presidents de les entitats independentistes Carme Vilaró d'ANC Vic i Alfred Verdaguer d'Òmnium.
 

Anna Erra va decidir aturar el ple per trobar una sortida a la falta de consens. Foto: Josep M. Montaner
 

Anna Erra va aixecar-se i va convocar els representants dels partits i entitats. Foto: Josep M. Montaner


Durant un quart d'hora aproximadament, van parlar d'aquesta qüestió a porta tancada. Finalment, Erra va anunciar que retirava l'assumpte d'urgència i que es tornaria a passar a votació "de forma consensuada entre partits i entitats sobiranistes". Si s'aprovés en el proper ple seria el 8 d'octubre, una setmana després del primer aniversari.

La nova biblioteca: nom i aprovació definitiva

Abans de la urgència d'aquesta proposta el ple va aprovar per unanimitat el projecte executiu definitiu de la nova biblioteca ubicada a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil. No es van presentar al·legacions en la proposta i, per tant, no difereix de l'aprovació passada. Des de Capgirem, Coma va deixar clar que farien campanya perquè la nova biblioteca també portés el nom de l'1 d'octubre. Per decidir el nom d'aquest equipament es va posar en marxa un procés participatiu i la primera proposta va arribar el maig del 2016. Tal com explicava el regidor Toni Serrat ja s'han presentat més d'un centenar de noms.

D'altra banda, també es va aprovar definitivament el Pla d'Acció Ambiental, que tal com destacava el regidor Josep-Ramon Soldevila és una actualització del que hi havia anteriorment i que s'havia elaborat amb el procés participatiu del Fòrum Ambiental. En total es van aprovar tots els dictàmens i no es van presentar mocions.
 

Josep-Ramon Soldevila, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner
 

Moments abans de començar el ple. Foto: Josep M. Montaner
 

Fabiana Palmero, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner
 

Susagna Roura, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner
 

Toni Serrat durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner
 

Marc Barnolas i Sara Blázquez, al ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

Àlvar Solà durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

Benjamí Dòniga, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a