Anna Erra està «a l'expectativa» de la investigació de Fiscalia per la megafonia

L'alcaldessa apunta que no hi ha hagut cap cost perquè el sistema emet diàriament els goigs de Sant Miquel

Anna Erra s'ha mostrat «sorpresa» per la investigació
Anna Erra s'ha mostrat «sorpresa» per la investigació | Carles Fiter
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:58h
L'alcaldessa de Vic Anna Erra està "a l'expectativa" de saber què demana la Fiscalia Provincial de Barcelona que ha obert diligències d'investigació pels missatges independentistes que es van difondre des de la megafonia de l'Ajuntament a la plaça Major. El missatge –consensuat entre el consistori, l'ANC, Òmnium i els CDR- demanava, entre d'altres, que "no ens desviem del nostre camí: la independència de Catalunya".

En una convocatòria amb els mitjans Erra s'ha mostrat "sorpresa" i ha explicat que s'ha assabentat pels mitjans de la investigació. La fiscalia ha decidit obrir diligències després de la denúncia d'un particular. Es demana als Mossos d'Esquadra que investiguin si l'emissió dels missatges ve referendada per un acord municipal i si aquesta emissió ha suposat alguna despesa per a l'Ajuntament, ja sigui en la instal·lació dels altaveus o per la confecció del missatge. A finals d'agost va saltar la polèmica a Vic per la difusió de missatges independentistes a través de la megafonia de l'Ajuntament.L'alcaldessa ha explicat que no hi ha hagut cap tràmit ni acord al ple, però que els partits independentistes -la majoria del consistori- sempre han anat a la una. "Algun dia també ens demanaran perquè deixem entrar els "motards" independentistes l'11 de Setembre a la plaça", deia Erra. A més, "és difícil trobar la despesa" perquè la megafonia funciona per fer sonar "els goigs de Sant Miquel" durant unes hores concretes del dia. "El sistema ja el tenim implantat i les entitats ens van donar el pen amb el missatge", conclou.

Així doncs també cau la petició de la Fiscalia que demana que s'indiqui si el personal de l'Ajuntament ha participat en l'elaboració del missatge o bé ha estat fet per persones alienes al consistori; i si ha suposat un cost la seva elaboració. La batllessa no s'atreveix a dir si hi tindrà recorregut o no; tot i que ha apuntat que, per exemple, l'"A por ellos" es va acabar arxivant.

"Un missatge temporal" que "treu les vergonyes"

Erra remarca que "a Vic n'hem fet moltes d'actuacions d'aquest tipus i l'únic que volem és donar rellevància al moment dur de repressió que estem vivint". En aquest sentit, el missatge demana que "no normalitzem la situació d'excepcionalitat i d'urgència nacional. Recordem cada dia que encara hi ha presos i exiliats. No ens desviem del nostre objectiu: la independència de Catalunya". Precisament, es va emetre a l'agost, durant el període vacacional de la majoria de treballadors. En aquest sentit s'ha preguntat per què feia nosa. "És el missatge o el que s'està dient? Potser ofèn perquè treu les vergonyes", ha conclòs.

La megafonia de l'Ajuntament de Vic emetia un missatge en el que reclamava "no normalitzar la situació d'excepcionalitat i d'urgència nacional" per la repressió de l'Estat i on demana a la població "no desviar-se de l'objectiu de la independència". El missatge, una iniciativa municipal conjunta amb l'ANC, Òmnium Cultural i CDR, es difonia a les 8 del vespre. Aquesta megafonia, que es va emetre fins la Diada de l'11 de Setembre, va aixecar intenses protestes unionistes a les xarxes socials. S'emetrà cada cop que hi hagi una manifestació a la plaça per reclamar la llibertat dels presos polítics.

El missatge va començar a córrer a través de les xarxes socials després que la secció comarcal de l'ANC en pengés un vídeo. S'iniciava amb un toc a sometent de les campanes i, posteriorment, l'al·locució començava demanant "no normalitzar una situació d'excepcionalitat i urgència nacional". "Recordem cada dia que encara hi ha presos polítics i exiliats. No ens desviem del nostre objectiu, la independència de Catalunya", acabava.
 

Façana de l'Ajuntament de Vic Foto: Albert Alemany

Arxivat a