Retiren un niu de vespa asiàtica a l’institut de Centelles

És el primer niu que es detecta al municipi

Retirant el niu a Centelles.
Retirant el niu a Centelles. | Aj. de Centelles
Redacció
15 de setembre del 2018

A principis d'aquest setembre, els Agents Rurals van retirar un niu de vespes asiàtiques situat a un voladís exterior de l’institut. Tal com explica l'Ajuntament, el niu feia uns 40 centímetres de diàmetre i el va localitzar el professorat del centre. Un cop els tècnics de l’ajuntament van confirmar que es tractava de la Vespa velutina, es va avisar als Agents Rurals que van procedir a la seva retirada amb l’equipament necessari.

La vespa asiàtica és una espècie invasora que és una amenaça per a les abelles i altres insectes que caça en gran quantitat per alimentar les seves larves. El mes d’agost ja es va trobar un exemplar, però aquest és el primer niu que es detecta a Centelles.

La vespa s’acostuma a posar davant del niu de les abelles (a les caixes), i no deixa tornar els insectes que tornen amb mel. Les agafen al vol, les maten i s'emporten el cos per alimentar les seves larves de vespa. Això provoca que les abelles deixin de sortir del niu i, per tant, es morin fins a quedar-se sense reserva. Llavors la vespa entra i acaba exterminant tot el niu d’abelles.

La vespa asiàtica és una espècie oriünda del sud-est asiàtic que s'està estenent per Europa des de la seva arribada accidental a França el 2004. A Catalunya, la introducció es va produir l'any 2012 des de les comarques gironines (Empordà, Garrotxa, Ripollès) i des de fa més d’un any ha començat afectar municipis d’Osona, com Torelló, Manlleu, Vidrà, Cantonigròs o Sant Julià de Vilatorta.

Una vespa velutina i una abella, a sobre una moneda de 2 euros Foto: Ernest Francolí

Arxivat a