Un binomi entre música clàssica i electrònica recrea la biografia de l'inventor Leon Theremin al MMVV

La col·laboració entre The Pinker Tones i Quartet Brossa és el projecte guanyador del Premi Puig-Porret de l'any passat

The Pinker Tones i Quartet Brossa  al Mercat de Música Viva de Vic 2018
The Pinker Tones i Quartet Brossa al Mercat de Música Viva de Vic 2018 | Albert Alemany
Redacció
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:56h
El projecte Leon, que Quartet Brossa i The Pinker Tones han presentat aquest dijous al vespre en el marc del 30è Mercat de Música Viva de Vic, ha estat un exercici d'eclecticisme per explicar la vida de Leon Theremin. Al denominat precursor de la música electrònica "li va passar tot allò que a una persona li podria haver passat durant el segle XX", ha explicat Salvador Rei, de The Pinker Tones, en una entrevista a l'ACN. La gènesi del projecte sorgeix en part de la fixació de Rei pel theremin, un instrument electrònic "tremendament atractiu i relativament desconegut". Com explicar la vida de Theremin a partir de la música que ell podria haver escoltat durant cada moment de la seva vida ha estat "un gran repte", han explicat Salvador Rei i Aleix Puig del Quartet Brossa.

Fa uns anys, Salvador Rei, dels The Pinker Tones, va topar amb la biografia de Leon Theremin. "Em va semblar una vida que s'havia d'explicar", ha assenyalat la veu de The Pinker Tones. No entenia com només s'havia produït un documental als 90, però mai s'havia portat la seva vida a la ficció. Rei ha explicat que van ser els The Pinker Tones qui van proposar al Quartet Brossa "creuar" la clàssica amb l'electrònica, tenint en compte també que Leo Theremin tocava el violoncel. 

Des del Quartet Brossa, Àlex Puig ha reconegut el "desconeixement" del grup respecte la música electrònica "però conèixer el Salva i l'Àlex amb aquesta meravellosa història" ens va semblar l'excusa "perfecta" per combinar les cordes i l'electrònica. "Va ser un gran repte", ha apuntat Salvador Rei. El seu propòsit era explicar la biografia de Leon Theremin, un personatge que va viure la revolució russa, la primera Guerra Mundial, els anys 20 a Europa i a Nova York, va conèixer Alber Einstein i també pateix la repressió del govern comunista quan torna a Rússia i passa uns anys als 'gulag' fent treballs forçats, i va acabar treballant pel KGB. "Tenim tot el segle XX explicat des del punt de vista d'aquest personatge", ha destacat. 

La construcció de l'espectacle s'ha fet a partir de la música que Theremin podria haver escoltat durant cada moment de la seva vida. "Ens hem basat en compositors que van escriure música per a Theremin, música russa com Stravinski, cançons pop o temes amb bases minimalistes. Però sempre respectant el discurs de les cordes, i acompanyades del so del theremin", ha explicat. Els temes els han escrit The Pinker Tones i el Quartet Brossa i cada cançó explica un tram de la vida de Theremin, "gairebé a manera de pel·lícula musical", ha assenyalat Aleix Puig. 

Salvador Rei ha reivindicat la figura de Theremin com un dels grans inventors del segle XX, "de qui s'hauria de parlar més". El personatge no només va inventar el Theremin, sinó que també va ser l'inventor d'altres avenços com les portes automàtiques, els detectors de metall o les alarmes electròniques per les presons. També va inventar el primer altímetre que es va enviar a l'espai amb l'Sputnik. 

El que s'ha vist aquest dijous a Vic ha estat un tast de l'espectacle que han creat que també ha comptat amb la participació del Quartet Mèlt o el ballarí de Toni Mira.

Consulta aquí tota la programació del Mercat de la Música Viva de Vic

The Pinker Tones i Quartet Brossa al Mercat de Música Viva de Vic 2018 Foto: Albert Alemany

Arxivat a