Vic

La plaça del Consell Comarcal es perfila per convertir-se en la de l'U d'Octubre

Les entitats sobiranistes veuen amb bons ulls la proposta mentre que ERC i Capgirem aposten per la nova biblioteca

per Carles Fiter , Vic, 13 de setembre de 2018 a les 20:02 |
La plaça que hi ha davant del Consell Comarcal no té cap nom i no afecta els veïns. | Josep M. Montaner
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plaça del Consell Comarcal d'Osona, a Vic, es perfila per convertir-se en la de l'U d'Octubre. Després que un 75% dels veïns de la plaça de l'Estació, la que tenia més consens, hagin denegat canviar el nom en una consulta (amb un 37% de participació), s'ha proposat aquesta opció. Durant aquest estiu la comissió creada per diferents grups polítics (PDECat, ERC i CUP) i entitats independentistes (Omnium i ANC) han estat buscant un lloc per l'1-O.

I la plaça del Consell Comarcal era una de les que tenia més acceptació en les trobades. També hi havia la plaça Major, que s'ha acabat descartant. A les reunions també s'havien proposat una dotzena de noms més, com la mal anomenada plaça de la Noguera, algun tram de l'anella verda, el pàrquing de sorra d'El Sucre, o espais de nova creació (algun carrer de la Facultat de Medicina o una nova rotonda).


Les entitats i equip de govern veuen bé la proposta

Des de l'equip de govern (PDECat), el regidor Toni Serrat destaca que el lloc "té un simbolisme per portar aquest nom" perquè es va fer la manifestació multitudinària dels alcaldes sortint del Consell Comarcal fins a la plaça el setembre del 2017 o perquè és la plaça de l'ens que representa tota la comarca. Per això, el "desig" del govern municipal és portar-ho al ple el proper dilluns 17 de setembre i així poder-la inaugurar el primer aniversari de l'1 d'Octubre. Aquest divendres, entitats i partits han de comunicar si els està bé la nova proposta per poder-ho incloure a l'ordre del dia del ple.


La nova proposta també està vista amb bons ulls per les entitats sobiranistes. Consideren que s'ha de poder celebrar el primer aniversari de l'1 d'Octubre amb un espai. "Vic no pot anar tard", diu la coordinadora de l'Assemblea a la ciutat, Carme Vilaró; mentre que Alfred Verdaguer considera que "és un espai adient, tot i que no és el que més ens agradaria". A més, també apunten que és important que el domicili de la seu del Consell Comarcal porti aquest nom.

ERC i Capgirem aposten per la biblioteca

Cagpirem, a través d'un comunicat, consideren que la nova proposta "menysprea la significació del que va ser l’U d’Octubre" i critica que s'ha convertit en "una obligació no volguda per al govern en lloc d'un fet motivament i positiu". Per això proposen la biblioteca de Vic: "Que un espai comunitari i d’aprenentatge com una biblioteca commemori l’U d’Octubre ens sembla la millor manera per continuar aprenent d’allò que col·lectivament vam fer en aquelles dates", conclouen. La formació va impulsar posar aquest nom al carrer Virrei Avilés que, després d'una enquesta on els veïns van dir que no, es va declinar com a candidat. 

Per la seva banda, ERC, tal com explica el seu portaveu Joan Ballana a Osona.com, no veu massa bé la proposta "fruit de les presses" i perquè consideren que la plaça proposada "és un lloc de pas i potser la gent no se la sent massa seva". "Aquesta plaça ens queda petita pel que vol representar", diu Ballana, remarcant el significat de l'1-O. També veuen amb bons ulls que la nova biblioteca porti aquest nom, tot i que "sense imposicions": "Ha de ser fruit de molt consens i debat" i que "decideixin els veïns". "Preferim debatre-ho bé i que no sigui fruit de les presses", conclou.

Serrat considera que la proposta de Capgirem "no té cap sentit" perquè hi ha un procés participatiu "engegat" i "no podem parar-lo; s'ha d'esperar quan s'acabi a final d'any". "Si el resultat surt 1 d'Octubre, també podem posar-li aquest nom; una cosa no treu l'altre", conclou. A més, "en les reunions que s'han fet, "mai ha sortit el nom 1 d'Octubre", afegeix. Així doncs, tot apunta que Vic arribarà a l'1 d'octubre de 2018 sense cap plaça ni carrer.
 

La plaça de l'Estació de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

 

Participació