Marc Lloret del MMVV: «Hem tret la pàtina de programació elitista i barregem propostes comercials amb arriscades»

El mercat celebra trenta anys d'història havent assolit la "complicitat del sector"

El director artístic del Mercat de Música Viva de Vic, Marc Lloret, durant l'entrevista amb l'ACN.
El director artístic del Mercat de Música Viva de Vic, Marc Lloret, durant l'entrevista amb l'ACN. | ACN
Redacció
10 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:27h
El director artístic del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), Marc Lloret, ha definit la programació de la 30a edició del certamen com a "variada", tant pel que fa als estils com per l'origen dels artistes i el format dels espectacles. De fet, aquesta és la mateixa línia que Lloret ha seguit des que el 2011 va entrar a formar part de l'equip artístic del mercat: "Li hem volgut treure la pàtina de programació més elitista, especial o 'rareta' i barregem propostes més comercials amb altres més arriscades o que costen més d'arribar al públic", ha expressat en una entrevista amb l'ACN. Durant els trenta anys d'història del MMVV, Lloret creu que s'ha aconseguit la "complicitat del sector", que "s'ha fet seu el mercat". Del 12 al 16 de setembre s'han programat una vuitantena de propostes, de les quals prop d'una trentena són estrenes.

El Mercat de Música Viva de Vic arriba enguany a la seva trentena edició i, per commemorar-ho, ha programat un concert inaugural que reivindicarà el seu paper d'impulsor de la indústria musical del país. L'actuació estarà protagonitzada per músics vinculats a la història del festival com Miquel Gil, Núria Graham, David Carabén, Andrea Motis, Kepa Junkera o Núria Graham. En un entrevista a l'ACN, Lloret ha destacat que el "significat especial" que tindrà la 30a edició del certamen s'ha volgut traslladar precisament al concert inaugural, que ha revelat que tindrà "tocs d'humor", ja que el guió està signat per Natza Farré i Oriol de Balanzó. 

Pel que fa a la resta de la programació, Lloret ha dit que "no hi ha gaires canvis respecte altres edicions", ja que "hem intentat seguir la mateixa línia des que vam aterrar a la direcció artística del mercat l'any 2011". En aquest sentit, Lloret ha dit que busquen fer una programació que sigui "susceptible de ser programada en diferents espais" i l'ha definida com la "diversitat portada als màxims extrems". 

Aquesta també serà una edició d'estrenes i, entre les formacions i músics que presentaran nous treballs al MMVV s'hi troben, entre d'altres, Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Chicuelo, Ivette Nadal, Sr. Canario, Marc Parrot o The Pinker Tones & Quartet Brossa. Pel que fa als escenaris més multitudinaris, l'oferta se centrarà en Dr. Calypso, Nyandú, Els Amics de les Arts, Obeses o els Catarres .

La complicitat del sector

Girant la vista enrere, el director artístic del mercat vigatà creu que una de les fites més importants que s'ha aconseguit al llarg de la història del certamen és la "complicitat del sector". "El sector, que en els últims anys ha patit molt, s'ha bolcat amb el mercat i se l'ha fet seu", ha celebrat Lloret. Al mateix temps, ha destacat que durant aquests trenta anys molts artistes també han aprofitat per donar-se a conèixer i sobresortir, a banda de la "part emocional i els milers de concerts i anècdotes que han passat". 

D'altra banda, Lloret creu que també s'ha aconseguit explicar i "s'ha entès bé" la doble línia de programació que té el mercat: la més festiva i la pensada per als professionals. "Ha estat una feina que han fet tots els directors artístics i s'ha aconseguit entendre el missatge que el MMVV té una part de festival, però sobretot de una part de mercat", ha apuntat. De fet, aquestes dues vessants cada cop estan més diferenciades també de manera física, ja que, mentre la part més festiva es concentra a la Plaça Major i el Sucre amb concerts gratuïts i multitudinaris; la part professional té lloc a l'interior de l'Atlàntida, a les carpes i a la Jazz Cava. "Es tracta d'un perímetre molt definit on els artistes presenten estrenen i projectes nous", ha dit Lloret en relació a la part professional. 

"Ens hem acostumat a la situació d'austeritat"

Lloret va fer-se càrrec de la direcció artística del mercat vigatà en plena crisi econòmica i creu que "ja ens hem acostumat a tenir aquesta situació d'austeritat i de mirar sempre els diners". El director del MMVV ha lamentat que els pressupostos públics "han patit moltes retallades" i això ha "repercutit directament" al mercat, motiu pel qual, ha dit, "hem hagut de plantejar el certamen com un lloc on no fer grans produccions, sinó anar a buscar projectes artístics que siguin fàcilment programables i viables econòmicament". Malgrat tot, ha apuntat que també han hagut d'empescar-se-les per trobar altres "ganxos" pels professionals, com ara les trobades, reunions, etc. 

"Els artistes catalans tenen un nivell homologable al d'altres països"

Una de les línies que ha treballat intensament el MMVV en els darrers anys és la de la internacionalització. Lloret creu que s'ha establert una línia interessant que és la de treballar diferents territoris per "fidelitzar-los i intentar que coneguin què es fa a Catalunya i veure quines possibilitats hi ha de desenvolupar-hi carreres artístiques". Enguany el país convidat és el Regne Unit. 

Lloret considera que "cada cop hi ha més fires internacionals obertes a programar propostes emergents del país" i assegura que "cada cop més els artistes catalans tenen un nivell homologable amb els artistes d'altres països". "No hi ha més nivell a fora que aquí", ha apuntat Lloret. Tot i això, el director del MMVV ha constatat la dificultat d'aconseguir desenvolupar una carrera artística a l'estranger: "Una cosa és sortir a tocar a una fira o un festival i una altra és fer gires internacionals. Això només ho poden fer els grans". 

Llibertat d'expressió 

El Mercat de Música Viva de Vic va ser un dels trenta festivals catalans que van decidir programar el raper Valtònyc com a proposta per al condemna a tres anys i mig de presó per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme. Lloret ha dit que és "ridícul" i troba "fora de lloc" que s condemni una persona per expressar-se a través d'un projecte artístic. "Pots estar d'acord o no amb les coses que es diuen i com es diuen però que per això és condemni una persona és ridícul", ha reblat. El director artístic del MMVV, però, creu que aquesta "estratègia repressiva" no servirà com a element dissuasiu, sinó tot el contrari.
 

Consulta aquí tota la programació del Mercat de la Música Viva de Vic

 

Marc Lloret, en una imatge d'arxiu. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a