L'Ajuntament de Vic comprarà dues adoberies per a rehabilitar-les i revitalitzar el barri

Les negociacions pel preu, que serà de poc més de 400.000 euros, s'han fet en secret per a evitar l'especulació immobiliària

Pla general de les dues adoberies vistes per la façana del riu que comprarà l'Ajuntament de Vic.
Pla general de les dues adoberies vistes per la façana del riu que comprarà l'Ajuntament de Vic. | ACN.
Redacció
22 d'agost del 2018
Actualitzat a les 10:19h
L'Ajuntament de Vic comprarà les adoberies número 2 i 4 del carrer de les Adoberies de Vic, una zona declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Concretament, es tracta dels dos edificis que tenen més valor patrimonial i social, i el consistori farà efectiva l'adquisició per un valor de poc més de 400.000 euros. La compra, que arribarà després de l'aprovació del Pla general d'ordenació urbanística (POUM), ha de convertir-se en un revulsiu per al barri més degradat de la ciutat i exercir de motor per a transformar-lo.

Les negociacions s'han fet en secret des de fa dos anys per a evitar les especulacions. "Sabem que hi ha propietaris que miren aquesta operació amb bons ulls i que tenen ganes de tirar endavant", ha assenyalat a l'ACN la regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Vic, Fabiana Palmero. "Pensem que és una molt bona notícia per la ciutat", ha afegit. La rehabilitació de les adoberies de Vic està en la voluntat de la gran majoria dels grups del consistori des de fa temps i ara, amb la compra de dos dels edificis, es podria donar un primer pas. Tot i que inicialment la idea de l'actual equip de govern era convèncer els propietaris perquè apostessin pel barri, "hem vist que si no comencem des de l'administració, potser quedarà aturat més temps", ha explicat la regidora, que entén que la decisió del consistori vigatà pot donar "confiança" als propietaris, "perquè almenys les dues primeres adoberies que són la porta d'entrada al carrer estaran rehabilitades i la imatge serà molt diferent".

Com a conseqüència d'un estudi de viabilitat econòmica que es va encarregar, on es contempla la part arqueològica, però també els béns mobles, es va constatar que les dues adoberies que es compraran, les més pròximes al pont de Queralt, són "les més interessants". "Encara tenen algunes màquines", ha explicat Fabiana Palmero, "però també se sap que eren les adoberies comunitàries. És a dir, les que utilitzaven els pellaires que no tenien adoberia en propietat, i era l'espai on anaven a tractar les seves pells". Segons Palmero, "aquestes adoberies tenen un significat social que tant la propietat com nosaltres volíem que es quedés per a la ciutat".

Usos mixtes "per a donar vida" al barri

Sobre els usos que han de tenir les adoberies, la regidora d'Urbanisme trasllada la decisió a la ciutadania. "És la ciutadania qui es va moure perquè es poguessin salvar en el seu moment, i entenem que la gent hi té molt a dir", ha assenyalat. Amb tot, Fabiana Palmero és partidària que tinguin usos mixtes, "perquè les adoberies puguin ser un espai dinàmic dins la ciutat". "Que hi pugui haver petit comerç i tallers d'artesania, que puguin conviure amb l'habitatge", per exemple. La idea és que els diferents usos puguin "donar vida" al barri, i "que no sigui un lloc on només s'hi va a dormir, o que es converteixi només en un museu", ha reflexionat.

En el cas concret de les dues adoberies que s'ha acordat comprar, se'n preservarà una part, que amb probabilitat serà el subsòl, on s'instal·larà una espècie de museu per fer memòria sobre les adoberies, mentre que de la cota zero cap amunt s'hi donarà altres usos encara per decidir. A partir d'ara, però, les prioritats seran donar estabilitat estructural a l'edifici. El consistori optarà a una línia de subvencions del Departament de Cultura que els permetria arreglar la teulada.

El riu com a eix vertebrador

Un cop aprovat el POUM, l'Ajuntament podrà expropiar les adoberies pel valor acordat. Fabiana Palmero ha explicat que l'expedient d'expropiació serà "molt ràpid" perquè en el conveni amb la propietat el consistori es va comprometre en fer-lo efectiu de seguida que el nou planejament entri en vigor. "Esperem que el POUM tiri endavant ràpid", ha afegit, i les previsions és que sigui en menys d'un any.

Revitalitzar les adoberies forma part d'una estratègia més global de ciutat per potenciar l'eix fluvial que representa el riu Méder i convertir-lo en un "eix vertebrador entre el nord i el sud" de la ciutat, amb altres pols d'atracció com poden ser l'Atàntida o el futur campus de la Salut de la UVic. "Ja hi ha diferents equipaments, i entenem que les adoberies en són un més", ha assenyalat.
Arxivat a