Així seran els actes de record a les víctimes dels atemptats

Barcelona acull l'homenatge central aquest divendres amb la presència de Felip VI, però també se n'han previst entre el dijous i el dissabte a Ripoll, Alcanar i Cambrils

Mostres de condol a la Rambla, una setmana després de l'atemptat
Mostres de condol a la Rambla, una setmana després de l'atemptat | Adrià Costa
Jordi Bes / Oriol March
16 d'agost del 2018
Actualitzat el 16 de gener del 2019 a les 10:00h
La recta final d'aquesta setmana, que coincideix amb l'aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, servirà per recordar les víctimes dels atacs gihadistes que va patir Catalunya fa un any. L'acte central serà el divendres a la plaça Catalunya de Barcelona, on no es faran parlaments oficials, però l'assistència del rei Felip VI ha encès la polèmica en les darreres setmanes. Prèviament, els afectats del 17-A faran una ofrena floral al mosaic de Miró de la Rambla, on es va aturar la furgoneta que conduïa Younes Abouyaaqoub amb la qual va cometre la massacre. El dijous també hi haurà un acte per reivindicar la riquesa de la diversitat a Ripoll, d'on procedien la majoria de terroristes, i un per reconèixer la tasca dels cossos de seguretat a Alcanar, on es va produir l'explosió que va precipitar els atacs, i el dissabte un a Cambrils on s'inaugurarà un memorial per la pau.

1. L'acte de Barcelona no tindrà parlaments

L'acte de l'aniversari del 17-A a la capital catalana té el lema "Barcelona, Ciutat de Pau" i se celebrarà el divendres a les 10.30 h a la plaça de Catalunya coincidint. L'acte serà "auster, senzill i emotiu", segons l'Ajuntament, que ha tancat el protocol amb el Govern i en col·laboració amb la delegació del govern espanyol a Catalunya. Prèviament es realitzarà una ofrena floral davant del mosaic de Joan Miró de la Rambla amb familiars de les víctimes mortals. A la plaça de Catalunya es donarà protagonisme a la música i als ferits i familiars, i no hi haurà parlaments oficials. La commemoració consistirà en una interpretació musical que anirà a càrrec de més de 50 alumnes voluntaris de les cinc escoles municipals de música de Barcelona i el Conservatori Municipal. La conduirà la periodista Gemma Nierga.

Obrirà l'actuació El cant dels ocells, interpretat per cinc violoncel·listes, un contrabaix i un piano de mitja cua, i després es llegirà un text en els set idiomes de les víctimes mortals: català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià i alemany. A més de Felip VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, comptarà amb la presència institucional dels ajuntaments de Cambrils, Ripoll, Alcanar i Subirats. El president de la Generalitat, Quim Torra, també hi anirà acompanyat d'una amplia representació del Govern. L'executiu es reunirà de manera extraordinària a les 8.45 i, a les 9, el president farà una declaració institucional des de la Galeria Gòtica.

Torra reunirà divendres el Govern de manera extraordinària i després farà una declaració institucional des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat

En l'acte a la capital també hi haurà representants de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis on residien les víctimes mortals, i membres de tots els cossos policials, serveis d'emergència i la resta de serveis públics que van ajudar en l'atenció als atemptats. Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn, formarà part de la zona d'autoritats. També ha confirmat que hi acudirà el president del PP, Pablo Casado, mentre que no hi serà la CUP ni tampoc l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que se centra en l'acte d'homenatge a Lledoners, organitzat amb Òmnium.

2. Ripoll reivindicarà la riquesa de la diversitat

Ripoll serà l'encarregada d'encetar els actes vinculats a l'aniversari dels atemptats, on comptararan amb l'assistència del president Torra i de les conselleres Elsa Artadi (Presidència) i Teresa Jordà (Agricultura). La població, d'on procedien la majoria de joves integrants de la cèl·lula gihadista, ha programat per aquest dijous a partir de les 18.30 h una tarda d'activitats per realçar la riquesa de la diversitat sota el lema "Ripoll per la convivència", i que s'emmarca en el pla de convivència que ha llançat el municipi per cicatritzar ferides. A la plaça del Monestir es podran realitzar cinc activitats que tenen com a eix qüestions relacionades amb les relacions humanes i la interculturalitat, i a les 20.00 h es clourà la jornada amb la lectura d'un mateix poema en diferents idiomes acompanyat d'unes notes musicals. Finalitzarà amb un clam a la convivència i El cant dels ocells.

3. Alcanar reconeixerà els cossos de seguretat

L'explosió que va precipitar els atacs de Barcelona i Cambrils es va produir a Alcanar, i la població ha programat per aquest dijous un acte institucional de reconeixement als cossos públics de seguretat i d'emergència, i als voluntaris, serveis socials i altres treballadors. Serà a les 20.00 h a la plaça Ramon Pous de les Cases d'Alcanar, i el lideraran el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, l'alcalde, Alfons Montserrat, i tres consellers del Govern: Miquel Buch (Interior), Damià Calvet (Territori) i Ester Capella (Justícia), segons l'Ajuntament de la localitat. La tarda començarà a les 18.00 h amb una rebuda de les autoritats al consistori i a les 18.45 h amb una visita al restaurant Serramar d'Alcanar Platja, que va ser el centre d'operacions i atenció als veïns afectats.

L'acte a Lledoners comptarà amb les intervencions d'Elisenda Paluzie, Marcel Mauri, Josep Maria Cervera, Laura Masvidal i Torra

4. Presó de Lledoners

L'ANC, que plantarà el rei, i Òmnium Cultural han organitzat un acte a partir de les 18.30 davant de la presó de Lledoners, on hi ha reclòs Forn, per tal d'homenatjar les víctimes. Torra visitarà l'exconseller a les sis i, després, intervindrà en la commemoració. La dona de l'exconseller prendrà la paraula juntament amb Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea; Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural; i Josep Maria Cervera, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

5. Cambrils descobrirà un memorial per la pau

El dissabte serà el torn de Cambrils, un altre dels escenaris dels atemptats. L'acte de record a les víctimes serà a les 10.30 h al passeig Marítim, davant del Club Nàutic, on es va produir l'atac que va deixar una persona morta, set ferides i cinc terroristes abatuts, recorden des de l'Ajuntament. Aquí s'hi preveu l'assistència de Torra i diversos consellers, i Casado també ha anunciat la seva assistència. Hi haurà parlaments, una interpretació musical, la descoberta d'un memorial que han elaborat els serveis tècnics municipals i una ofrena floral. Aquest punt es va convertir en un memorial espontani amb ofrenes i missatges que es van deixar els dies posteriors a l'atemptat, i és per aquest motiu que s'ha decidit que en aquest mateix lloc s'instal·li un memorial permanent per la pau.