La plaça de l'Estació de Vic, la millor opció per convertir-se en la del 1r d'Octubre

L'Ajuntament farà una consulta als veïns a finals d'agost | La plaça Major i l'espai de davant del Consell Comarcal han estat alguns dels candidats per portar el nom de la històrica data

La plaça de l'Estació de Vic és l'opció que té més consens entre partits i entitats independentistes.
La plaça de l'Estació de Vic és l'opció que té més consens entre partits i entitats independentistes. | Josep M. Montaner
17 d'agost del 2018
Vic busca un espai per dedicar al Primer d'Octubre de 2017, el dia del referèndum sobre la independència de Catalunya. Després de la negativa dels veïns del carrer Virrei Avilés de canviar el nom per aquesta data històrica, l'equip de govern (PDECat), ERC, CUP, Omnium i ANC han trobat una opció: la plaça de l'Estació. Així ho explica el regidor Toni Serrat a Osona.com.

Serrat apunta que a finals d'agost està previst fer una enquesta als veïns de la plaça de l'Estació per veure si estan d'acord o no amb el canvi. Cal destacar que, durant les trobades, també s'ha contemplat donar el nom només al centre de la plaça de l'Estació. D'aquesta manera, passarien a dir-se "Jardins Primer d'Octubre" i no afectarien directament al veïnat. Aquesta és l'opció que des de l'equip de govern es veu amb més bons ulls. Tot i això, no és la primera. "Si tot va bé ho portaríem al ple del 17 de setembre i podríem batejar-la Primer d'Octubre", explica el regidor.

Una dotzena de noms per l'U d'octubre

Vic té una llarga llista de noms que s'han demanat per posar als carrers i espais de la ciutat. Tal com explica Serrat encara "n'hi ha molts per assignar". Alguns d'aquests són, per exemple, Rosa Sensat, Guillem Agulló o Pacte dels Vigatans. El regidor explica que no se segueix un ordre a l'hora d'atorgar-los i destaca que n'hi ha més de masculins que de femenins.
 

Toni Serrat, durant l'entrevista amb Osona.com Foto: Josep M. Montaner


Durant les reunions prèvies per decidir on posar Primer d'Octubre, se'n van plantejar una dotzena. El regidor apunta que hi ha molts espais de Vic que se'ls anomena d'una manera, tot i no tenir oficialment un nom. Entre els candidats per portar la data històrica hi ha, per exemple, la "mal anomenada" plaça de la Noguera o el parc dels alemanys (del davant de l'Hospital General).

D'altres senzillament no en tenen, com el parc que hi ha als habitatges Montseny, algun tram de l'anella verda, el sender del barri de Sant Llàtzer o el pàrquing de sorra d'El Sucre. La llista també contemplava espais de nova creació com la futura ubicació de la Facultat de Medicina (al Prat d'en Galliners), en algun dels carrers que sortiria dins del nou equipament educatiu, o alguna rotonda de nova construcció.

De totes aquestes, finalment van quedar tres propostes: la plaça Major, la de davant del Consell Comarcal d'Osona, i la de l'Estació. Finalment, la balança es decanta cap a la plaça de l'Estació. A finals d'agost, es veurà què hi diu el veïnat. "La consulta als veïns no és vinculant, però té pes", conclou Serrat.
 

El carrer virrei Avilés està descartat. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a