La fibra òptica arribarà a una trentena de municipis d'Osona a finals d'any

El desplegament per la comarca té una inversió 7,9 milions que van a càrrec de la Diputació de Barcelona

Desplegament de fibra òptica per la cuneta de formigó a la carretera C-1413b de Centelles a Sant Quirze Safaja
Desplegament de fibra òptica per la cuneta de formigó a la carretera C-1413b de Centelles a Sant Quirze Safaja | Diputació de Barcelona
Redacció
14 d'agost del 2018
La Diputació de Barcelona ja ha començat en les darreres setmanes a fer les obres de desplegament de fibra òptica per la comarca d'Osona. Es tracta de la primera fase d'execució que arribarà a 26 municipis de la comarca i ha d'estar acabada abans del 2019. Així ho anunciava el diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, durant la visita a una de les actuacions que s'està realitzant a la carretera C-1413b de Centelles a Sant Quirze Safaja.

La Diputació, que té la titularitat d'aquestes vies, invertirà 7,9 milions en un total de 114,2 km de carreteres. Això suposa que se'n beneficiaran 78.804 persones. Així ho remarcava Fàbrega, apuntant que anirà des del municipi més gran al més petit, com Sobremunt on les obres ja estan enllestides. Aquesta inversió es porta a terme a tota a la demarcació de Barcelona i forma part dels 18,9 milions que es destinaran al llarg de 252 km. Així doncs, es tracta d'un desplegament molt important per la comarca d'Osona.

Aquestes obres consisteixen a aprofitar els projectes planejats per la conservació i millora de les carreteres de l'ens supramunicipal per incorporar-hi una cuneta de formigó per fer-hi passar la fibra òptica. En aquesta xarxa de transport soterrada es proposa una secció de 4 tri-tubs de 20 mm. El projecte es fa de forma coordinada amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) i l'acord permetrà a la corporació reservar conductes per al seu possible ús en serveis tecnològicament avançats d'autoprestació sobre les carreteres. El CTTI, doncs, és qui es cuidarà d'instal·lar i gestionar el cablejat, a més del seu manteniment.

Els municipis afectats de la primera fase són Alpens, Balenyà, Calldetenes, Centelles, Folgueroles, Lluçà, Manlleu, Muntanyola, Perafita, Roda de Ter, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d'Osormort, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Besora, Sobremunt, Sora, Taradell, Torelló, Vilanova de Sau. Les obres també permetran que la fibra òptica arribi als termes municipals Sant Martí de Centelles i Seva.

Una segona fase el 2021

La resta del desplegament a la comarca està prevista en una segona fase, que s'executaria el 2021, ja que les carreteres afectades són també titularitat de la Generalitat de Catalunya. En aquesta etapa els municipis afectats són l'Esquirol, Olost, Oristà, Tavèrnoles i Tavertet. La tercera fase queda pendent perquè són competència de la Generalitat únicament.
 

El tritub per a fibra òptica a la xarxa de carreteres. Foto: Diputació de Barcelona

Arxivat a