Ratpenats busquen casa a les Guilleries-Savassona

Tècnics i investigadors cerquen un espai estable per a la colònia de cria que hi ha a la zona

Un ratpenat de ferradura gros
Un ratpenat de ferradura gros | C. Flaquer/Museu CN Granollers
Redacció
11 d'agost del 2018
Actualitzat el 12 d'agost a la 13:07h

Una colònia de ratpenats de ferradura gros (Rhinolophus ferrumequinum) busca casa a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Així ho determina l'estudi de les poblacions de quiròpters o ratpenats del Museu de Ciències Natural de Granollers. Tal com expliquen en una nota, entre el 2005 i 2017, s'ha hagut de canviar de masia més d'una desena de vegades per criar. En aquest cas és sorprenent, ja que es tracta d'una espècie molt fidel als seus refugis de cria. A l'espai natural, ja ha fet servir sis masies diferents.

El ratpenat de ferradura gros és un animal de 40 cm d’envergadura i uns 25 grams de pes que viu en coves, però que davant l’alteració que aquestes pateixen pels humans s’ha adaptat a criar en algunes golfes de cases penjant del sostre. És un animal típic de paisatges agroforestals amb prats, pastures i bosc que, bàsicament, s’alimenta d’escarabats i papallones nocturnes de mida grossa. El 2005 es va localitzar una colònia de cria de ratpenat que estava formada per unes 120 femelles (els mascles no acostumen a ser presents durant la cria).

L'animal ha hagut de canviar constantment a causa de les reformes de les masies on es trobaven o bé l'enrunament de les golfes de les cases on habiten. En conseqüència, tal com s'alerta, aquesta espècie amenaçada i vulnerable pot estar a punt de desaparèixer de les Guilleries. Per això els tècnics de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i els investigadors fan esforços per mirar de trobar una casa estable per a una colònia de gran valor natural.