Un germà del terrorista de la Rambla va comprar disfresses de policia a Vic

Els agents van sospitar també de les intencions d'un tercer germà dels Abouyaaqoub i dos amics

Mohamed Houli Chemlal (supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar), Youssef Aalla i Younes Abouyaaqoub.
Mohamed Houli Chemlal (supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar), Youssef Aalla i Younes Abouyaaqoub. | ACN
Redacció
07 d'agost del 2018
Actualitzat a les 16:17h
Els Mossos d'Esquadra van advertir el juny d'enguany al jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, que investiga els atemptats terroristes de fa un any a Barcelona i Cambrils, de moviments sospitosos per part de Hicham Abouyaaqoub, -germà del conductor de la furgoneta de la Ramba i un dels terroristes abatuts a Cambrils- i dos dels seus amics, per haver comprat tres disfresses de policia en una botiga de Vic al febrer.

Els agents van seguir tots els seus moviments durant els dies posteriors coincidint amb el Carnestoltes i van concloure que no se'ls va observar disfressats de policies ni fent cap delicte penal o acte preparatori de cap atemptat, però van mantenir les seves sospites. I com que "es desconeix el motiu pel qual van adquirir les disfresses de policia o si seran utilitzades en un futur", van optar per posar els fets en coneixement del Jutjat Central d'Instrucció número 4.

En aquest context, el magistrat va dictar una providència el passat 8 de juny, segons consta en el sumari del cas, al qual ha tingut accés Europa Press, per posar els fets en coneixement de la Fiscalia de l'Audiència Nacional "als efectes que consideri oportuns".

Del text entregat al jutge es conclou que Hachim -germà de Younes, el conductor de la furgoneta, i de Houssaine, posteriorment abatut a Cambrils- segueix sent seguit per les forces i cossos de seguretat per ordre de l'Audiència Nacional, i en compliment d'aquesta ordre els agents van observar i van aportar una prova fotogràfica de com el passat 2 de febrer Abouyaaqoub va ser recollit per un amic i, després de trobar-se amb un tercer van anar a una botiga de "disfresses i petards" a Vic on se'ls va veure emprovant-se les disfresses de policia "amb armilla que simulava ser antibales".

Aprofitant el Carnestoltes

"No cal dir que aquest fet va resultar especialment sorprenent per als investigadors, sent tan recents els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils on van morir diversos dels seus amics o fins i tot dos germans de Hicham Abouyaaqoub", afirmen els Mossos, que justifiquen així el dispositiu de vigilància i seguiment efectuat sobre aquest grup durant els dies posteriors, que coincidien a més amb la celebració del carnestoltes que es feia aquells dies a nombroses poblacions catalanes.

Es va parar una especial atenció els dies 11 i 17 de febrer, en els quals se celebraven els carnestoltes més importants per ser els que congregaven més afluència de públic a la zona de Girona i dels quals es van efectuar els corresponents actes.

Durant aquells dies els sospitosos van fer diferents moviments en vehicles i coincidint amb la desfilada del carnestoltes a Ripoll, quan van veure unes persones observar la marxa des d'un balcó d'un habitatge, sense poder precisar si es tractava dels investigats.

Carrers amb gran afluència

En tot cas, en les conclusions del seu informe, els Mossos indiquen que "el dispositiu dut a terme per agents adscrits a aquesta Àrea Central d'Informació Exterior va tenir com a finalitat tenir vigilats els investigats, parant especial atenció als dies de celebració de carnestoltes i les poblacions a les quals poguessin dirigir-se on se celebressin carnestoltes i rues amb gran afluència de públic".

Conclou que "el dispositiu va garantir la seguretat col·lectiva i els investigats van estar vigilats davant el risc d'una possible amenaça que finalment no es va consumar", si bé els fets han estat posats en coneixement del jutge i de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.
Arxivat a