Contenidors per reciclar l'oli vegetal

Diversos ajuntaments i la Mancomunitat la Plana instal·len contenidors al carrer per millorar la gestió d'aquest residu

Un dels contenidors d'oli a Sant Miquel de Balenyà
Un dels contenidors d'oli a Sant Miquel de Balenyà | Twitter @Mancoplana
Redacció
07 d'agost del 2018
Els Ajuntaments de Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Viladrau i l'EMD de Sant Miquel de Balenyà, conjuntament amb l'Àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat La Plana, han instal·lat contenidors al carrer amb l'objectiu de millorar la gestió d'aquest residu.

Tal com explica la Mancomunitat en una nota, els contenidors són per reciclar l'oli que s'utilitza per cuinar, amanir o que prové de les llaunes de conserva, tant si és d'oliva, de gira-sol o d'alguna altra llavor. El nou sistema de recollida consisteix a posar l'oli vegetal usat en envasos de plàstic tancats (com ampolles) i dipositar-los als contenidors específic que aquests últims dies s'han instal·lat en punts estratègics dels municipis mancomunats. Cal destacar que als municipis de Balenyà i Tona ja hi ha un servei de recollida d'olis vegetals de cuina usats que es realitza porta a porta un cop al mes (el segon dimarts de cada mes a Tona i el segon dimecres de cada mes a Balenyà).

L'oli vegetal és un residu contaminant que si no es recicla, i s'aboca a la pica o al vàter, esdevé una de les principals causes de contaminació de les aigües residuals. Tal com explica la Mancomunitat, un litre d'oli pot contaminar fins a mil litres d'aigua. D'aquest oli vegetal usat es pot produir biodièsel, sabó, productes de cosmètica o d'alimentació animal.

D'altra banda, també s'han instal·lat nous contenidors a Malla, Muntanyola i Viladrau per la roba usada. Aquesta es classificarà, repararà i es reutilitzarà per a les persones més necessitades. Tant l'oli com la roba es poden seguir portant a les deixalleries fixes de la Mancomunitat (Aiguafreda, Malla i Taradell) i a la deixalleria mòbil quan fa estada als diversos municipis durant l'any.
Arxivat a