Erra es posiciona al costat de Franquesa contra l'ampliació de Le Porc Gourmet a Santa Eugènia

El ple de Vic aprova una ordenança sobre la tinença d'animals

L'alcaldessa de Vic va apuntar que està en contra d'allò que pugui perjudicar Santa Eugènia i els seus veïns
L'alcaldessa de Vic va apuntar que està en contra d'allò que pugui perjudicar Santa Eugènia i els seus veïns | Josep M. Montaner
02 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:25h
La problemàtica de la indústria càrnia a Osona va tornar a passar pel ple de l'Ajuntament de Vic aquest dimecres. En aquest cas, des de Capgirem Vic, Marc Barnolas demanava a l'alcaldessa Anna Erra que manifestés en contra de l'ampliació de l'escorxador Le Porc Gourmet (Grupo Jorge) a Santa Eugènia de Berga.

Una informació que arriba després de l'acord entre CCOO i la companyia càrnia per laboralitzar els seus treballadors a canvi de concessions urbanístiques. En el seu moment, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, va dir que el pacte recollia una demanda a l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga perquè garantís que l'empresa pogués desplegar un pla d'inversió. Una proposta que l'alcaldessa del municipi, Anna Franquesa, va titllar de "xantatge".

Aquest dimecres, Barnolas va demanar a l'alcaldessa quina era la seva posició. En el primer moment, Erra va explicar que "sempre hem dit que estaríem al costat dels treballadors". "El problema laboral pot endreçar-se, tot i que sembla que pot anar condicionat a augmentar al servei de l'empresa" afegia. Per això, va explicar que s'està reunint amb veïns del municipi agrupats a través d'una plataforma i que ja ha trucar a Franquesa per transmetre-li el seu suport.
 

Marc Barnolas va pressionar perquè l'alcaldessa es posicionés. Foto: Josep M. Montaner
 

Susagna Roura va presentar l'ordenança inicial sobre els animals. Foto: Josep M. Montaner


Barnolas hi va insistir: "Volem que l'ajuntament es posicioni de forma rotunda en contra de l'ampliació". Pel cupaire, "aquest pronunciament públic és molt necessari davant d'aquest xantatge". Erra li va contestar: "Santa Eugènia i la seva alcaldessa tenen tot el nostre suport perquè en el fet de no augmentar una empresa que pugui perjudicar el poble i, fins i tot, la comarca". De fet, Barnolas sostenia que està a favor d'aquesta ampliació era està a favor de la pota sud, un projecte de vial (descartat fins al moment) que havia de connectar la C-17 i l'Eix Transversal a través de Vic i Santa Eugènia de Berga, amb l'objectiu de facilitar el trànsit dels vehicles pesants a l'escorxador.

Una ordenança sobre la tinença d'animals

Pel que fa a dictàmens el ple va aprovar per unanimitat l'ordenança municipal sobre la tinença d'animals. Tal com explicava la regidora de Seguretat, Susagna Roura, el text és una actualització de la normativa vigent i s'hi diferencia -per exemple- si un animal és potencialment perillós o no, es prohibeix la criança entre gossos d'aquest tipus, també s'ha establert si els animals han d'anar lligats, etc.

Des de l'oposició, Josep M. Diéguez -d'ERC- apuntava que els satisfeia la identificació genètica de les femtes, però no els acabava de fer el pes "el to general de presumpció de culpabilitat". En aquest sentit, a més de vetllar pels propietaris d'animals, va posar èmfasi en fer-ho també pels que no tenen mascotes i perquè els animals estiguin ben atesos. Sara Blázquez de Capgirem va apostar per una campanya de sensibilització i va lloar l'ordenança perquè fomenta la convivència ciutadana. La regidora va plantejar alguns dubtes.
 

Jaume Colomer i Josep M. Diéguez, durant el ple. Foto: Josep M. Montaner
 

Josep Anglada, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


Per la seva banda, Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, va destacar que era "un pas endavant" i va insistir en la conscienciació dels propietaris. Aquest dictamen era una aprovació inicial i, per tant, encara es poden rebre al·legacions en l'ordenança i es pot modificar. La regidora Roura, contestant a Blázquez, va apuntar que en cas de denúncia, la Guàrdia Urbana i la veterinària municipal es personarien per detectar si hi havia benestar animal o no. En funció d'això, s'obriria un procés sancionador per part de l'Ajuntament de Vic.

Crítiques: dilluns de ple i modificació de crèdit

El ple de Vic també va modificar les sessions del ple municipal. A partir d'ara se celebraran dilluns. Aquest canvi es deu al fet que l'alcaldessa -presidenta del plenari- pot ser que hagi d'assistir al ple del Parlament. Des de l'oposició, Esquerra i Capgirem van criticar que es fes aquest canvi "sense consultar", ara que tothom “s’havia organitzat la vida”. Erra va al·legar que era important canviar la data perquè era una "prioritat" per ella presidir el ple.

D'altra banda, l'equip de govern també va rebre crítiques per la modificació de crèdit. D'una banda, Joan Ballana, d'ERC, apuntava que aquesta enèsima modificació era per "manca de programació" i que "les presses per acabar les obres" els obligaven a fer "salts mortals en el crèdit. Barnolas, d'altra banda, criticava que era "electoralisme" per estrenar totes les obres a finals de legislatura.

Les dues formacions es van abstenir en aquest punt. Tots els dictamens que es van presentar al ple (10) van prosperar. Pel que fa a mocions se'n van presentar tres, que també van tirar endavant.
 

Joan Ballana va criticar la «improvització» de l'equip de govern Foto: Josep M. Montaner
 

Josep Arimany va altertar que el text de la moció sobre sanitat ja no era vàlida. Foto: Josep M. Montaner


Sanitat pública, suport a Adrià i Tamara Carrasco, i els cotxes

Capgirem Vic va presentar dues mocions. Una per garantir l'assistència sanitària pública gratuïta per a tothom i en defensa dels drets d'Adrià Carrasco i Tamara Carrasco. El primer va prosperar després de diferents esmenes, ja que el text feia referència al decret reial 16/2012 del govern del PP que acabava amb el seu caràcter universal. Precisament aquest dilluns 30 de juliol, un altre decret -promogut pel govern socialista- anul·lava aquest anterior. Per tant, es va instar al Parlament i el govern per no incórrer en la vulneració de drets humans deixant fora del sistema públic fins a 180.000 persones. Tots van votar-hi a favor excepte Josep Anglada de Plataforma Vigatana.

La segona era per donar suport a Adrià Carrasco i Tamara Carrasco per la persecució contra els Comitès de Defensa de la República. El text va prosperar amb la majoria de vots, excepte de Plataforma Vigatana i els regidors Benjamí Dòniga i Carme Bover. Anglada, que va votar-hi en contra, esmentava que no era cert que hi hagués una persecució contra els CDR i que s'havia de deixar que la justícia fes "la seva feina". Bover i Dòniga es van abstenir, no estaven d'acord amb la desobediència com una via, però tampoc per anar contra la llibertat d'expressió.

Per acabar Arnau Martí de Vic per a Tots va presentar una moció per prohibir l'estacionament de cotxes amb la finalitat de venda o de lloguer, a través d'una ordenança que ho regulés. Després d'esmenar el text, la moció va prosperar. Tots hi van votar a favor, excepte Capgirem Vic que es va abstenir.
 

Joan Coma va ser l'encarregat de presentar la moció en suport a Adrià i Tamara Carrasco Foto: Josep M. Montaner

 

El ple de Vic votant la moció en suport a Adrià i Tamara Carrasco, tamara carrasco Foto: Josep M. Montaner

 

Arnau Martí, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner
 

Bover es va abstenir perquè creu que hi ha altres mitjans més enllà de la desobediència Foto: Josep M. Montaner
 

Benjamí Dòniga, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a