La reivindicada variant de l'Esquirol, a punt per iniciar les obres

El projecte té un pressupost d'1,64 milions d'euros i un termini d'execució d'un any

Fàbrega, Montanyà i Pajarols, durant la presentació del projecte que ha de començar el 20 d'agost
Fàbrega, Montanyà i Pajarols, durant la presentació del projecte que ha de començar el 20 d'agost | Diputació de Barcelona
Redacció
28 de juliol del 2018
El 20 d'agost, la Diputació de Barcelona iniciarà les obres de construcció de la variant de la carretera BV-5207 a l'Esquirol i que dona accés al nucli de Tavertet des de la carretera C-153. Així ho anunciava aquest dijous el diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, en un acte al mateix punt de la carretera on acabarà la nova carretera, acompanyat del seu alcalde de l'Esquirol, Àlex Montanyà, i del regidor d'Urbanisme de Tavertet, Pere Pajarols. Es tracta d'una obra llargament reivindicada per l'Esquirol, que havia de començar la primavera del 2017.

Tal com explica la Diputació en una nota, la nova variant s'iniciarà la intersecció actual de la carretera de quatre camins amb la C-153, i acabarà al PK 1 de l'actual BV-5207-. L'obra, que té un pressupost d'1,46 milions d'euros i un termini d'execució de 12 mesos, inclou la construcció d'un nou pont sobre el torrent de la Parra de 100 m de llum de tauler continu de formigó armat i posttesat, amb tres obertures i pilars d'1,20 m de cantell, així com una segona intersecció d'accés a l'Esquirol des de la nova variant.

Fàbrega destacava que la principal finalitat d'aquesta obra és facilitar la mobilitat de tots els veïns de l'Esquirol així com els de Tavertet. "És una variant molt necessària, ja que canalitzarà el trànsit cap a Tavertet, un municipi turístic amb una circulació notable d'autocars, però també d'altres vehicles de gran tonatge, que han de passar pel centre urbà de l'Esquirol, amb tots els problemes que això comporta".

Per la seva banda, Àlex Montanyà va agrair a la Diputació de Barcelona aquesta obra, ja que representa una transformació important pel poble, al marge de treure vehicles pesants que actualment bloquegen el Carrer Major, on hi ha tots els serveis. L'alcalde de l'Esquirol també va destacar la importància d'aquesta obra, que els obliga "a transformar el centre per convertir-lo en una àrea per a vianants". El regidor de Tavertet va demanar la supressió d'alguns revolts de la carretera, que actualment presenten també alguns problemes de circulació.

Altres millores

L'actuació també comportarà altres obres de millora, com ara el soterrament de línies elèctriques i de telèfon, o la millora de la visibilitat del pont medieval del camí ral de Vic a Olot, anomenat pont de la Gorga o del Raval, i que està catalogat com a Bé cultural d'interès local (BCIL). Així mateix, el projecte també inclou una connexió des del camí de l'Aigua existent, des del pont de la Parra a l'actual BV-5207 per sota del nou pont.
 

Variant de la BV-5207 a l'Esquirol Foto: Diputació de Barcelona