CCOO desvincula l'acord laboral del Grupo Jorge amb el pla d'inversions

El sindicat desmenteix que els permisos municipals condicionin la laboralització d'uns 1.200 treballadors a la companyia

Durant la roda de premsa de presentació de l'acord, aquest dijous al matí
Durant la roda de premsa de presentació de l'acord, aquest dijous al matí | Gil Capdevila
26 de juliol del 2018
Actualitzat a les 18:07h
CCOO desmenteix que l'acord de laboralitzar els treballadors del Grupo Jorge a Catalunya estigui subjecte al pla d'inversions de l'empresa. Si bé és cert que la companyia inicialment tenia la intenció que constés en el document, finalment només va quedar escrit en l'acta de finalització de vaga com "una declaració d'intencions". Així ho explicava aquest dijous al matí, Jesús Ribera, secretari de política industrial de la Federació d'Indústria de CCOO Catalunya.

En aquest sentit, Ribera ha reiterat que l'acord laboral no està condicionat a unes inversions, com tampoc ho pot estar "si puja el preu del porc". Per tant, des del sindicat celebren aquest pacte que "representa la integració més de 1.200 treballadors al Grupo Jorge" dels seus dos centres de treball a Catalunya: Le Porc Gourmet (Santa Eugènia de Berga) i The Fortune Pig (Mollerusa).

Què diu (exactament) l'acord?
Osona.com ha pogut llegir l'acord [pots llegir-lo en aquest enllaç] entre CCOO i el Grupo Jorge a Catalunya que es desgrana en quatre punts: laboralització dels treballadors, pacte d'estabilitat, mesures de flexibilitat i comissió de seguiment. Així doncs, segons el primer punt, a partir del 31 de juliol les cooperatives de treball han de deixar de prestar servei a la companyia. La internalització dels treballadors haurà d'estar feta a data de 31 de desembre.
Tal com han explicat, durant aquest temps de laboralització de treballadors, el Grupo Jorge crearà una SL aplicant el conveni de les càrnies. "És una empresa pont controlada per la companyia al 100%", deia Rivera. A més, destacava que l'acord prima que es reincorporin a l'empresa un total de 59 persones "amb noms i cognoms" que havien estat acomiadades per no canviar-se de cooperatives.

D'altra banda, el document també estableix un quadre d'indemnitzacions, perquè en cas d'acomiadaments "es compensi el fet que fins ara no tenien atur". D'aquesta manera, si se'ls acomiadés el primer any rebrien, 4.000 euros; el segon, 3.000; i el tercer, 2.000.

Per garantir el compliment, l'acord també contempla la creació d'una Comissió de Seguiment. Ha d'estar formada per 4 representants de l'empresa, 4 de CCOO, 2 del comitè ad-hoc (que seran substituïts quan hi hagi representació interna) i 2 persones del Departament de Treball. S'hauran de reunir per evaluar el procés d'internacionalització el 28 de setembre, 31 d'octubre, 30 de novembre i 31 de desembre. "Vetllarem perquè es compleixi l'acord laboral", ha conclòs Rivera.

Cal destacar que en el primer paràgraf del text, a part dels punts d'acord, es parla que Grupo Jorge té "la voluntat de seguir amb la seva implantació i possible expansió (...) fent-la compatible amb la seva competivitat i viabilitat".

Què suposa per l'empresa?

De moment, l'empresa no ha volgut fer declaracions sobre aquest acord, després de ser contactada per aquest diari. Tot i això, tal com explicaven en la roda de premsa d'aquest matí, el Grupo Jorge no haurà d'afrontar les infraccions de la Inspecció de Treball si compleix l'acord. Paral·lelament, sí que haurà de pagar les quotes de liquidació de la Seguretat Social, un altre procés que té obert.

Un llarg camí

Durant la roda de premsa, Lalo Plata, Secretari General de CCOO del Vallès Oriental, Maresme i Osona, ha remarcat la importància d'aquest pacte i la satisfacció. Plata també reconeixia que ha estat una lluita conjunta de Càrnies en Lluita i UGT "per arribar fins aquí". Amb tot, també ha tingut paraules pels detractors del pacte: "Si algú pensa que laboralitzar 1.200 persones és un problema que s'ho faci mirar. No demanarem perdó per fer un acord de puta mare", deia.

Des de CCOO explicaven que la preocupació del Grupo Jorge és el compliment de la llei d'altres productors a Catalunya, com per exemple Valls Companys. El sindicat ja ha remarcat que han començat a fer demandes judicials per mala praxi i també les empreses que fan el paper de cooperatives. En aquest sentit, ha explicat que encara "queden batalles per endavant" remarcant que estan en una "fase de denúncia per la laboralització" "L'empresa que no faci el canvi de xip, està condemnada a morir", concloïa.

UGT, COS i l'Ajuntament de Santa Eugènia, crítics amb l'acord

Abans que es fes públic l'acord, tant l'alcaldessa de Santa Eugènia de Berga, Anna Franquesa, com el sindicat COS van apuntar que aquesta negociació és un xantatge per condicionar la laboralització dels treballadors a canvi d'un pla d'inversions.

De fet, UGT formava part de la negociació, però es va acabar aixecant de la taula. El sindicat volia que Inspecció de Treball tanqués les actes d'inspecció obertes i que donés d'alta d'ofici els treballadors "sense condicions". UGT estima que l'estalvi que busca el Grupo Jorge de la sanció administrativa que se li podria imposar rondaria els 40 milions d'euros.
 

Acord laboral entre el sindicat CCOO i el Grupo Jorge

L'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga Foto: Josep M. Montaner