UGT insta a donar d'alta d'ofici els treballadors del Grupo Jorge «sense condicions»

El sindicat majoritari a la indústria càrnia a Catalunya rebutja l'acord entre CCOO i l'empresa per la vinculació que s'estableix entre la laboralització de la plantilla i la concessió de permisos urbanístics

Redacció
26 de juliol del 2018
Actualitzat a les 9:44h

L'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga Foto: Josep M. Montaner


El sindicat UGT exigeix a la Inspecció de Treball que tanqui les actes d'inspecció que té obertes al Grupo Jorge i que doni les altes d'ofici dels treballadors directament a les empreses de la companyia, "sense condicions". Així de taxativa s'ha mostrat la responsable del sindicat Alícia Buil en converses amb l'ACN després que dimarts es tanqués un acord entre el sindicat CCOO i Grupo Jorge per a la internalització de cap a 1.600 cooperativistes, però condicionat a l'obtenció de permisos municipals. Segons la responsable sindical, la vinculació del compliment de la legislació i uns permisos administratius és "inacceptable". "Entenem que la llei s'ha de complir per sobre de tot", ha criticat Buil. El sindicat estima que l'estalvi que busca l'empresa de la sanció administrativa que se li podria imposar a l'empresa rondaria els 40 MEUR.

Precisament, Alicia Buil ha assenyalat que l'objectiu de l'empresa des que van començar les negociacions ha estat en tot moment evitar la sanció que li podia imposar la Inspecció de Treball. Per això, la UGT demana que es tanquin les actes el més aviat possible i es decideixi si s'han de dirimir responsabilitats. Un cop aquest procediment finalitzi, que inicialment es preveia pel 15 de juliol, el sindicat ja ha decidit que es personarà per esbrinar si s'ha actuat correctament, "i arribar fins al final".

Buil no s'ha mostrat en contra només de la vinculació que s'ha fet entre la laboralització dels treballadors i els permisos urbanístics de Santa Eugènia de Berga, i que les exigències de l'empresa en matèria municipal siguin vinculants, sinó també al fet que s'hagi posat tota la pressió a l'ajuntament. "Si l'empresa no aconsegueix el què vol, els treballadors han de continuar en les mateixes condicions?", s'ha preguntat. "No té res a veure una cosa amb l'altra", ha afegit. 

De fet, Alicia Buil ha alertat que si aquest acord tira endavant podria establir un precedent "molt perillós" en matèria laboral a Catalunya, perquè se situa en un mateix pla aquelles empreses que actuen correctament i segueixen la llei i aquelles que no fan les coses bé. 

UGT tampoc ha signat l'acord perquè la laboralització dels treballadors es farà a través d'una empresa mercantil, que no s'especifica, però que en principi no serà Grupo Jorge. El sindicat critica que això crearà incertesa laboral entre els treballadors. 

El sindicat també ha reclamat poder tenir accés a l'acord que s'ha signat entre Grupo Jorge i CCOO, perquè és de caràcter públic. Alicia Buil ha lamentat que durant la negociació d'aquest dimarts -prèvia al tancament de l'acord- el seu sindicat no va poder parlar directament amb el Grupo Jorge. 

A banda, la UGT, en un comunicat, ha valorat l'actuació del secretari general de Treball, Josep Ginesta, en la taula de negociació "més com a part que com a mediador del conflicte". A més, el sindicat majoritari en la indústria càrnia a Catalunya també ha criticat que no es recollís a l'acta les reivindicacions que va fer.