L'alcaldessa de Santa Eugènia titlla de xantatge l'acord amb el Grupo Jorge

Anna Franquesa considera que els treballadors s'han de "regularitzar perquè toca per llei, no a canvi d'alguna cosa"

Anna Franquesa, al seu despatx
Anna Franquesa, al seu despatx | ACN
26 de juliol del 2018
Actualitzat a les 9:03h
"No havíem d'haver entrat mai en aquesta situació de xantatge". Així de crítica s'ha mostrat l'alcaldessa de Santa Eugènia de Berga, Anna Franquesa (PDECat), després que el Grupo Jorge s'hagi compromès a liquidar les falses cooperatives (és a dir, internalitzar els treballadors) a canvi de permisos municipals. Un acord que només s'ha acabat signat amb CCOO, ja que UGT s'ha retirat. En declaracions a Osona.com, la batllessa remarca que "no tenim cap tipus de responsabilitat sobre la regularització dels treballadors" i, per tant, no és una qüestió que li pertoqui a l'Ajuntament.

Franquesa considera que no pot estar en mans de l'Ajuntament laboralitzar els treballadors a canvi d'atorgar les llicències d'obres que la companyia demana. "Volem que els regularitzin perquè toca per llei, no a canvi d'alguna cosa", reitera. A més, Franquesa remarca que "les persones no són monedes de canvi". "És un xantatge i no hi hem de jugar", diu la batllessa.

Començar la casa per la teulada

L'alcaldessa reitera que no es nega a donar el permís d'obres que reclama el Grupo Jorge, però, abans "com sempre" ha de passar per l'Ajuntament i veure si "la llei ho permet". Per això crítica que en aquest cas "s'està començant la casa per la teulada", cosa que li provoca una reflexió: "potser ens estan demanant una cosa impossible".

D'altra banda, va més enllà: "Sembla que premiem les empreses que no ho han fet bé". En aquest sentit, apunta que no es pot cedir davant l'amenaça que va fer el Grupo Jorge d'abandonar Catalunya. "Estem a Osona, si no són ells, seran uns altres", conclou.

Les demandes del grup

La companyia té una empresa a Santa Eugènia de Berga (Le Porc Gourmet) i a Mollerussa (The Fortune Pig) i el pla d'inversions que va proposar a Treball és d'uns 10 milions d'euros per poder assegurar la competitivitat. Entre aquestes obres destaca un túnel elevat que ha de connectar Le Porc Gourmet amb una altra de propera que el grup va adquirir l'any passat; i una llicència per a construir una nova sala de desfer.
 

L'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga Foto: Josep M. Montaner