L'autor de l'assalt de Vic es va passar la tarda tancat a casa sense obrir la policia

Els Mossos no van intervenir perquè la Guàrdia Urbana va considerar que només es tractava d'un cas de conducció temerària | Uns mitjancers van aconseguir que obrís la porta a la policia a les deu de la nit

Redacció
25 de juliol del 2018
Actualitzat a les 12:06h
El cotxe que va protagonitzar l'atac
El cotxe que va protagonitzar l'atac | ND
El veí de Vic que al volant del seu vehicle va protagonitzar la destrucció de part de les creus de la plaça Major de Vic, es va passar la tarda del mateix diumenge tancat al seu domicili, sense respondre trucades ni obrir la porta als agents de la Guàrdia Urbana que s'hi van personar. Mentrestant, es va reforçar la presència policial a la plaça Major, però els responsables de la GU no van creure que en cap moment el conductor hagués tingut intencions de fer mal a ningú. Una conclusió a la qual van arribar després de recollir testimonis presencials i veure alguns dels vídeos dels fets, de manera que ho van considerar una bretolada comesa per un veí.
 
En el moment de la irrupció a la zona de vianants a 60 km/h, el vehicle va comportar risc per a una vianant, tal com va assenyalar l'alcaldessa Anna Erra en la seva roda de premsa, a partir d'informes de la policia local.
 
A les nou del a nit, el vehicle va ser localitzat en un pàrking de la ciutat, gràcies a l'avís d'uns veïns, i es va procedir a immobilitzar-lo. Finalment, pels volts de les deu es va poder parlar amb l'autor dels fets després que unes persones del seu entorn el convencessin que obrís la porta i atengués els agents, que li van lliurar una citació perquè anés a declarar l'endemà a la comissaria de la GU acompanyat per un advocat.
 
El motiu pel qual no va ser detingut és que el presumpte delicte observat constituïa una simple conducció temerària, que no comporta penes greus, i que es tractava d'una persona amb domicili conegut. La decisió de no traslladar-lo a dependències policials ni lliurar-lo als Mossos d'Esquadra va ser validada pel cap de la GU de Vic.
 
Tampoc no se li va fer cap examen mèdic per comprovar si havia pres algun tipus de substància en sang o orina perquè el cos policial va determinar que aquestes actuacions són competència de l'autoritat judicial.

Posteriorment a la notícia d’Osona.com, l’Ajuntament de Vic ha emès una nota, on reitera que es querellarà per un delicte d’odi contra el conductor, i que reproduïm a continuació:
 
NOTA DE PREMSA de l'Ajuntament de Vic
L’expedient del conductor que va envestir una cinquantena de creus grogues ja està al jutjat
 
Els mossos no van intervenir perquè la Guàrdia Urbana va considerar que es tractava d’un cas de conducció temerària i danys. L’Ajuntament de Vic personarà una causa de delicte d’odi
 
L’expedient del conductor que diumenge passat va envestir unes 50 creus grogues, iniciativa promoguda per l’entitat ‘Catalunya Nord També’, ja està a disposició del jutjat segons ha informat el cap de la Guàrdia Urbana de Vic, Toni Jurjo. El mateix inspector ha donat a conèixer en un informe com es va arribar a localitzar el propietari del vehicle i autor dels fets per citar-lo a declarar.
 
Immediatament després dels fets, quan es va conèixer la matrícula del vehicle gràcies als vídeos i imatges captats per la ciutadania present a la plaça Major, tant els Mossos d’Esquadra com la policia local van cercar a les bases de dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) el vehicle i la persona que hi figurava com a titular.
 
La localització del cotxe, que va envestir una cinquantena de creus a la plaça Major, va ser possible gràcies a un veí que va veure un vehicle amb la mateixa matrícula que s’havia difós per diversos mitjans a l’aparcament de la seva comunitat. Després de verificar-ho, la Guàrdia Urbana va immobilitzar immediatament el vehicle per posar-lo a disposició de l’autoritat judicial.
 
Durant la tarda, fonts policials asseguren que el propietari del vehicle, i autor dels fets, es va passar tota la tarda tancat a casa “sense contestar a l’intèrfon ni obrir la porta”. Va ser gràcies a persones properes que, finalment, va accedir a obrir la porta i els agents policials van poder-lo citar perquè comparegués a la comissaria de la GU el dilluns al matí assistit d’un advocat.
 
El cap de la Guàrdia Urbana va validar la decisió de no traslladar-lo a dependències policials ni lliurar-lo als Mossos d’Esquadra perquè els delictes pels quals se l’investigava –conducció temerària i danys- “no comporten penes greus i havia estat tota la tarda al seu domicili conegut”.
 
A hores d’ara, i després d’haver-se acollit al dret a no declarar a la comissaria de la policia local el passat dilluns, el jutge competent haurà de considerar si se li aplica un examen mèdic en la fase d’instrucció, o en la de judici oral, tenint en compte les declaracions fetes pel seu advocat als mitjans de comunicació. Un examen mèdic que no és propi de les diligència policials segons el que es recull en l’informe de la Guàrdia Urbana.
 
Per la seva banda, l’Ajuntament de Vic denunciarà per delicte d’odi el conductor que va envestir una cinquantena de creus grogues plantades a la plaça Major.
 
Per la Guàrdia Urbana, delicte de conducció temerària i danys
 
La presència de patrulles a peu, gairebé permanents, a l’entrada de la plaça Major es van reforçar tot i tenir en compte que, segons la policial local, “no existia una situació d’alerta greu per a la seguretat ciutadana ja que els elements de què es disposava –vídeos i testimonis- acreditaven que el conductor del vehicle no havia tingut cap intenció de fer mal o causar lesions a les persones que es trobaven a la plaça Major sinó una ‘bretolada’ contra les creus de fusta, que havia comportat un risc concret per a una vianant”.
 
De l’informe també es desprèn que no es van activar els protocols habituals de tancament de trànsit de vehicles a l’entrada del carrer Verdaguer que s’efectuen els dies de mercat i en altres esdeveniment multitudinaris, acordats amb els Mossos, perquè no hi havia programat cap acte o esdeveniment amb concurrència massiva de persones a la plaça Major. A més, la retirada de les creus ja estava programada des d’un bon principi per la mateixa tarda de diumenge.
 
Donatius per l’Associació Catalana pels Drets Civils

La plantada de creus promoguda per l’entitat ‘Catalunya Nord També’, que tenia el permís de l’Ajuntament de Vic, és un acte que ja s’havia fet en d’altre poblacions com a Mataró i tenia l’únic objectiu de mostrar el suport als presos polítics i exiliats. Tots els donatius recollits de la plantada d’aquestes 2.500 creus grogues van destinats a l’Associació Catalana pels Drets Civils que integren les famílies dels presos polítics i exiliats, com la vigatana Marta Rovira que porta 4 mesos a l’exili. 
Arxivat a