​Preocupació a Manlleu per les ocupacions il·legals de pisos

Una setantena d'habitatges de la capital del Ter estan ocupats de manera irregular

La porta d'una casa ocupada, a Manlleu, on encara es veuen les marques d'haver estat esbotzada.
La porta d'una casa ocupada, a Manlleu, on encara es veuen les marques d'haver estat esbotzada. | Adrià Costa
25 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:45h
Manlleu té comptabilitzats una setantena de pisos ocupats de manera irregular. "Hi ha una preocupació per les màfies que hi ha a l'entorn d'aquestes ocupacions", explicava l'alcalde Àlex Garrido. "És un problema greu perquè s'ocupen pisos amb condicions poc òptimes de salubritat i habitabilitat" , deia el batlle remarcant que "normalment s'enganya a les persones que els ocupen". A més, aquesta ocupació va lligada al frau elèctric i d'aigua, i això suposa "un risc associat". 

En una trobada amb la premsa comarcal, Garrido apuntava que tot i que es va arribar al "punt crític" que cada setmana rebien notificacions d'ocupacions; actualment s'ha creat "una estructura de treball" amb la Policia Local de Manlleu, els Mossos d'Esquadra i les àrees de promoció social i d'habitatge.

"El problema ha anat disminuint, però cal una solució més coordinada amb Mossos i a nivell de municipis", deia Garrido, remarcant que no és un fenomen excepcional a la capital del Ter, sinó que n'afecta d'altres, com Vic, ja que "és una màfia que es va movent per la comarca". El perfil dels ocupants és de "delinqüents, joves que no volen pagar lloguer, o famílies nouvingudes víctimes d'aquesta màfia".

Manlleu té comptabilitzats uns 380 pisos buits i ja "se n'han tapiat alguns i se n'han reforçat les mesures de seguretat, d'altres". "Ens interessa tenir un cens real i molt curós per veure en l'estat que es troben", deia l'alcalde. En aquest sentit, apuntava que, a més, hi ha una necessitat no coberta de pisos de lloguer a la capital del Ter.

Acord amb les entitats bancàries

Per evitar aquestes ocupacions, des de l'Ajuntament de Manlleu proposen arribar a acords bilaterals amb les entitats bancàries i així l'Ajuntament els podria gestionar. D'aquesta manera se solucionaria un altre problema afegit a les ocupacions il·legals. A més, tal com explicava Garrido, al municipi només hi ha tres pisos d'habitatge d'emergència social "i Manlleu en necessita 15". En aquest sentit, el consistori està estudiant comprar un d'aquests habitatges, ja que els tres que té actualment són gestionats per la Generalitat de Catalunya.

Garrido apuntava que el setembre està previst reunir-se amb les entitats bancàries per arribar a un conveni ara que "el problema és creixent i podem efectuar més pressió". En aquest sentit, l'alcalde apuntava que, en cas d'ocupació, a diferència dels particulars que "l'actuació és molt ràpida", amb les entitats bancàries és "feixuc establir-hi contacte". La resolució del conflicte és lenta i "això provoca tensions veïnals".

D'altra banda, l'Ajuntament de Manlleu ha encarregat un estudi a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) "per anar a l'arrel del problema". Garrido apuntava que faran un informe per "conèixer les raons perquè es produeix aquest fenomen".