La sega s'endarrereix per les pluges tot i que es preveu una collita similar a altres anys

El blat i l'ordi són els principals conreus, malgrat que el pèsol i la colza també s'utilitzen com a cultius de rotació

Una segadora treballant en un camp de Manlleu.
Una segadora treballant en un camp de Manlleu. | Adrià Costa
Redacció
22 de juliol del 2018
Any estrany entre els pagesos que havent passat l'equador del mes de juliol encara es troben en plena campanya de la sega. El responsable al territori d'Unió de Pagesos, Carles Mencos, ha assenyalat a l'ACN que el motiu principal han estat les pluges i les baixes temperatures. "Les pluges intermitents del mes de juliol han dificultat poder començar a segar. No acabarem abans de finals de mes", ha destacat Mencos, quan per aquestes dates els pagesos ja haurien d'estar acabant la campanya. Amb tot, el responsable d'UP ha concretat que a nivell general no està essent una campanya "dolenta", "però tampoc és una collita molt bona, més aviat normaleta". El blat i l'ordi són els principals conreus a la Catalunya Central, mentre que el pèsol i la colza també s'utilitzen com a cultiu de rotació.

La pluja de la primavera i el fred tardà han provocat que la campanya de la sega a la Catalunya Central comencés amb retard, segons ha explicat el responsable d'Unió de Pagesos al territori, Carles Mencos. I no només això, perquè les pluges intermitents que hi ha hagut aquests dies de juliol han dificultat l'acte de la sega, dificultant el treball a de les màquines. "És una campanya estranya perquè ara ja l'hauríem d'estar donant per acabada", ha afegit. De fet, aquesta sol començar la segona quinzena de juny i s'hauria d'acabar a mitjans de juliol. "Però ara resulta que ens trobem en plena campanya, anem molt endarrerits", ha afirmat. D'aquesta manera, i amb l'ull posat al cel per anar veient si hi ha canvis, "s'acabarà allargant la campanya ben bé quinze dies mes", ha afegit. 

Sobre l'afectació que podrien tenir les condicions meteorològiques sobre els conreus, Mencos ha destacat que si es posa el focus en la sequera, aquesta no va arribar a afectar. "Quan havia de començar a fer mal en comarques com el Bages o l'Anoia ja es va posar a ploure", ha assenyalat. En aquest sentit, doncs, les pluges van salvar una temporada que es preveia dolenta. Amb tot, però, la temporada, tot i no ser dolenta, tampoc ha estat bona com es podia esperar per les pluges. Si bé va ploure molt, ha explicat el responsable d'UP, també ha fet molt fred i hi ha hagut poques hores de sol. "Cada dia ha fet mal temps, pluja i temperatures fredes", ha detallat.

""Els ordis tenen poc pes específic", ha dit Carles Mencos. Això vol dir que hi haurà collita, "però el gra no té el pes que hauria de tenir", ha explicat el responsable. Per això, es pot dir que hi ha collita, però "tot i que no és dolenta, podria ser més bona", ha afegit.

Segons Mencos, els cicles es mantenen, perquè en còmputs globals, "tant la pluja com la secada es mantenen en litres i les temperatures baixen el que han de baixar". Amb tot, però, sembla com si aquests cicles s'haguessin desplaçat gairebé un mes més del que correspondria. "Tot plegat són observacions des del tros", ha matisat.