La Festa del Batre de Calldetenes celebra la novena edició aquest diumenge

Comptarà amb la participació dels Tonis de Taradell i els Traginers de Prats del Lluçanès

Redacció
20 de juliol del 2018

Un grup d'homes fent el paller. Foto: Aj. de Calldetenes


Calldetenes celebra aquest diumenge, 22 de juliol, la novena edició de la Festa del Batre. Es tracta d'una jornada de més de 9 hores de durada on es reproduiran totes les fases artesanals que s'utilitzaven per moldre el blat abans de l'aparició de les màquines.  

L'Ajuntament del municipi informa que l'activitat tradicional serà gratuïta i es farà a l'antic molí de la Calvaria. Començarà a les 9 del matí amb la batuda a pota duta a terme pels Traginers de Prats de Lluçanès i el Camp de Treball dels Tonis de Taradell.

A dos quarts de 12 es farà un parèntesi dels treballs i la Colla dels Segadors de la Plana de Vic interpretarà les cançons i les danses de la collita. Tot seguit, a les 12 del migdia, es prepararà el paller per tal que més tard, a les 4, es pugui ventar, mesurar i ensacar el blat.

Ja ben entrada la tarda, a dos quarts de 6, Josep Albó serà l'encarregat de moldre el gra de blat amb el molí de la Calvaria, que s'acciona amb la força de l'aigua. El procés esmicolarà la llavor fins a transformar-la en farina. Finalment, A dos quarts de 7, es farà la cloenda d'una jornada que organitzen conjuntament l'Ajuntament de Calldetenes i l'Ecomuseu del Blat.