L'ADFO endega dues habitacions adaptades a l'alberg de Vic

A Osona, hi ha unes tres-centes persones amb disminució física que s'han plantejat independitzar-se

Durant la roda de premsa de presentació amb Marta Vilalta, directora General de Joventut de la Generalitat
Durant la roda de premsa de presentació amb Marta Vilalta, directora General de Joventut de la Generalitat | ADFO
Redacció
16 de juliol del 2018
L’Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO) ha posat en marxa, juntament amb la Direcció General de Joventut, dues habitacions adaptades a l'alberg Canonge Collell de Vic. Es tracta d'un projecte d'acolliment residencial temporal que porta per nom "Inici d'una vida independent".

Consta de dues habitacions per a quatre persones amb diversitat funcional amb un grau d'autonomia suficient per a les activitats de la vida diària, però que requereixen un determinat nivell d'organització i suport personal. En aquest sentit, doncs, ADFO posa a disposició els recursos personals i d'infrastructura perquè puguin viure en igualtat d'oportunitats.

Tres línies de treball

Tal com explica la gerent de l'ADFO Maria Balasch a Osona.com el programa es marca tres línies de treball. D'una banda, per fomentar la vida independent per tots aquells que volen viure autònomament. "És un entrenament per independitzar-se", diu Balasch, i, després es valora si la persona "pot fer aquest salt o no".

L’operació respir seria la segona línia i és un programa d'atenció residencial de caràcter temporal perquè "famílies i usuaris puguin reposar l'un de l'altre". També s'inclouen situacions imprevistes com l'hospitalització d'un cuidador o situacions personals adverses.

I la tercera línia consisteix en el temps d'espera. Casos "menys freqüents", però sobrevinguts. Es tracta de situacions de persones que no tenen adaptat el seu domicili familiar i necessiten un lloc on estar després de patir una discapacitat sobrevinguda.

Una necessitat a Osona

Balasch explica que era "una necessitat detectada", però durant l'elaboració del pla estratègic 2017-2021 va sorgir com una de les més latents: "No hi ha res per persones amb diversitat funcional física a Osona”. En dades, l'ADFO té detectades més de 900 persones amb diversitat funcional, sensorial auditiva o sensorial visual a la comarca, d'aquestes, n'hi ha 270 que s'han plantejat alguna vegada endegar un procés d'autonomia.

El passat maig es va iniciar una prova pilot amb Marina Bosch ha estat l'encarregada de detectar necessitats i mancances de les habitacions i proposar millores i canvis. Les sol·liciuts per participar al programa ja estan obertes.

Per la gerent de l'ADFO, aquesta iniciativa "pot ser un replantejament que es poden fer els albergs de Catalunya", tenint en compte la poca oferta que hi ha per a persones amb disminució física. A més, en els albergs, "s'hi pot treballar la socialització i la normalització", conclou Balasch.
Arxivat a