Crònica del ple

Vic compra dues adoberies

El ple fa un pas més pel desmantellament de l'antena del carrer de Sant Fidel

, Vic | 12/07/2018 a les 08:59h
Arxivat a: Cultura, ple de vic, Joan Coma, Joan Ballana, Arnau Barnolas, Fabiana Palmero, Anna Erra, 1 d'octubre, 1-O, Biblioteca de Vic, antena del carrer Sant Fidel, Adoberies
Satisfacció a l'equip de govern per l'aprovació d'aquesta compra que ha de «transformar» el barri
Satisfacció a l'equip de govern per l'aprovació d'aquesta compra que ha de «transformar» el barri | Josep M. Montaner
Les bones notícies van ser les protagonistes del ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest dimecres. El plenari va aprovar la compra de dues adoberies, es va fer un pas més en el desmantellament de l'antena del carrer de sant Fidel i va tirar endavant l'aprovació inicial de la Biblioteca de Vic.

Pel que fa a la compra de dues adoberies, es tracta dels edificis que estan més a prop del pont romànic, amb els números 2 i 4. El cost total és de 401.994, 32 euros. Tal com explicava la regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero es tracta d'un fet "molt important per la ciutat i per la transformació de les adoberies". En aquest sentit, sostenia que són els edificis que presenten "un subsòl espectacular" i que tenen més "valor patrimonial".


Palmero explicava que quan el POUM estigui enllestit, l'ajuntament podrà expropiar aquestes dues adoberies d'acord amb la propietat. La regidora apuntava que s'estaven flexibilitzant els usos de tota la zona i entenem que és un primer pas "per posar energia amb la transformació d'aquesta zona de la ciutat".

Des de l'oposició, el regidor republicà Jaume Colomer va recordar que des de la seva formació ja havien apuntat que per voler transformar la zona i tenir un lideratge, calia que l'Ajuntament en fos propietari. "Celebrem que es pugui fer això i que l'equip de govern compleixi les nostres intencions inicials", concloïa.
 

Joan Ballana i Jaume Colomer, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner

 

Arnau Martí, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner


Marc Barnolas, de Capgirem Vic, es va referir a totes les persones i col·lectius que van lluitar perquè les Adoberies no anessin a terra. "El patrimoni d'aquesta lluita serà per tota la gent de Vic", deia el regidor, lloant la tasca de l'assocació Salvem les Adoberies i la campanya de Maulets d'Osona. Barnolas també va celebrar el dictamen i l'adquisició "de les dues més emblemàtiques".

Per la seva banda, Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, també va celebrar l'aprovació i que "els 400 mil euros són una bona inversió". En aquest mateix sentit, des de Vic Per a Tots, Arnau Martí també va celebrar la proposta i es va referir a les mobilitzacions "perquè el barri es conservés". Martí va demanar que fos un projecte "el màxim participat possible" i alhora va criticar la poca inversió que la Generalitat ha fet fins ara.

La regidora Palmero va explicar que portaven "dos anys negociant" amb les propietats i que havien estat "discrets per evitar l'especulació". En aquest sentit, agraïa que les propietàries haguessin mantingut l'acord tot i rebre ofertes "amb un preu molt més elevat". "Volien que fos municipal i donés servei a la ciutat", concloïa.

Un pas més pel desmantellament de l'antena de Sant Fidel

Després de més de dos anys que tirés endavant la moció pel desmantellament de l'antena del carrer de Sant Fidel, aquest dimecres el ple de Vic va aprovar -per unanimitat- un conveni entre el Departament d'Interior de la Generalitat, l'Ajuntament de Vic i Aigües Vic per instal·lar un centre de telecomunicacions de la xarxa rescat. Aquest sistema és un pas més pel desmantellament de l'antena de Sant Fidel. Tal com explica Palmero, es tracta d'un aparell que se'n va al Castell d'en Planes i, per tant, també redueix les emissions.
 

Fabiana Palmero, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner

 

Joan Ballana va reiterar fer més pressió en conjunt per la retirada de l'antena. Foto: Josep M. Montaner


L'alcaldessa Anna Erra va apuntar que era "un petit pas" i va celebrar el compromís de tots els partits polítics perquè treballaven en aquest sentit. Amb tot, Erra no es va atrevir a posar una data definitiva. Es preveu que l'antena es reparteixi en tres ubicacions: el carrer Indústria, l'església del Carme, i als Jutjats de Vic.

Des de l'oposició, Joan Ballana d'Esquerra va reiterar la pressió que havien de fer els partits pel desmantellament. En aquest sentit, va apuntar que, per exemple, es podia demanar a retirar el pal de l'antena perquè facilités la força i la pressió. Marc Barnolas de Capgirem Vic, va explicar que és "un gest" que el veïnat esperava "amb candeletes". "Estem contents, però en alerta perquè només és l'antena de rescat", concloïa.

Josep Anglada, de Plataforma, apuntava que els operadors no podien fer cap pas "fins que no tinguessin els tres llocs assignats", i de moment només n'hi havia un [el Carme]. Per la seva banda. Arnau Martí de Vic per a Tots va desitjar que de cara a finals d'estiu ja estigués retirada.
 

Josep Anglada, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner
 

Sara Blázquez. Foto: Josep M. Montaner

 
... i també per la Biblioteca Municipal

Durant el plenari també es va aprovar inicialment el projecte executiu de la Biblioteca Municipal. Palmero va destacar que és un projecte que ha apostat "per la participació" i alhora vol ser "més que una biblioteca". La regidora va parlar del seu emplaçament "com un element vertebrador i ajudi a consolidar l'eix del riu". A partir d'ara sobre un període de 30 dies per presentar al·legacions. Palmero va apuntar que durant l'abril o maig de 2019 començarien les obres. Tots van votar-hi a favor.

Des de Capgirem, Sara Blázquez va apuntar que "el projecte fa molt bona pinta" i va etzibar-los que si hi haguessin dedicat "la meitat d'esforços" com la Facultat de Medicina, "ja estaria feta".

Tant Anglada com Martí van celebrar l'aprovació. Anglada apuntava que no es podrà desenvolupar durant aquesta legislatura i Martí deia que el projecte "té un caràcter territorial i de primer nivell". També va demanar que no es disparés el preu en la despesa, ja que fins ara s'havia enfilat un milió d'euros.

El carrer 1 d'Octubre

Durant el torn de precs i preguntes, Capgirem Vic va criticar la "intoxicació" de la consulta que demanava als veïns del carrer Virrei Avilés per canviar-lo per 1 d'Octubre. Aquest va ser un dels punts que més tensió va generar al ple. Marc Barnolas va apuntar que es tractava d'un "nyap" perquè no hi havia informació sobre qui era Virrei Avilés, el vot no era secret... També van dir-los que estaven "pervertint el concepte de participació i de democràcia".
 

Marc Barnolas va insistir en el «nyap» d'enquesta que havia fet l'Ajuntament sobre el carrer Virrei Avilés. Foto: Josep M. Montaner

 

Anna Erra renúncia el sou d'alcaldessa pel de diputada. Foto: Josep M. Montaner


Anna Erra va apuntar que es volia fer "una carta tècnica" per "no condicionar el vot". Alhora, l'alcaldessa va explicar que no era consulta sinó una enquesta. Segons dades que es van presentar el ple, van votar un total de 289 (262 vàlids i 27 no), dels quals 33 persones van decidir canviar el nom i 229 de conservar l'actual. La xifra de participació és del 35% de gent que viu el carrer.

El sou de l'alcaldessa (i ara diputada)

Durant el ple també es va donar compte del decret de renúncia de la dedicació parcial de l'alcaldessa, ara que ha entrat com a diputada. Això significa que Erra no cobrarà sou d'alcaldessa, només de diputada. En el torn de precs i preguntes, Joan Coma de Capgirem va demanar a l'alcaldessa si sabia quan sumava el seu sou a final d'any.

Tot i que Erra que volia treure pilotes fora dient que la quantitat era pública, Coma li ho va quantificar: 80.845,72 euros. El regidor va demanar-li que renunciés a les indemnitzacions que cobraria de l'Ajuntament de Vic, com són els plens o les juntes (de govern i de portaveus), que poden ascendir a uns 1.200 euros/l'any, en funció de l'assistència.

Residus i músics

El ple constava de 16 dictàmens i la majoria (14) es van aprovar per unanimitat. Cal destacar l'abstenció d'Esquerra i el vot negatiu de Capgirem Vic pel que fa als que feien referència a la gestió de la recollida de residus de la ciutat. Un era la delegació de la gestió al Consell Comarcal i l'altre la modificació del contracte de gestió del servei de recollida a la societat mixta Vialnet Vic SL. Tal com explicava el regidor de Serveis Toni Serrat només es "posa ordre" i en cap cas es modifiquen les feines que s'estan fent fins ara.

Pel que fa a mocions, Capgirem va presentar-ne una del Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!) per l'aplicació del reglament de bones pràctiques per la contractació d'artistes. Després de debatre sobre si l'Ajuntament pot aprovar o no un reglament o canviar-li el nom per document informatiu, es va decidir retirar la moció i l'equip de govern va prendre el compromís de treballar amb els tècnics aquest aspecte.
 

Durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner

 

Joan Coma mostrant la tendència a la remunicipalització de serveis. Foto: Josep M. Montaner

 

Susagna Roura, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner
 

Maria Carme Bover, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner

COMENTARIS

Adoberies "inadobables"
@JFreixer, 12/07/2018 a les 09:43
+15
-2
Comprar aquestes adoberies ha estat un mal negoci per a l'Ajuntament de Vic i un bon negoci per a dues famílies ( o una? ).
Són dos edificis en estat molt ruïnós, amb els fonaments absolutament podrits i que pateixen una greu contaminació per metalls pesants i, potser, per amiant.
Els seu estat de conservació no es pot comparar, ni de lluny, amb el que mostrava la Casa de Convalescència abans de la bona rehabilitació que s'hi va fer.
Molts i molts diners
@JFreixer, 12/07/2018 a les 09:51
+15
-3
Rehabilitar les ruïnes de les adoberies es pot convertir en la ruïna econòmica de l'Ajuntament de Vic. Un ajuntament on mai s'ha acceptat fer una auditoria seriosa per conèixer la seva situació econòmica real. Un ajuntament que encara no ha acabat de pagar les obres de L'Atlàntida. Un ajuntament que ara mateix ha començat a pagar els costos de la nova biblioteca, que ben segur que costarà un 30% més del que s'ha pressupostat.
Jacint Codina tenia raó
@JFreixer, 12/07/2018 a les 10:05
+14
-3
L'any 2007 es va cometre un greu error. Per raons fonamentalment polítiques, estètiques i pictòriques es va descartar el projecte assenyat de l'alcalde Codina.
Amb bon criteri, volia acabar d'aterrar la primera filera d'edificis adobers ruïnosos i construir-hi un vial estret i un passeig fluvial que unissin el Parc Balmes amb la zona de L'Atlàntida.
Encara hi som a temps.
L'Ajuntament de Vic sembla molt ric, però no ho és. És un ajuntament molt endeutat, que forma part d'una nació molt endeutada, que està sotmesa a un Estat molt endeutat.
Llençar milions d'euros al riu perquè sí és lleig, molt lleig.
I la Llei d'Aigües per zona inundable......
Anònim, 12/07/2018 a les 13:59
+7
-1
Molt bona notícia, ara cal que lluitin contra la llei d'aigües per ser una zona inundable i per veure que els hi deixen fer. Començar la casa per la teulada és el sistema de malgastar.
Un exemple ? : el pont de Calatrava de Ripoll amb tensor invertits, un altre?: la zona de la fàbrica de Genis i Rius no és urbanitzar per que és zona inundable....
En aquests edificis l'aigua "entra a l'espectacular soterrani" (no sé que hi veuen d'espectacular si cap d'aquests hi ha tingut de treballar...) i a la plaça de Sta. Elisabeth hi ha una placa que ho recorda el nivell que assoleix l'aigua quan hi ha inundació.
Ah , recordo tocar l'aigua a l'inici del C/St. Francesc - entrada de Can Colomer, al mur de pedra que hi ha varies vegades de petit.
Apa a treballar amb l'Agència Catalana de l'Aigua per veure qui signa les autoritzacions
Antenna a l'esglesia del Carme
Anònim, 13/07/2018 a les 14:31
+0
-0
Em sembla molt bé que es tregui l'antenna del carrer Sant Fidel
El que no em sembla bé es que es porti a altres llocs, com es el cas de l'esglesia del Carme , a l'entorn de la qual hi viuen molts veins. El problema s'ha de resoldre , no traspasar-lo a altres veins !!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Concentració del CDR de Vic davant la seu del PDECat
Concentració del CDR de Vic davant la seu del PDECat | Twitter
01/01/1970
Concentracions sorpresa davant les seus de les dues formacions
Els gegants de Sant Julià de Vilatorta, en una imatge d'arxiu
Els gegants de Sant Julià de Vilatorta, en una imatge d'arxiu | Oriol Serra
01/01/1970
Els concerts de la nit i la trobada geganters són alguns dels actes centrals
Rafa Cuenca, en una imatge d'arxiu.
Rafa Cuenca, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
01/01/1970
Es farà efectiu la setmana que ve i serà el nou regidor de promoció social i personal, d'igualtat i de joventut
congrés PP
Santamaría i Casado, aquest dissabte
Santamaría i Casado, aquest dissabte | PP
21/07/2018
El candidat defensa un gir a la dreta sense complexos i assegura que "cal aturar el pla de Torra com es va aturar el d'Ibarretxe"
pdecat
David Bonvehí, Maria Senserrich i Marc Castells, entre d'altres, a l'assemblea del PDECat
David Bonvehí, Maria Senserrich i Marc Castells, entre d'altres, a l'assemblea del PDECat | ACN
21/07/2018
Els partidaris de confluir amb la Crida sense condicions i desdibuixar el partit pretenen una direcció plana que es prepari la confluència a la tardor
Canal Madrid: anàlisi
Periodistes davant les portes del Tribunal Suprem
Periodistes davant les portes del Tribunal Suprem | Aida Morales
21/07/2018
«Els accidents del jutge han acabat reforçant Puigdemont i creen un altre problema a Sánchez, que ha de triar entre pressionar sense manies la Fiscalia o deixar-ho tot en mans del Suprem»
Successos
Accident amb quatre morts a Vidreres
Accident amb quatre morts a Vidreres | SCT
21/07/2018
En el sinistre s'hi han vist implicats un turisme i una furgoneta
Companyies aèries
Passatgers de Vueling facturant el seu equipatge el passat abril.
Passatgers de Vueling facturant el seu equipatge el passat abril. | ACN
20/07/2018
L'estiu arriba amb dies caòtics al Prat i, de nou, la companyia amb seu operativa a Barcelona és a l'ull de l'huracà: "Tenen molta experiència en posar excuses", diuen les associacions de consumidors
Mapa interactiu: gorgs
Gorgs de Catalunya
Gorgs de Catalunya | Albert Alemany, ACN i Carme Molist
20/07/2018
Llistat amb les basses més emblemàtiques catalanes per visitar aquest estiu (i advertències sobre massificacions)