Manel Gausa dona una sèrie de divuit fotografies a la UVic

Les imatges, en blanc i negre, fan una síntesi de tres dècades de la ciutat de Vic, des de la meitat del segle XX fins als anys 80

Redacció
11 de juliol del 2018

Jordi Montaña i Manel Gausa, en l'acte de donació Foto: UVic-UCC


El fotògraf Manel Gausa ha fet donació a la Universitat de Vic d'una sèrie de divuit fotografies en blanc i negre que fan una síntesi de tres dècades de la ciutat de Vic des de la meitat del segle XX fins als anys vuitanta. Aquestes imatges, pertanyents a l'exposició "Vic, l'experiència de la mirada, 1954-1985″, ja s'havien pogut veure al Temple Romà el març i l'abril d'aquest any. A partir d'ara estaran exposades de manera permanent al primer pis de la Casa de Convalescència. Aquest matí ha tingut lloc l'acte d'entrega de la sèrie a l'espai on ja estan exposades les imatges, amb presència del mateix Manel Gausa i del rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña.

Manel Gausa de Mas (Vic, 1933) és conegut com a fotògraf, actor i director de teatre. Com a fotògraf l'any 2012 va publicar el llibre Fotografies, retrats d'una dècada (1956-1966), i el 2013 el llibre Somorrostro. Crònica visual d'un barri oblidat, un recull de 43 fotografies fetes un diumenge de novembre de l'any 1958, amb les quals va fer també una exposició a Vic.

El seu treball, essencialment en blanc i negre, se situa en un període de més de 30 anys, de 1954 a mitjans dels anys 80, i remet a la seva pròpia experiència en relació a la ciutat de Vic. En les seves imatges es mostren espais com ara carrers, places, perspectives urbanes, edificis, patis i monuments, però també persones, bestiar i moments de la vida quotidiana.

Aquesta donació artística s'afegeix a la que, aquest mateix curs acadèmic, va fer l'empresari i artista plàstic Joan Orriols, que va lliurar a la UVic el quadre "El crit del bosc", d'acrílic sobre tela, coincidint amb la donació del fons Dolors Orriols, de material inèdit, correspondència amb editors i artistes plàstics i autotraduccions al castellà i al francès. La Biblioteca de la UVic es fa càrrec d'aquest material juntament amb els set altres fons de què disposa: l'Emili Teixidor, el Mercè Torrents, el Pallàs-Amat, el Segimon Serrallonga i els fons bibliogràfics de la Biblioteca del Casino de Vic i la Col·lecció Miquel i Macava.
 

Les 18 imatges, exposades de forma permanent al primer pis de la Casa de Convalescència Foto: UVic-UCC

Arxivat a