Els primers 100 dies del Síndic de Vic

Joan Sala ha atès un total de 21 casos i n'ha resolt un terç

Joan Sala va començar a treballar el passat 15 de març.
Joan Sala va començar a treballar el passat 15 de març. | Josep M. Montaner
10 de juliol del 2018
Actualitzat el 25 de juliol a les 17:46h
A finals de juny va fer 100 dies d'ençà que es va posar en marxa l'Oficina del Síndic Municipal de Greuges de Vic. Joan Sala és el primer que ostenta aquest càrrec i, tot i que està obligat a presentar un informe trimestral, va decidir fer un balanç dels seus primers 100 dies. La valoració d'aquest primer període és "molt positiva" per al primer síndic.

Durant aquest temps, ha atès un total de 21 casos, 7 dels quals ja s'han resolt, 7 estan en tràmit i la resta s'han derivat a altres organismes perquè no són competència del Síndic de Vic. Tot i això, els ha atès. La meitat de les peticions són problemes entre veïns i l'Ajuntament, multes i impostos. Només no s'ha admès una petició per un defecte de forma (no s'havia fet arribar abans a l'Ajuntament).

El cas més greu: una jove desapareguda

El cas més greu que ha hagut de tractar Sala ha estat el d'una jove desapareguda. Va atendre una familiar de la noia i va posar-la en contacte amb la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) i li va recomanar que denunciés la desaparició als Mossos d'Esquadra. Aquest cas no és competència d'un síndic municipal, però Sala reiterava que vol atendre totes les persones. "El més important és que la gent surti agraïda" remarca.

D'altra banda, Sala ha tirat endavant tres resolucions d'ofici. Una d'aquestes és per la vigatana i secretària d'ERC Marta Rovira, exiliada a Suïssa. Sala s'ha sumat a les resolucions que han fet altres síndics que tenien presos polítics o exiliats. L'altra resolució és per l'IRPF dels jubilats, d'"un home que portava 10 anys jubilat i pagava l'impost del rendiment". El cas s'ha estès perquè no només li afecta a ell. L'últim és per la comunicació telemàtica amb l'Ajuntament per les persones jurídiques, sobretot per entitats i associacions.

Dins la mitjana

Sala valora positivament les xifres d'atenció a la ciutadania, ja que s'entra en els paràmetres de les ciutats de dimensions similars a Vic que disposen de figura de Síndic municipal de Greuges. "Atenen una mitjana de 60 o 70 casos anuals i estem complint la mateixa proporció", apunta. El Síndic també lloa l'acollida per part de l'Ajuntament, tant de càrrecs polítics com tècnics.

Vacances pel juliol

Durant aquest juliol, l'oficina del Síndic estarà tancada per vacances i durant l'agost, l'horari d'atenció serà els dilluns i els dijous, de 10 del matí a 2 del migdia. El mes de setembre es reprendrà l'horari de visites habitual, els dilluns de 4 a 8 de la tarda i els dijous de 10 del matí a 2 del migdia.
 

Joan Sala, durant la roda de premsa de valoració. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a