Acord a Esfosa després d'anys de conflicte

Montse Castañé de la COS considera que el pacte pot crear un precedent a la indústria càrnia

Després de la vaga de l'abril de 2016, va començar les represàlies contra el comitè
Després de la vaga de l'abril de 2016, va començar les represàlies contra el comitè | Adrià Costa
09 de juliol del 2018
Actualitzat a les 16:58h

Després de la vaga de l'abril de 2016, va començar les represàlies contra el comitè. Foto: Adrià Costa


Després de dos anys de conflicte, l'Escorxador Frigorífic d'Osona SA (Esfosa) i el comitè d'empresa han arribat a un acord per millorar els drets dels seus treballadors. Així ho explica en un comunicat la Coordinadora Obrera Sindical (COS), sindicat majoritari a l'empresa, atribuint aquesta millora a la demanda judicial que van interposar contra l'escorxador per la vulneració del dret fonamental a la llibertat sindical.

Els fets es remunten al passat 2016, quan la COS va impulsar una jornada de vaga a l'abril que va tenir un seguiment total. Des de llavors, les represàlies van anar en augment: la direcció va anunciar un ERO i va suspendre de feina i sou els membres del comitè, entre altres.

Després d'un llarg periple judicial, es va obrir una negociació entre treballadors i direcció que ha acabat amb un acord validat en dues assemblees d'empleats. D'aquesta manera es posa punt final als dos anys de conflicte a l'escorxador, que van comportar nombroses mobilitzacions dels treballadors.

Des de la COS, Montse Castañé, presidenta del comitè d'empresa, valora molt positivament aquest acord. "El comitè d'empresa l'únic que vol són millores per als treballadors", diu la representant sindical, remarcant que "farem un seguiment del compliment dels acords des del comitè; no abaixarem la guàrdia". En aquest sentit sosté que aquest pacte pot crear "un precedent" a la indústria càrnia.

Només un 15% de contractació temporal

L'acord s'ha de traduir en la regularització de contractació temporal i incorporació de treballadors a la plantilla d'Esfosa. Des d'avui fins al 31 de desembre de 2018 s'han de internalitzar un mínim de 55 treballadors que actualment hi estan a través d'ETT. Un cop es normalitzi aquesta situació, la contractació indefinida a Esfosa serà, com a mínim, del 85% (cotitzant al Règim General de la Seguretat Social). En aquest sentit, es compromet a no incrementar en un futur la contractació temporal en més d'un 15%.

També han acordat l'establiment d'un plus per incrementar el salari mensual, a no utilitzar falses cooperatives, a reconèixer el comitè d'empresa com a interlocutor directe i com a òrgan representant dels treballadors i que els empleats escolliran els dies de gaudi com a dies de descans de les hores que treballin en excés, comunicant-ho abans a l'empresa. Per això s'instal·larà un sistema de fitxatge perquè puguin tenir un control de les hores treballades.

A canvi de tot això, la COS es compromet a retirar la demanda per vulneració del dret fonamental a la llibertat sindical.
Arxivat a