Un 50,8% creu que Vic ha millorat en els darrers tres anys

L'equip de govern del PDECaT obté una valoració global positiva, que és extensiva a la tasca d'altres grups municipals com ERC i CUP | L'alcaldessa i Josep Anglada són els polítics locals més coneguts | Erra repetiria victòria a Vic i mantindria els nou regidors

Redacció
04 de juliol del 2018
Actualitzat el 29 de març del 2019 a les 10:53h
Joan Ballana, Joan Coma, Benjamí Dòniga, Arnau Martí, Anna Erra i Josep Anglada
Joan Ballana, Joan Coma, Benjamí Dòniga, Arnau Martí, Anna Erra i Josep Anglada | Osona.com
Aquesta és la segona part de l'enquesta que ahir va avançar Osona.com sobre les preferències electorals de la ciutat de Vic i les valoracions dels seus grups municipals, equip de govern i dirigents polítics, així com el judici sobre l'evolució de la ciutat en els darrers tres anys.

El més rellevant de la primera informació es referia a les intencions de vot de la ciutadania. El PDECat seria el partit més votat si ara se celebressin eleccions municipals a Vic. Quan falta menys d'un any per als propers comicis, l'alcaldessa Anna Erra mantindria els seus actuals 9 regidors, enmig d'un panorama general que presenta pocs canvis. ERC tornaria a ser el segon partit i podria sumar un regidor als cinc que va obtenir fa tres anys. La CUP conservaria els seus quatre regidors.

Els canvis més significatius es produirien al sector dels partits menys votats. El PSC és a la frontera de perdre el regidor solitari que va treure el 2015, mentre que l'entrada de dos regidors de Ciutadans deixaria sense representació Plataforma Vigatana i Vic per a Tots.

La desaparició del consistori del PSC i de la candidatura Vic per a Tots -que van impulsar ICV i Podem- deixaria Anna Erra sense dos dels regidors que sumats als seus 9 li atorguen ara un govern amb majoria absoluta. Només en el cas que ERC fes el sisè regidor, es podria donar una suma de republicans i CUP que superés en un regidor al PDECaT, però que no seria suficient per arribar a la majoria absoluta, que són 11, i que permetria un canvi a l'alcaldia.

Aquest és un dels principals resultats de l'enquesta efectuada per a Osona.com per l'agència Feed Back, amb 400 entrevistes telefòniques durant la darrera setmana.


Quadre 1. Pregunta: Si demà se celebressin eleccions municipals a Vic a quin partit creu que votaria?
 

Quadre 2. Pregunta: Coneix aquestes persones? Quin grau de confiança li mereixen?. La columna indica la puntuació, i el cercle, el percentatge de coneixement de la persona (en blau)


Anna Erra i Josep Anglada, els més coneguts amb diferència
 
L'actual alcaldessa Anna Erra és la política local que obté una millor valoració, segons l'enquesta efectuada per l'agència Feed Back per a Osona.com. Dels sis noms avaluats, només Josep Anglada i Anna Erra són coneguts per quasi tothom (93,3% i 90,7% respectivament), si bé Anna Erra obté la millora valoració comparada (6,75) i Josep Anglada la pitjor (1,75).

Només aproven els tres líders independentistes

Joan Coma i Joan Ballana tenen nivells de coneixement similars entorn el 52,9% i el 55,9% respectivament, i entre els qui els coneixen obtenen valoracions positives (6,03 Joan Coma i 5,65 Joan Ballana). Per la seva banda, Benjamí Dòniga i Arnau Martí són molt poc coneguts i junt amb Josep Anglada, pel que fa a valoració, queden tots tres per sota de l'aprovat, ja que no arriben als 5 punts sobre 10.

Els votants d'Anna Erra, els més satisfets amb la seva gestió

Entre els seus propis votants, qui obté millor valoració és Anna Erra, amb una puntuació del 7,97. En segon i tercer lloc apareixen Joan Coma i Joan Ballana. A l'altre extrem, Anglada obté un suspens per part dels qui el van votar, ja que li adjudiquen un 4.83.

Anna Erra: coneguda pel 90,7% dels vigatans i valorada amb un 6,75. Entre els votants de CiU de 2015, és coneguda 99,1% i valorada amb un 7,97.
Joan Coma: conegut pel 52,9% dels vigatans i valorat amb un 6,03. Entre els votants de Capgirem Vic–CUP, conegut pel 83,1% i valorat amb un 7,18.
Joan Ballana: conegut pel 55,9% dels vigatans i valorat amb un 5,65. Entre els votants d’ERC, conegut pel 74,1% i valorat amb un 6,86.
Benjamí Dòniga: conegut pel 35,9% dels vigatans i valorat amb un 4,34. Entre els votants del PSC, conegut només pel 28,3% i valorat amb un 5,98. És un cas d’electors que han fet un vot ideològic al marge del candidat, ja que resulta molt poc conegut, però amb una valoració acceptable entre els que l’identifiquen.
Josep Anglada: conegut pel 93,3% dels vigatans i valorat amb un 1,75. Els votants de Plataforma Vigatana té un coneixement del 100% però el puntuen només amb un 4,83.
Arnau Martí: conegut pel 26% dels vigatans i valorat amb un 4,98. Entre els votants de Vic per a Tots–ICV: conegut només pel 21,3% i valorat amb un 6. Es tracta d'un cas de vot ideològic molt semblant al de Benjamí Dòniga, poc conegut però que obté l'aprovat entre els qui el coneixen.
 

Quadre 3. Intenció de vot en relació al record de vot en anteriors comicis.


A més contundència, més fidelitat de vot
 
La radicalització política d'aquests darrers tres anys es reflecteix en aquesta tendència, en la qual les opcions polítiques amb posicions més contundents dins la ciutat s'asseguren majors índexs de fidelització dels seus votants.

La candidatura que mostra més fidelitat dels seus votants de fa tres anys és Capgirem Vic-CUP, amb un 83,1%. En segon lloc hi apareix Plataforma Vigatana, que reté un 76,9%, seguida del Partit Popular (70,9%) i el PDECat (69%). ERC se situa en un punt intermedi (63,8% de fidelització), mentre que en l’altre extrem se situen Vic per a Tots–ICV i PSC que pateixen fugides de votants i mostren baixos nivells de continuïtat, amb un 42,9% i un 44%, malgrat que els seus candidats de 2015 obtinguin un aprovat entre els votants.

És significativa també la dada que Ciutadans recaptaria la gran massa dels seus vots entre electors que no havien votat a les anteriors eleccions municipals, i no pas perquè no tinguessin l'edat de vot, segons l'enquesta, sinó perquè el vot ideològic atrauria votants de franges d'edat elevada però que no solien anar a votar.

Els joves són els qui valoren més bé la tasca de l'equip de govern

Sobre la pregunta concreta "Com valora la tasca del govern municipal en els últims tres anys?", la valoració és bona, ja que obté una puntuació de 6,31 (sobre 10), i aprova en tots els grups d'edat. Les valoracions més altes són entre els més joves, amb el 6,99, seguits de la franja entre 45 i 64 anys, amb un 6,47; i només lleugerament per sota la mitjana entre els 25-44 anys (6,21), i una posició més crítica entre les persones de més grans (5,72).

La gestió del govern municipal resulta molt ben valorada entre els votants de CiU de 2015 (7,18), i també aprova entre els votants d’ERC (6,78), del PSC (6,77), les persones que no varen votar l’any 2015 (6,11), els votants de la CUP (6,09) i els de Plataforma Vigatana (6,0). Aprova just amb un 5,08 entre els votants de “Vic per a Tots-ICV” i suspèn entre els del PP (3,26).

 

Quadre 4. Pregunta: Com valora las tasca que fa el grup de (...) a l'Ajuntament de Vic?


Els votants de tot els partits, excepte el PP, donen un aprovat a la tasca del govern municipal

A part de la valoració global de l’acció del govern (6,31) també resulta ben valorada la tasca que realitza el grup del PDeCAT a l’Ajuntament de Vic (5,79); aprova per totes les franges d’edat (7,22 entre els més joves; 5.59 entre 25-44 anys; 5,73 entre 45-64 anys i 5,50 entre els més grans de 65 anys). Els seus votants de l’any 2015 li donen una nota de 7,16 i obté un 6,54 entre els electors d’ERC i 5,54 entre els de la CUP-Capgirem Vic. Entre les persones que no varen votar l’any 2015 valoren la tasca a l’Ajuntament del grup del PDeCAT amb un 5,85.

Les respostes indiquen que l'acció del grup del PDECat resulta molt ben valorada entre els propis votants de CiU del 2015 (7,18), i també entre els votants d’ERC (6,78), del PSC (6,77),  les persones que no var votar fa tres anys (6,11), els votants de la CUP (6,09) i els de Plataforma Vigatana (6,0). Aprova just amb un 5,08 entre els votants de Vic per a Tots-ICV i suspèn entre els del PP (3,26).

El segon partit més ben valorat és ERC amb un 5,61, i els seus votants de l’any 2015 valoren la tasca que realitza a l’Ajuntament amb un 6,93. També aprova entre els votants del PDECaT (6,39), la CUP (5,81), i entre les persones que no varen votar l’any 2015 (5,98).

El tercer grup en valoració és Vic per a Tots-ICV amb un 5,13, fins i tot per davant de Capgirem Vic-CUP, malgrat que després molts dels ciutadans que valoren positivament la seva tasca a l’Ajuntament no votin aquesta opció política. Entre els seus votants de l’any 2015 li donen una nota de 5,38. També aprova entre els abstencionistes de l’any 2015 (6,08), els votants del PSC (6,02) i els d’ERC (5,08), i quasi entre els del PDeCAT (4,90).

La tasca de Capgirem Vic-CUP a l’Ajuntament de Vic globalment és valorada amb un 4,94, però els seus propis votants de l’any 2015 li donen un 6,84, i també aprova entre les bases d’ERC (6,53), els abstencionistes de l’any 2015 (5,34) i els electors del PDECaT (5,16). Aquests resultats mostren clarament que l’eix nacional condiciona la valoració dels partits, per sobre l’eix ideològic clàssic esquerra-dreta.

La tasca del PSC a l’Ajuntament de Vic obté una valoració de 3,95, i només aprova entre els seus propis votants de l’any 2015 amb un 5,52 i els electors de Plataforma Vigatana (5,00). També la tasca de Plataforma Vigatana queda valorada de forma globalment negativa (2,45), i només aprova entre els seus propis electors (6,00).

 

Quadre 5. La pregunta era: En els últims tres anys, com creu que ha evolucionat Vic?


La ciutat ha millorat, una opinió que supera per dècimes el 50%

La pregunta directa de l'enquesta era aquesta: "En els últims tres anys, com creu que ha evolucionat Vic?". I el consens ciutadà més ampli considera que Vic ha millorat entre força i molt en els darrers tres anys (50,8%), mentre que un un altre 32,4% considera que està igual i un 16,8% es plany que ha empitjorat.

Per grups d’edat la percepció de millora oscil·la del 65,0% entre els més joves i el 42,8% en la franja entre 45 i 64 anys:

18-24 anys: 65,0% ha millorat // 32,7% està igual // 2,3% ha empitjorat.
25-44 anys: 46,6% ha millorat // 32,7% està igual // 20,6% ha empitjorat.
45-64 anys: 42,8% ha millorat // 29,8% està igual // 17,4% ha empitjorat.
65 i més anys: 47,0% ha millorat // 37,4% està igual // 15,6% ha empitjorat.
 
Per record de vot en les eleccions municipals, consideren que Vic ha millorat en els últims tres anys el 66,2% dels votants del PSC, el 64,1% dels de CiU del 2015, el 55,8% dels votants d’ERC i el 54,4% de la CUP, i el 45,8% de les persones que no varen votar.

En canvi es mostren crítics els votants de Vic per Tots-ICV” (28,0% de satisfacció sobre l’evolució de la ciutat en els darrers tres anys), PP (17,5%) i Plataforma Vigatana (cap dels seus electors en fa una valoració positiva, ja que el 100% considera que la ciutat ha empitjorat.
 
FITXA TÈCNICA
Àmbit de l’estudi: Vic.
Univers: Població major de 18 anys empadronada a Vic i amb dret a vot en unes eleccions municipals.
Mètode: Enquesta telefònica.
Mostra: 400 enquestes.
Quotes: proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d’edat i (2) sexe.
Condicions estadístiques: marge d’error total possible de +4,96%, per una població finita (cens de 41.956 persones), amb un nivell de
confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el dilluns 25 i el dijous 28 de juny de 2018, efectuat per l'agència Feed Back.
Arxivat a