Vic té almenys 546 espècies i subespècies de plantes

La UVic-UCC presenta un estudi detallat dels hàbitats i la vegetació de la ciutat

Els autors del treball són Carme Casas, Joan Font i Albert Palou.
Els autors del treball són Carme Casas, Joan Font i Albert Palou. | Josep M. Montaner
Redacció
06 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:34h
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya ha presentat un estudi dels hàbitats i la vegetació de la capital. Es tracta d'un encàrrec que va fer l'Ajuntament de Vic amb l'objectiu conèixer amb detall els espais naturals i la flora de Vic. L'informe es va fer durant tot l'any 2017.

Tal com informa l'Ajuntament, la investigació inclou un catàleg florístic de més de 500 espècies i subespècies de plantes d'espais com ara Sant Sebastià, la zona de la Miranda o altres sectors d'interès natural. En aquesta línia, les zones que presenten major riquesa florística són els prats, encara que només ocupen un 2,7% de la superfície total del municipi.

La recerca ha estat elaborada per tres investigadors del Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental de la Universitat de Vic: Carme Casas, la doctora que ha coordinat el projecte, i els també doctors Joan Font i Albert Palou. Els científics han dibuixat la cartografia dels hàbitats i la vegetació de Vic a escala 1:10.000. És la primera vegada que es crea una mapa d'un municipi de Catalunya a una escala tan detallada.
 

Durant la presentació de l'estudi a Sant Sebastià Foto: Josep M. Montaner


El grup de recerca ha identificat fins a 68 hàbitats diferents segons la classificació CORINE de la Unió Europea, dels quals 13 són considerats Hàbitats d’Interès Comunitari (HIC) i quatre són assenyalats com a prioritaris. La investigació també incorpora un catàleg florístic amb 564 espècies i subespècies de plantes. Una d'elles, l'Astragalus austriacus, és dins la llista de flora amenaçada de Catalunya i només s'ha trobat a Vic d'entre tots els municipis catalans.

Josep-Ramon Soldevila, regidor de Món Rural i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic, defensa que l'estudi serveix per "conèixer el que tenim i detectar les zones més vulnerables que demanen un grau de protecció més elevat". Precisament, el regidor apunta que algunes de les recomanacions en gestió d'hàbitats, vegetació i flora que incorpora la investigació s'han inclòs en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal.
 
Per la doctora Carme Casas, l’estudi “posa de manifest la gran diversitat biogeogràfica del territori” i demostra que Vic i la seva plana “són un punt de transició entre les comunitats mediterrànies i els hàbitats més humits propis de Centreeuropa”.


 
Arxivat a