Entrevista

​Joan Coma: «La clau de la ruptura del règim del 78 són els municipis»

El regidor de Capgirem Vic remarca la importància de mantenir-se "ferms amb la via de l'1 d'Octubre"

per Carles Fiter, Vic, 3 de juliol de 2018 a les 09:51 |
Joan Coma, encara no té clar si encapçalarà la llista de Capgirem a les municipals del 2019. | Josep M. Montaner
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Joan Coma, regidor de Capgirem Vic, encara no sap si encapçalarà la formació a les eleccions municipals del 2019 a Vic. Remarca, però, que els municipis "són la clau de volta de ruptura amb el règim del 78". Coma albira un govern d'esquerres independentistes per fer fora el PDECat, que ha governat a la ciutat durant uns 40 anys. "Per obrir calaixos i armaris, i saber què ha passat a Vic, necessites gent nova" diu el regidor. Per això, reitera la importància de la limitació de mandat.

I va més enllà amb els pactes de govern. Vol trencar amb els acords i formes de govern, amb què cada grup es reparteixi una parcel·la "perquè quan les coses depenen de persones no acaben de funcionar". "Els projectes han de ser de la ciutat" diu. Osona.com repassa l'actualitat política a l'Ajuntament de Vic amb Joan Coma.


- Capgirem Vic ha posat sobre la taula el canvi de nom del Virrei Avilés per 1 d'Octubre. Ara l'Ajuntament ha enviat una carta als veïns perquè hi donin la seva opinió. Com creu que acabarà?

- Hauria d'acabar amb el canvi de nom. Entre Virrei Avilés, un criminal del colonialisme espanyol a l'Amèrica Llatina i l'1 d'Octubre, ni l'Ajuntament ni la ciutat hauria de tenir cap dubte sobre quin nom prefereix. Un dels arguments que dona l'Ajuntament és que l'1-O és un nom ideològicament molt marcat, i el colonialisme espanyol no ho és? L'Ajuntament fa una consulta esbiaixada i en lloc de facilitar el canvi, ho dificulta. No ho entenem i tampoc compartim el silenci d'Esquerra Republicana. No vol ser una victòria de Capgirem Vic, ha de ser de tota la ciutat com ho va ser el referèndum de l'1 d'Octubre.
 

Joan Coma no entèn la posició de l'Ajuntament de Vic sobre el canvi de nom del Virrei Avilés. Foto: Josep M. Montaner


- Tant la majoria de l'equip de govern com Esquerra van treballar pel referèndum...


- Així li ho he transmès a l'alcaldessa. No entenem que després del que es va fer l'1 d'Octubre, ara no es vulgui fer això. No hi trobem cap més explicació que no sigui l'electoralisme.

- Ara que parla de l'alcaldessa, Capgirem Vic s'ha mostrat crític després que Anna Erra hagi entrat al Parlament de diputada.

- Des del 2012 tenim diputades i coneixem de primera mà què significa. És incompatible. O no farà bé de diputada o d'alcaldessa. O de res. Aquesta opció és la més probable perquè ho voldrà fer tot.

- A poc temps dels comicis del 2019, veurem Joan Coma encapçalant la llista de Capgirem Vic?

- Veurem Capgirem Vic. Ens donem de màxim 8 anys i creiem que és el que haurien d'aplicar les altres formacions. Veurem una candidatura que s'està construint amb la voluntat d'ampliar la unitat popular del 2015, que aposta per la ruptura en termes democràtics i sobirania municipal. I també fent contactes amb actors descontents, com els que ha fet Iniciativa a Vic fent de crossa de CiU.

- S'han mostrat molt crítics amb el regidor Arnau Martí (Vic Per a Tots) pel pacte amb l'equip de govern, però vostès també han fet "de crossa" ajudant a aprovar els pressupostos i ordenances en el seu primer any...

- Ens trobàvem en un context que tant Esquerra com Iniciativa bloquejaven totes les propostes de la ciutat per fer caure Anna Erra sense cap alternativa possible. Aquesta manera de fer política no la compartim. Havíem de trencar amb aquesta dinàmica perquè no veiem una majoria d'esquerres, tal com s'ha demostrat al final. Benjamí Dòniga i Arnau Martí no formen part de cap majoria d'esquerres. Vam arribar a un acord de mínims i això ha facilitat que tothom se situés.

 

Joan Coma albira un pacte d'esquerres independentistes per fer fora el govern del PDECat. Foto: Josep M. Montaner


- Si el 2019 hi ha la possibilitat fer un pacte d'esquerres, no tenen previst comptar amb aquests dos partits (PSC i Vic Per a Tots)?

- Estem convençuts que el 2019 tant Esquerra com Capgirem podran sumar una majoria i això facilitarà un acord d'esquerres de la ciutat. Busquem un acord d'esquerres independentistes; no sumant grups que van per lliure que són "d'esquerres" i s'entenen en tot amb Convergència, excepte en la qüestió nacional. És curiós i contradictori. Hem treballat en aquesta legislatura perquè es donin les condicions i aquest any és importantíssim. És clar que no només depèn de nosaltres.

- En el cas del PSC, també hi ha influït el paper que ha jugat amb l'aplicació del 155?

- És evident. El PSC ha deixat de donar suport al 155 quan ha tingut el poder. Això és xantatge i inacceptable en termes democràtics. Què està fent a Badalona?, a Tarragona? Està lluitant contra uns drets democràtics d'una manera desacomplexada. No contemplem ni que entrin el 2019 a Vic.

- Tot i la discrepància entre partits, Vic ha fet pinya amb el Moviment 30/03. A més d'Esquerra, es podria arribar a materialitzar un pacte amb el PDECat?

- No. Demanem a Esquerra i les seves bases que prenguin el compromís de passades les eleccions del 2019 no s'asseguin a negociar amb el PDECat. Un canvi a la ciutat només és possible si es descarta rotundament a qui porta 40 anys governant. És de sentit comú. No pots dir que vols un canvi a la ciutat i alhora està disposat a negociar amb el PDECat. Per obrir calaixos i armaris, per mirar què ha passat a Vic durant 40 anys, necessites gent nova.

- Des de la seva formació han notat un canvi entre Vila d'Abadal a Anna Erra?

- Hi ha dos factors. Una cosa són les voluntats, que evidentment són diferents i es nota a principis de legislatura: voler fer les coses diferents. Però, un cop es va obtenir l'estabilitat i la majoria, tornem a tenir un Vila d'Abadal governant. Convergència està acostumada a governar d'una manera. Quan tenen la majoria passen el rodet, i no només a l'oposició, sinó també als seus socis. Li estan passant a Arnau Martí i Benjamí Dòniga, i ho van fer amb Esquerra mentre governaven junts. A Convergència no els hi pots donar estabilitat.

- Fa pocs dies van haver de convocar una altra reunió amb els veïns de l'antena de Sant Fidel perquè no assisteixen a les que hi ha Josep Anglada (Plataforma Vigatana). Això no els repercuteix negativament en la seva feina a l'Ajuntament?

- Totalment, però tenim un principi: Per combatre l'extrema dreta si cal ho perdem tot. Hem vist i notat que el govern de la ciutat s'aprofitava de la nostra posició per guanyar força en aquestes reunions. Per això hem convocat espais lliures de feixisme. El que no fa l'alcaldessa, ho fa Capgirem Vic. Erra no té l'obligació legal de convocar l'extrema dreta i lamentem que ERC hagi legitimat aquestes reunions, on no hi ha el 17% dels vots. A quants acords s'han arribat? Què han avançat? No s'ha fet ROM, no s'ha tret l'antena, no s'ha solucionat el problema del Mercat Municipal. A totes aquestes reunions han convocat l'extrema dreta perquè no hi anés Capgirem Vic. Zero sortides i zero acords. Això és el que vol el govern de la ciutat amb aquests tres temes.

 

Coma critica la falta d'acord en aquests tres temes on no han assistit a les reunions.. Foto: Josep M. Montaner


- En el cas que el 2019 arribin l'alcaldia què faran amb l'extrema dreta? Un cordó?

- Sense cap mena de dubte. I no només això. Perquè així no es resoldria el problema de la xenofòbia, l'homofòbia... Una cosa és fer el cordó sanitari a nivell d'institucions i una altra és implementar mesures i plans socials per fomentar la cohesió i la coneixença de l'altre, la riquesa que té la ciutat. S'han de trencar murs, estereotips, un sistema que no generi espais de fills nouvinguts o dels que fa més temps que són a la ciutat, com passa en moltes escoles de Vic. Tot això, cal combatre-ho en positiu.

- Esquerra s'ha mostrat molt crític amb el Mercat Municipal i la gestió de l'equip de govern. Quina posició té Capgirem?

- A diferència d'Esquerra Republicana no només critiquem la gestió d'aquest equip de govern, sinó dels últims anys en el qual també formaven part. Ens sembla sorprenent la seva posició quant al mercat i l'antena. Són problemes del govern de Convergència i d'Esquerra. La posició del mercat és la mateixa del 2015. Ens vam abstenir amb el projecte de reforma perquè ens semblava totalment insuficient. La nostra proposta és que l'Ajuntament assumeixi la direcció del Mercat i els espais buits hi hagi locals també de cohesió social per vincular la gastronomia amb el fet multicultural de la ciutat.

- Un altre tema que ha portat desacord al ple és el POUM i en el seu cas, pel Graell. Què haurà de fer l'equip de govern per aconseguir una abstenció de Capgirem?

- La desprogramació total d'El Graell. És un tema bàsic. Un altre tema és que mentre hi hagi pisos buits a la ciutat, no podem programar habitatge nou. O almenys les xifres que s'estan programant. I l'altre factor és que deixin de negociar amb l'extrema dreta.
 

El regidor de Capgirem insisteix en la limitació de mandat als ajuntaments. Foto: Josep M. Montaner- Vostè va començar fa 4 anys. Quina valoració en fa del seu pas per l'Ajuntament?

- Parlaré més com a sociòleg. Entrar dins d'una institució permet caure en les dinàmiques, però si tens una assemblea forta t'ajuda a veure que cal trencar-les. Per exemple, la mesura que demanem per limitar els mandants, si el 2015 n'estàvem convençuts, ara encara més. Podries estar en qualsevol taula de negociació amb els ulls tapats i dir el temps que porta cadascun a la institució. Les dinàmiques s'emporten a tothom.

- Alguna cosa més que l'hagi sorprès?

- La gara-gara amb l'extrema dreta. En públic tothom marca distància i en una taula de negociació la immensa majoria li riu les gracietes, siguin masclistes, racistes o misògines.

- Amb els darrers fets viscuts, creu que el que va dir en un plenari ("per fer la truita cal trencar els ous") hagués acabat diferent?

- Això és especular, però és evident que el context actual és molt més advers. Sempre dèiem que allò que semblava una tonteria i feia certa gràcia, era l'advertiment de que estaven disposats a tot. La gent s'ha de mirar l'estat des de una perspectiva materialista, és a dir, d'una estructura de poder que no es deixarà fer jugades mestres per acabar amb ella. I l'única manera d'acabar amb aquesta estructura de poder, el règim del 78, és mantenir-se ferms amb la via de l'1 d'Octubre.

- El podríem arribar a veure presentant-se al Parlament?

- Crec molt en el poder municipal. La meva intenció és seguir fent municipalisme en un sentit molt ampli, que vol dir participar d'entitats, col·lectius.... Crec que aquest darrer any el Principat ha demostrat que la clau de la ruptura són els municipis. L'1-O, un fet de ruptura més important que ha tingut aquest país en molts anys, és municipalista. Són entitats, són ampes, que ocupen i obren col·legis, que permeten votar... Aquí és on considerem que hi ha el poder, i el més transformador. Tendim a relativitzar el que passa al Parlament i a potenciar el que passa als municipis. És la clau de volta de ruptura amb el règim del 78. Apostem de cara el 2019 perquè hi hagi ajuntaments rupturistes que possibilitin la generació de nous embats amb l'estat, de nous "1 d'Octubre" en clau municipalista. Entrar dins el Parlament, des d'una perspectiva de politòleg i sociòleg és interessantíssim per aprendre, tot i això no hi tinc cap interès personal.
 

Joan Coma, amb una samarreta d'Arran i el llaç groc. Foto: Josep M. Montaner

 

Participació