Cantonigròs estrena estació depuradora d'aigües residuals

Ha de substituir les antigues fosses sèptiques que no funcionaven correctament

Gil Capdevila
03 de juliol del 2018
Actualitzat a les 10:08h

La localització de la nova depuradora Foto: Ajuntament de l'Esquirol


L'envelliment de les tres fosses sèptiques connectades a la xarxa de clavegueram de Cantonigròs ha provocat que l'Ajuntament de l'Esquirol n'hagi d'instal·lar una de nova. L'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR), inaugurada la setmana passada, s'ubica a l'oest del poble, al costat del camí ral Vic-Olot, ocupant una superfície de 700 m².

El projecte està dividit en tres fases, en cadascuna de les quals s'enretirarà una fossa sèptica. Actualment, amb la primera fase acabada, ja s'ha canviat la primera fossa i la depuradora ja cobreix correctament un terç de la població. "Al llarg del 2019 s'acabarà d'executar tota l'obra", ha explicat l'alcalde de l'Esquirol, Álex Montanyà a Osona.com. "És una necessitat imperiosa que tenia aquest municipi", pel fet que "fa mes de 15 anys que les aigües brutes anaven a parar a les rieres", afegeix Montanyà, justificant la importància de la reforma.

El projecte està valorat en 1,2 milions d'euros, que inclouen la xarxa nova de col·lectors, un punt de bombeig i la construcció de l'estació depuradora que substitueix aquestes tres fosses sèptiques, que seran retirades individualment en cada una de les etapes del pla.

Aquesta primera fase, amb un pressupost d'execució de 385.808,5 euros, compta amb el suport financer de la Diputació de Barcelona que a través del programa de Meses de concertació hi ha destinat 200.000 euros. El manteniment i gestió d'aquesta nova inversió municipal després de ser validada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), serà assumida pel Consell Comarcal d'Osona.

El ple del mes de juny va aprovar l'expedient de contractació i convocatòria de la segona fase del projecte per un valor de 260.000 euros, una fase que inclou l'obra de la construcció d'un col·lector de 800 metres lineals que permetrà eliminar una segona fossa sèptica i recollir les aigües brutes d'una altra bona part d'habitatges de Cantonigròs. Aquestes tres fosses donaven servei al 98% del municipi.