Oriol Amat renuncia a ser rector de la UVic

El catedràtic d'Economia Financera i exdiputat al·lega “motius estrictament familiars i personals sobrevinguts”

Oriol Amat, a la dreta, després de renunciar a ser rector de la Uvic
Oriol Amat, a la dreta, després de renunciar a ser rector de la Uvic | Carles Fiter
28 de juny del 2018
Actualitzat el 29 de juny a les 8:21h
Oriol Amat no serà finalment el nou rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i exdiputat de Junts pel Sí ha renunciat al càrrec aquest dijous al·legant “motius estrictament familiars i personals sobrevinguts”.

Amat ha assegurat en roda de premsa que la decisió és "molt dolorosa" i que ha hagut d'escollir entre la família i un projecte molt engrescador. Ha manifestat, tanmateix, la seva voluntat de seguir col·laborant amb la UVic.

Precisament avui el Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) havia de ratificar el nomenament del candidat, després de proposar-lo el passat abril. Va ser escollit per una gran majoria; només hi va haver una abstenció al Patronat.

El suport del claustre

Després de ser proposat, Amat va haver d’exposar el seu programa davant del claustre pel maig. Aquest va donar suport al seu projecte amb un 78% del vots. Tot i que l’opinió de la comunitat de la UVic-UCC no era vinculant, era prou important com per començar amb bon peu al centre educatiu.

Un centenar de trobades

Tot i que encara no havia estat nomenat oficialment rector, Amat ja havia fet al voltant d'un centenar de trobades amb diferents equips de la universitat. El catedràtic ha assegurat que, pel que ha pogut conèixer, la UVic-UCC té un "futur molt prometedor" i que compta amb un "equip humpa molt potent i motivat", que ha definit com "un gran actiu que té la universitat".

Jordi Montaña, encara rector, ha explicat que quan va conèixer el nom del futur rector va creure que acabaria el mandat "extraordinàriament satisfet". En aquest sentit, ha destacat que estaven fent "un traspàs modèlic". Amb tot, "la família és el primer".

Anna Erra, presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) i alcaldessa de Vic, lamentava la decisió, però que entenien "la situació dolorosa" d'Amat. Així també li ho ha fet notar Mercè Rosich, regidora d'Ensenyament i Universitats de l'Ajuntament de Manresa i patró de la FUBages, remarcant que tenien "molta il·lusió", ja que havia mostrat "molt interès pel nostre territori".

La UVic sense rector; i ara què?

Tal com explicava Erra, davant d'aquesta situació s'ha de recórrer als vicerectors, tal com marquen els estatuts. Ocuparà la plaça de rector -de manera transitòria- Joan Masnou, el vicerector més antic. A partir del 1 de setembre i fins al 15 d'octubre, es torna a obrir la convocatòria per escollir nou rector seguint el mateix funcionament que el darrer cop. Precisament Oriol Amat també formarà part de la comissió de selecció.

"Hem de mirar el futur en positiu", deia Josep Arimany, patró de la FUB. En aquest sentit, ha volgut enviar un missatge de "tranquil·litat", ja que Amat tenia previst de mantenir l'equip de vicerectors i degans. En aquest sentit, tal com ha afegit Montaña, "la maquinària està molt ben engreixada" i no hi haurà cap problema si la UVic-UCC està un temps sense la figura del rector. Serà del 13 de juliol a l'1 d'octubre. Cal destacar, però, que el programa d'Amat no s'hagués aplicat fins al curs 2019-2020 perquè l'inici de l'any acadèmic ja estava dissenyat.
 

Oriol Amat, a la universitat. Foto: UVic-UCC

Arxivat a