Els pagesos d'Osona afronten una collita del cereal passada per aigua

Les abundants pluges de maig també han provocat “una plaga de fongs” explica Lluís Muntal, membre de la Unió de Pagesos

Una collita de cereals en un camp de Manlleu
Una collita de cereals en un camp de Manlleu | Domènec Llop
Gil Capdevila
30 de juny del 2018
La pagesia osonenca no és mostra gaire optimista davant la collita de cereal d’aquesta temporada. “Ja diu la dita que pel maig cada dia un raig, però no sé si mai havia estat tan literal com aquest any”, explica a Osona.com Lluís Muntal, membre de la Unió de Pagesos. Les múltiples pluges han negat els camps i ha incrementat la humitat, cosa que a la vegada ha provocat “una plaga de fongs” que ha afectat als cereals.

Normalment la collita ja ha començat (per Sant Joan), tot i que Muntal apunta que enguany “va una mica més endarrerit” que el 2017. Tot i això, alguns ordis s’han pogut collir abans. En aquest sentit, remarca que els adversos factors climatològics contraresten amb la qualitat de les terres d’Osona. 

“La collita podria ser excel·lent, però, no ho serà ni de bon tros tant”, apunta Muntal, ja que a les pluges i fongs s’hi sumen les calamarsades, que també han afectat a part dels camps osonencs. “Des del meu punt de vista ha faltat sol i marinada per granar bé els cereals”. La previsió que fa Muntal sobre aquesta temporada és que “hi haurà collites diverses, camps bons i dolents, com cada any”.