El primer gos policia ja patrulla pels carrers de Vic

La patrulla canina a la Guàrdia Urbana està enfocada a la detecció de drogues

Dos dels agents de la unitat canina de Vic amb en Barney.
Dos dels agents de la unitat canina de Vic amb en Barney. | Josep M. Montaner
26 de juny del 2018
Actualitzat el 25 de juliol a les 17:47h
El primer gos policia de Vic (i Osona) ja patrulla pels carrers de Vic. Tal com va avançar Osona.com, des d'aquest dilluns l'Ajuntament ha posat en marxa un prova pilot per implantar la unitat canina (K9) a la ciutat. Tres agents de la Guàrdia Urbana són els encarregats de portar el ca mentre s'estan acabant de formar. El període de prova va del 25 de juny al 29 de juliol i patrulla durant el final del dia.

Tal com apuntava la regidora de Seguretat, Susagna Roura, "la unitat canina està enfocada a la detecció d'estupefaents per patrullar pels carrers, parcs públics i infantils". De fet, l'animal pot arribar a detectar fins a 17 substàncies com la marihuana, la cocaïna, l'heroïna o l'speed.

Precisament aquest dimarts, en la roda de premsa de presentació, s'han fet diferents demostracions per veure com el gos detecta la droga. “És un marcador passiu” explicaven els agents, és a dir, ni borda ni esgarrapa, sinó que seu o assenyala amb el morro on hi ha la droga. Es pot veure en els següents vídeos:



En declaracions de l'inspector del cos, Antoni Jurjo, es tracta d'un "element dissuassiu", ja que "ha de generar inseguretat per la gent que consumeix i trafica, i seguretat per la resta". L'inspector en cap remarcava que "hi ha bastantes queixes pel consum i tràfic de drogues a la ciutat". "El gos és una eina imprescindible per atacar aquestes queixes", sostenia.

Tal com reiterava Jurjo, "la unitat és una eina complementària de la Guàrdia Urbana". Els tres agents "compatibilitzaran la feina del barri amb la patrulla amb el gos". En aquest sentit, Jurjo ha agraït la seva implicació en el projecte. De fet, l'animal anirà de casa en casa d'aquests agents perquè hi hagi més vincles entre agent i ca.
 

En Barney, el primer gos policia de Vic. Foto: Josep M. Montaner


En Barney

El gos es diu Barney, té tres anys i és un pastor alemany. Els gossos policia acostumen a ser d'aquesta raça o també un pastor belga negre o groenendael. Ve de Caniausa -l'entitat encarregada de la recollida d'animals a la ciutat- que lloga els gossos per fer aquestes tasques i alhora ofereix els cursos de formació i ensinistrament a Piera. Un cop acabi aquest període de prova, s'haurà de decidir si es queden l'animal o no.

"Tots els cossos que ho han implantat, no ho han deixat", deia Jurjo. En aquest sentit, deia que hi ha altres policies "més grans que s'hi poden dedicar exclusivament". En el cas de Vic, la unitat canina s'haurà de compatibilitzar amb la patrulla de proximitat. Actuaran en parcs, espais i establiments públics, zones lúdiques, vehicles sospitosos, etc, a més dels grans esdeveniments de Vic, com són la Festa Major, el MMVV, el Mercat del Ram, el Mercat Medieval i la campanya de Nadal. Paral·lelament també s'intentarà fomentar el respcte dels animals a les escoles.
 

L'inspector Antoni Jurjo, la regidora Susagna Roura i els tres agents de la unitat canina. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a