Ramaderia

Teresa Jordà anuncia el decret de dejeccions ramaderes per a finals d'any

Ho ha dit davant la preocupació per la contaminació dels aqüífers durant l'assemblea d'INNOVACC, el clúster porcí català, que se celebra a la Vall d'en Bas

per Xavier Borràs , Vall d'en Bas, 26 de juny de 2018 a les 08:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La nova consellera del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) del Govern, Teresa Jordà –que substitueix Meritxell Serret, actualment a l'exili–, va participar durant la jornada d'aquest dilluns en l'assemblea general ordinària d'INNOVACC, el clúster carni porcí català que celebra ja 10 anys a Can Trona, a Joanetes (Vall d'en Bas).


La consellera Jordà va anunciar que el controvertit decret de dejeccions ramaderes podria ser aprovat abans que acabi l'any. Un fet que crea preocupació per la contaminació per purins de les granges de porcs als camps de conreu dels aqüífers, com passa a Osona i a la Garrotxa.

La consellera del DARP –que ha estat acompanyada pel batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, i pel d'Olot, Josep M. Corominas, que presideix el clúster– manifestava que el decret anunciat "ens ha d'acabar d'ajudar", per bé que ha estat molt clara en el fet que seran ferms a comptar amb la complicitat del sector i a cercar més eines per a lluitar contra la contaminació dels purins. "Buscarem aquestes sinergies sí o sí perquè això [la contaminació] es produeixi el menys possible", afegia.


L'Associació catalana d’innovació del sector carni porcí, INNOVACC compta amb 76 empreses del sector carni porcí (granges, escorxadors, sales de desfer i empreses càrnies d’elaborats) i serveis auxiliars (fabricants de maquinària, logística, additius, enginyeria i  consultoria), de les quals 60 són pimes, i 18 institucions (administració, universitats, cambres de comerç, centres d’investigació, associacions professionals…). L'objectiu principal d'aquest clúster és enfortir la competitivitat de les empreses del sector mitjançant la innovació i la cooperació.
 

L'auditori de Can Trona, a la Vall d'en Bas, acull l'assemblea d'INNOVAC. Foto: Martí Albesa.


El nou Decret de gestió de dejeccions ramaderes
 
El projecte del nou Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes i d’aprovació del programa d’actuació a les zones vulnerables en relació a la contaminació per nitrats que procedeixen de fonts agràries es va posar en consulta pública a la web del Departament d’Agricultura i se'n va publicar l’edicte al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el 13 de setembre de 2017.

A través d’aquest nou decret el Departament d’Agricultura vol assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país, a la vegada que es garanteix la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i agrícoles
 
Per aconseguir-ho, es preveuen tres grans línies d’actuació: la millora en origen en la gestió de les dejeccions de les explotacions ramaderes, incloent-hi el seu tractament; la innovació i millora en les aplicacions als sòls, mitjançant una fertilització orgànica d’excel·lència, i el control i seguiment d'aquestes aplicacions, garantint la traçabilitat dels moviments.
 
Es tracta d’un model de gestió basat en la valorització de les dejeccions com a recurs, amb una fertilització ajustada a les necessitats dels cultius, una aplicació feta amb maquinària adequada i, fins i tot, quan calgui, en l’exportació dels excedents de nutrients.

Lluís Amat, batlle de la Vall d'en Bas i amfitrió de la jornada a Can Trona, durant la inauguració de l'assembles d'INNOVAC. Foto: Martí Albesa.


 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació