Més 250 professionals de la salut participen en una jornada sobre ecografia a la Facultat de Medicina

A Osona hi ha quatre centres d'atenció primària que compten amb ecògrafs

Durant la jornada a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC
Durant la jornada a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC | UVic-UCC
Redacció
20 de juny del 2018
Actualitzat a les 16:31h

Més de 250 metges de família, residents i estudiants de Medicina es van reunir el divendres i dissabte passats a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC en una jornada sobre l'ecografia clínica amb l'objectiu de formar i actualitzar coneixements sobre aquest procediment entre els metges de família. La trobada organitzada pel grup EcoAP (Ecografia Clínica a l'Atenció Primària) de la CAMFiC va esdevenir un èxit amb 175 inscrits, 50 docents i 25 estudiants.

L'ús d'aquest mètode diagnòstic s'està estenent per tot el territori a mesura que els professionals es van formant en aquesta tècnica, i també en la mesura de que poden disposar d'un ecògraf al seu centre. La jornada va apropar el mètode als professionals perquè, tant els que ja saben fer ecografies com els que no n'han fet mai, veiessin de primera mà les possibilitats d'aquesta tècnica i coneguessin tots els tipus d'ecografia que pot arribar a fer un metge de família de forma habitual perquè, tal i com es plasmava en el títol del programa cal "una mirada nova" sobre els pacients.

Al llarg dels dos dies, es van realitzar més de 14 tallers pràctics, 5 casos pràctics a resoldre, una gimcana per les diferents instal·lacions de la Facultat, presentacions de diverses tesis doctorals i comunicacions específiques de professionals rellevants en l'àmbit de l'ecografia. També es va dedicar una taula a l'ecografia pulmonar, amb la presència del doctor Giovanni Volpicelli, referent mundial i màxima autoritat en ecografia pulmonar.

Fer un diagnòstic ecogràfic en l'àmbit de l'Atenció Primària comporta un seguit d'avantatges per al pacient i per al sistema: ajuda a fer el cribratge i diagnòstic precoç de determinades patologies, a reduir la incertesa clínica i a filtrar la derivació d'exploracions complementàries. De fet, segons dades del grup EcoAP, entre el 82% i el 93% dels pacients als quals s'ha fet una ecografia a l'AP, no precisen de cap més prova ni cap derivació. A més, fent ecografies a la primària, s'aconsegueix que el temps d'espera per aquesta prova disminueixi a la meitat. Malgrat la utilitat de l'ecògraf als CAP, però, actualment a Catalunya només 57 Centres d'Atenció Primària dels 366 que hi ha a Catalunya disposen d'ecògraf.

A Osona, ja són 4 els centres que disposen d'un aparell: el CAP Santa Eugènia de Berga, el CAP Vic Nord, el CAP Manlleu i el CAP Torelló, que junts donen cobertura a més de 152.000 persones. Les principals ecografies que s'hi ha fet han estat abdominals, testiculars, musculoesquelètiques i de tiroides.
Arxivat a