El Festus de Torelló amplia cartell i recupera el nombre de propostes d'abans de la crisi

El certamen, que se celebrarà el 6 i 7 de juliol, suma la mostra "Factors" sobre la llibertat d'expressió

Els organitzadors del festival amb el cartell d'aquesta 21a edició
Els organitzadors del festival amb el cartell d'aquesta 21a edició | ACN
Redacció
20 de juny del 2018
El Festus – Festival d'arts al carrer de Torelló arriba el 6 i 7 de juliol a la seva 21a edició amb 28 propostes, sis més que l'any passat. El certamen "torna a anar a més", celebra el seu coordinador, Blai Marginedas, i assoleix d'aquesta manera el nombre d'actuacions que tenia abans de la crisi. Entre les novetats d'enguany destaca la incorporació de la mostra “Factors” de l'Escola d'Arts Plàstiques de Torelló que enguany farà una crida a favor de la llibertat d'expressió. Marginedas també ha remarcat la important presència d'artistes de fora del territori català i la importància que tindrà la música. El certamen compta amb un pressupost de 54.000 euros.

En la presentació del Festus 2018, l'alcalde de Torelló, Santi Vivet, ha remarcat que en la seva 21a edició el certamen compta amb una oferta "variada" i de "qualitat" pensada "per a tots els públics i gustos". En total, ha especificat el coordinador del festival, Blai Marginedas, 28 propostes de circ, dansa, teatre, música i arts visuals, sis més que l'any passat, fet que suposa que assoleixi el seu millor registre des que a causa de la crisi es va veure obligat a reduir el cartell. Les propostes es repartiran en cinc espais del casc antic de Torelló: la plaça Vella, la plaça de la Vila, la plaça Nova, el Delicatessen i els Jardins.

Marcada presència "internacional"

El tècnic de cultura de l'Ajuntament de Torelló, Pep Tines, ha remarcat que es tracta d'una de les edicions "més internacionals". En aquest sentit, ha aprofundit el coordinador, a la presència del teatre de la companyia francesa Madam'Kanibal s'hi afegeixen “forces” de l'estat espanyol com la dansa de la companyia Madueixa, la música del Jardin de la Croix, Owl Captain i Viva Belgrado. No obstant això, ha insistit Marginedas, no hi faltarà la presència local amb artistes com el pianista osonenc d'Oques Grasses, Joan Borràs.

“Factors”

Entre les novetats d'aquesta edició, els organitzadors han remarcat que la incorporació de la mostra “Factors” de l'Escola d'Arts Plàstiques de Torelló al festival. L'exposició que organitzada periòdicament el centre sempre ofereix un punt de vista sobre una determinada temàtica i, segons ha puntualitzat la seva directora, Elisenda Soler, "tenint en compte com va el país" i amb l'objectiu de "sumar esforços" s'ha optat per la llibertat d'expressió. Per aquesta raó, ha afegit, els hi semblava "inversemblant" tancar la mostra en una sala d'exposicions "havent-hi el Festus" pel que es podrà veurà l’exposició durant els dies de festival al carrer. 

En total seran sis instal·lacions visuals dels artistes Arnau Musach, Exabruoto, Jordi Arévalo & Roxanne Robinson i Octavi Serra que tractaran, entre altres aspectes, els drets humans o el color groc.

Programació a l'hora del vermut

Una altra de les grans novetats d'enguany és la incorporació de la programació dissabte i diumenge al migdia. El cartell, doncs, arrencarà divendres a les 6 de la tarda amb la música d'Off Fetus i es perllongarà fins al diumenge al vespre.

Un cartell d'obres per a les obres

El Festus 2018 també estrenarà disseny. Segons ha explicat Marginedas, amb l'objectiu de fer que els espais siguin més partícips del festival s'ha buscat un disseny que juga entre el símil "d'obra artística i obra urbana". D'aquesta manera s'utilitzaran alguns elements que són propis d'aquesta segona opció per "vestir" les localitzacions del certamen.

Pressupost de 54.000 euros

El Festus 2018 comptarà amb un pressupost de 54.000 euros finançat per l'Ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, ha explicat el tècnic de cultura de l'Ajuntament, a causa del 155 no ha estat fins fa uns dies que s'ha pogut tramitar la petició per obtenir l'ajut d'aquest darrer. "Hem tirat endavant sense saber si el tenim, però confiem que sí", ha puntualitzat. Pel que fa a la mostra ’Factors’ compta amb un pressupost de 3.000 euros.
 

Consulta tota la programació

Galeries dels darrers anys del Festus

Durant la roda de premsa de presentació. Foto: ACN

Arxivat a