El Coll d'Ares, porta d'entrada de la Flama del Canigó i l'inici dels Focs de Sant Joan

A Osona neix la ruta de Manlleu, que encetarà la festa amb un espectacle amb cavalls

El groc serà un dels protagonistes de la Flama del Canigó d'enguany.
El groc serà un dels protagonistes de la Flama del Canigó d'enguany. | Josep M. Montaner
Redacció
18 de juny del 2018
Actualitzat el 21 de juny a les 11:04h
El Coll d'Ares es consolida com la porta d'entrada de la Flama del Canigó i el tret de sortida a la festa Sant Joan, amb el foc que ha d'encendre les fogueres de la nit més curta de l'any com a protagonista. Aquest dilluns, l'associació Tradicat i Òmnium Cultural han presentat a la plaça Major de Vic la dotzena de rutes d'Osona i el Ripollès amb els municipis on es farà arribar la flama. En destaca la incorporació enguany de la ruta de Manlleu, que inclou un espectacle amb cavalls a similitud de les festes de Menorca que es podrà veure a la capital del Ter.

La flama arribarà, com cada any, des de la Catalunya Nord per la zona fronterera del Coll d'Ares i després d'un dinar popular es repartirà en rutes per la resta de territoris del Principat, País Valencià i les Illes. Precisament des d'Òmnium, Alfred Verdaguer, ha destacat que la Flama del Canigó és un "símbol d'unió" dels Països Catalans. D'altra banda, el groc tenyirà molts dels actes que se celebraran arreu per reclamar la llibertat dels polítics que són a la presó i els que es troben a l'exili. A més, en tots els municipis on arribi la flama es llegirà un text escrit des de la presó pel president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Sant Joan és una festa ancestral que ha perdurat al llarg de molt segles per festejar la nit més curta de l'any, el solstici d'estiu. Des d'Òmnium Osona, Alfred Verdaguer ha assenyalat que la flama que ha d'encendre les fogueres de Sant Joan és "fidelitat a les arrels, resistència viva i culte a la llengua i a la tradició". Segons Verdaguer, no només és un símbol d'unió dels Països Catalans, sinó també és un mitjà que busca la inclusió de tothom.

Des d'Òmnium Ripollès, Jordi Vilarrodà ha destacat el simbolisme del Coll d'Ares. "No es tracta només d'una frontera entre estats que mica en mica anem esborrant, sinó que també és el lloc per on van haver de marxar a l'exili l'any 39 milers de persones amb una gran penúria". "Salvant totes les distàncies, avui dia tornem a tenir persones a l'exili", ha afegit Vilarrodà.

Precisament, en l'acte que es farà a Coll d'Ares de rebuda de la flama que haurà sortit de Perpinyà i abans d'escampar-la pels territoris de parla catalana, l'espai fronterer acollirà un acte que cada any compta amb la participació de més persones. En aquesta ocasió, comptarà amb la presència d'Alba Puig, la filla de l'exconseller de Cultura, Lluís Puig, avui vivint a Bèlgica, que llegirà un text que ha escrit el seu pare.

Els organitzadors preveuen que els actes de la Flama del Canigó al Coll d'Ares enguany siguin encara més concorreguts perquè la festa s'escau en dissabte. A dos quarts de dues del migdia hi haurà una dinar popular de germanor. A tres quarts de quatre es rebrà la Flama del Canigó i s'encendrà el peveter-escultura "Flama d'arrels". Es faran els parlaments oficials i es procedirà a escampar la flama per tots els territoris de parla catalana.
 

Consulta els horaris de la Flama del Canigó

Galeries de fotos de la Flama del Canigó

 
Alfred Verdaguer, Susagna Roura, Txevi Rovira i Jordi Vilarrodà, durant la roda de premsa de presentació. Foto: Josep M. Montaner
Arxivat a