Gil Vilarrasa: «Declarar festa local l'1-O és un homenatge als que estan a la presó o a l'exili»

El portaveu del PDECat a Seva va ser l'encarregat de proposar la iniciativa al plenari municipal

Gerard Castañé
14 de juny del 2018
Actualitzat el 15 de juny a les 10:49h

Gil Vilarrasa, en una imatge d'arxiu. Foto: Toni Carrasco


El ple de l'Ajuntament de Seva va aprovar aquest dilluns declarar l'1 d'octubre de 2019 com a festa local. D'aquesta manera, s'ha convertit en el primer municipi d'Osona que ha tirat endavant aquesta iniciativa. El dictamen es va aprovar per unanimitat per part de tot el consistori (ERC, PDECat i Gent per Seva), a proposta del portaveu del grup municipal del PDECat, Gil Vilarrasa. Osona.com ha pogut parlar amb el regidor per saber-ne tots els detalls.
 
- D'on sorgeix la idea?
 
- Aquest dilluns dia 11 de juny hi havia ple ordinari a l'Ajuntament de Seva i un dels punts de l'ordre del dia era la designació de les festes locals per l'exercici que ve. Les festivitats que proposava l'equip de govern (ERC) eren el 23 d'abril i el 10 de juny. Des del grup municipal del PDECAT ens va semblar bé el dia 10 de juny (segona Pasqua), però vam creure que el 23 d'abril no era la millor opció tenint en compte que les escoles, un dels col·lectius més afectats per les festivitats locals, aprofiten la Diada de Sant Jordi per fer diferents activitats. Des del grup del PDECAT vam creure oportú proposar el dia 1 d'octubre com a data alternativa per tot el que significa. Va semblar bé a tots els regidors, es va modificar la proposta inicial i es va acabar aprovant per unanimitat.
 
- Quina importància creu que té declarar el dia 1 d'octubre festa nacional?
 
- La nostra intenció no anava més enllà de declarar-lo festa local al poble de Seva. D'una banda, vam decidir tirar endavant la idea per la transcendència històrica que va tenir aquesta data pel nostre país i així garantir que mai caigui en l'oblit. Per altra banda, com a homenatge als milers de voluntaris anònims que van fer possible la jornada històrica i de democràcia, i també a aquells que ara es troben lluny de casa i de les seves famílies, ja sigui perquè estan a la presó o bé a l'exili.
 
- Està previst fer quelcom especial a Seva el proper 1 d'octubre?
 
- Encara no ens ho hem plantejat. Quan vam pensar la iniciativa, tampoc sabíem si acabaria prosperant i si la resta de la corporació ho veuria bé. És una data que cal recordar i creiem que seria molt bo fer algun acte commemoratiu i reivindicatiu, i que no quedés només per fer festa.
 
- Com valora el ressò que ha tingut la seva iniciativa?
 
- No imaginàvem que acabaria tenint tant ressò mediàtic i polític. Ens pensàvem que no transcendiria més enllà de l'àmbit municipal. Tot i això, en poques hores la premsa en va començar a fer ressò i fins i tot l'ANC en un tuit va celebrar la nostra proposta, va encoratjar als ajuntaments a seguir la iniciativa i va emplaçar al MHP Torra a declarar l'1 d'octubre festa nacional a Catalunya. Aquest va contestar que ho veia com una proposta molt raonable. Estem molt satisfets i orgullosos que la nostra iniciativa hagi causat tant ressò a nivell de país.
 
- El grup del PDECat té previst proposar-la en altres municipis osonencs?
 
- A nivell de partit no sé quines seran les directrius, però estic plenament convençut que la proposta és vista amb bons ulls i creiem que seria bo que s'estengués a nivell de comarca. De totes maneres, no hem d'entendre aquesta iniciativa com una arma política partidista sinó com una iniciativa reivindicativa a nivell de país deixant de banda els colors polítics. El dia 1 d'octubre no va ser un dia de colors polítics, sinó un dia d'unitat i de democràcia.
 

Una urna de l'1-O. Foto: Adrià Costa