La UVic cataloga el llegat d'Emili Teixidor amb la intenció de donar-li més visibilitat

La universitat bateja una sala amb el nom de l'escriptor que ja acull uns 4.000 llibres

14 de juny del 2018
Actualitzat a les 16:16h
Emili Teixidor, quan el van investir Doctor Honoris Causa per la UVic
Emili Teixidor, quan el van investir Doctor Honoris Causa per la UVic | Adrià Costa
L'escriptor rodenc Emili Teixidor va deixar el seu fons bibliogràfic i documental a la Universitat de Vic quan va morir el passat 2012. Un llegat que conté una gran quantitat de materials, que van des de fotografies, materials gràfics, correspondència, manuscrits, arxius digitals, llibres i objectes. A hores d'ara, s'està catalogant la seva obra i s'ha iniciat una part de digitalització, d'imatges i articles de premsa que Teixidor guardava.

Així ho explicava aquest migdia, la responsable del Servei de Gestió Documental i Arxiu de la UVic, Núria Cañellas en una roda de premsa. Cañellas apuntava que la intenció és transformar-lo digitalment, donar-li visibilitat i fer-ne difusió a través de la xarxa. A més, avançava que hi ha més d'una desena de manuscrits que poden "ser obres inèdites, ho estem estudiant". Molts d'aquests són contes. D'altra banda "cal veure si estan complets o no", apuntava.

Dues eines per començar a investigar l'obra de Teixidor

Tal com explicava Cañellas, s'han creat dos instruments per poder identificar i documentar la informació; "dues bones eines per començar a investigar". Es tracta de la guia personal del fons i el catàleg d'objectes. La primera eina està ordenada cronològicament del 85 al 2012, té quatre metres lineals de documentació, 4.500 llibres, 203 fotografies, etc.

Destaquen els esborranys i correccions de textos, articles d'opinió, guions de televisió o cinematogràfics, traduccions "i fins i tot discursos del propi Teixidor". Pel que fa al catàleg d'objectes, n'hi ha una cinquantena que van des de premis i títols fins a objectes personals.
 

Núria Cañellas mostrant un dels documents originals que ha catalogat. Foto: ACN


La UVic ha batejat amb el nom de Sala Emili Teixidor l'antiga sala de juntes i acull, de moment, l'extens llegat de l'escriptor amb més de 4.000 llibres, i l'exposició d'alguns dels premis que va rebre en una vitrina, com el Serra d'Or o la medalla doctor honoris causa de la UVic.

Molt valor per al fons de la universitat

En aquest sentit, la directora de la Biblioteca Ricard Torrents, Mireia Salgot, remarcava que aquesta col·lecció té "un valor extraordinari" i dona molt de prestigi a la universitat i a la ciutat. Alhora apuntava la necesitat de caminar cap a la digitalització. "A més de la preservació i conservació, cal donar-li difusió i visibilitat".

Salgot remarcava que després del procés de catalogació del llegat cal trobar "internament" un professor que se'n faci càrrec com a mentor i que això "obri portes més enllà de la figura i obra d'Emili Teixidor". De moment, "hem fet una
primera fotografia al llegat", concloïa.

La UVic, el millor lloc

El rector de la universitat Jordi Montaña remarcava que la gran quantitat de materials diversos són "de gran valor per a la recerca" i que correspon a la universitat "valorar i difondre la seva obra" per tal que es mantingui "viu a la memòria de la gent". El rector ha lloat la seva figura com "un escriptor de primera línia", a més de ser "mestre i pedagog". De fet, Teixidor va ser el primer guardonat "honoris causa" de la UVic.

Per la seva banda, l'hereu de Teixidor, Lluís Fernàndez, ha transmès un agraïment a la Universitat de Vic i ha remarcat que era "el millor lloc per deixar el fons". En aquest sentit, ha explicat que tant la Biblioteca Nacional de Catalunya com l'Ajuntament de Roda es van interessar per guardar el seu llegat, però amb la UVic "l'estudi de la seva obra podria arribar a molta més gent a la llarga".
 

Alguns dels premis que va rebre l'escriptor i pedagog Emili Teixidor exposats a la sala de la UVic que alberga el fons. Foto: ACN

Arxivat a