Susagna Roura, sobre el Pla d'Acció Cultural de Vic: «Hem de trobar més espais de creació»

La regidora de Cultura apunta que una de les accions més immediates és unir la programació cultural de la ciutat

El PAC ja ha creat 5 grans àmbits segons cada disciplina.
El PAC ja ha creat 5 grans àmbits segons cada disciplina. | Josep M. Montaner
Redacció
14 de juny del 2018
Actualitzat a les 12:09h
El darrer ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar el nou Pla d'Acció Cultural, que ha de regir les polítiques culturals de Vic del 2018 al 2025. Tal com apuntava la regidora de Cultura, Susagna Roura, ha estat un procés molt participatiu i transversal, i estarà en mans dels equips de govern desenvolupar la seixantena de mesures que es recullen en el nou pla.

Aquest divendres, 15 de juny, es presenta a la ciutadania el PAC a dos quarts de 9 del vespre davant de l'ACVic, al voltant del riu Mèder, que precisament vol ser un eix vertebrador cultural de la ciutat. Repassem amb Roura quines estratègies són més immediates i com està la salut cultural de Vic.

- Què suposa per Vic tenir el Pla d'Acció Cultural?

- És com tenir la guia a seguir els propers 7-8 anys del que es vol oferir culturalment a la ciutat de Vic. Seria la bíblia en l'argot religiós i com es va dir al ple una guia de viatge. Fins ara no hi havia una guia a seguir i tot i que hi havia moltes accions culturals no estaven endreçades ni dirigides a una finalitat. Tot el que s'ha decidit amb el Pla d'Acció Cultural està orientat a una sèrie d'objectius per aconseguir unes finalitats.

- En el plenari deia que la clau sobre l'èxit del PAC dependria de cada govern. Quines estratègies creu que són les més immediates i més prioritàries per la ciutat de Vic?

- La més immediata i que és prioritària és l'aspecte comunicatiu. La programació de Vic ha d'estar unificada perquè la gent sàpiga que fan de manera sectorial. Es vol crear una web -que de moment estem a les beceroles- i també en paper, uns diaris trimestrals com els del VICCC, que aglutinin totes les activitats culturals, públiques i privades.

- N'hi ha d'altres?

- Hem agrupat el sector cultural en 5 grans grups: Arts escèniques i música, Arts visuals i audiovisuals, Lectura, Patrimoni i coneixement, i Sociocultura i cultura tradicional. D'aquesta manera, portem l'activitat cultural unificada i no cadascú fa la seva. Per exemple ja tenim els coordinadors d'àmbit d'aquests 5 grans grups i en breus ens reunirem per poder veure cap on vol anar cadascú en la seva parcel·la. Des de la regidora proposarem que sigui una temàtica i si tots podem treballar un mateix tema seria fantàstic. L'ideal seria treballar tots junts un objectiu comú. Hi ha qui diu que això és molt complicat, però almenys que cada disciplina en tingui un de comú.

- Qui encapçala aquests grups?

- Són persones vinculades directa o indirectament amb l'Ajuntament que cada sector ha escollit. Són els següents: Montse Catllà (Arts escèniques i música), Maite Palomo (Arts visuals i audiovisuals), Esther Farrés (Lectura), Josep Maria Riba (Patrimoni i coneixement), i Cristina Jordà (Sociocultura i cultura tradicional). Se'ls hi ha demanat que treballin un 10% del seu temps fent de coordinador d'àmbit.

- Com podria qualificar el panorama cultural de Vic després de la diagnosi? Té bona salut?

- Té bona salut. En la diagnosi es van repassar els tres pilars: l'educació, la programació i la creació. L'educació i la programació estan forts, però ens faltaria la creació. Ens trobem que a Vic surt gent amb molt de talent, però a l'hora de crear el seu producte no ho fan a la ciutat. Després sí que el venen exhibir aquí. Hi ha l'aprenentatge i l'exhibició, però la creació és el que anem més coixos. Hem de trobar més espais de creació i que el talent no marxi fora a crear, sinó que cridi més talent cap aquí.
 

Susagna Roura, durant l'entrevista. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a