​Vic aprova el Pla d'Acció Cultural

El ple tira endavant un protocol per les figures festives de la ciutat | Lluís Solà i Sala rebrà la Medalla d'Or de la ciutat el proper 19 de juliol

Capgirem Vic es va votar en contra de l'aprovació final del PAC
Capgirem Vic es va votar en contra de l'aprovació final del PAC | Josep M. Montaner
07 de juny del 2018
Actualitzat el 08 de juny a les 9:11h
La cultura va ser la protagonista del ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest dimecres. D'una banda es va aprovar al Pla d'Acció Cultural, que ha de regir les polítiques culturals del 2018 al 2025. Tal com destacava la regidora de Cultura, Susagna Roura, ha estat un procés molt participatiu i transversal, cosa que permet fomentar un dels objectius del PAC: "millorar la cohesió social a través de la cultura".

"No és vinculant", deia Roura, remarcant que depèn dels actors i agents de la ciutat I "l'èxit del procés serà la implantació de les estratègies" que portin a terme els equips de govern. La regidora reconeixia que de les mesures a seguir en els propers anys no seria possible executar-les totes, però permetria reforçar i assentar les estratègies. En aquest sentit, remarcava tres aspectes del PAC: el mecenatge, la democratització de la cultura i la democràcia cultural.

Des de l'oposició, ERC-Som Vic, Josep M. Diéguez destacava algunes de les mancances principals del PAC: la cultura popular i l'accés universal a la cultura. En aquest sentit el regidor apuntava que "calen espais per fer cultura, a banda d'enriquir el propi treball" i destacava la importància de la participació activa. Tot i no ser el PAC, "deixa escletxes per poder-hi afegir propostes", deia Diéguez.
 

Susagna Roura va destacar que era un PAC molt transversal. Foto: Josep M. Montaner
 

El grup d'ERC-Som Vic, abans de començar el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner


D'altra banda, Josep Anglada de Plataforma Vigatana, apuntava que les coses "s'han fet ben fetes" i que s'ha d'entendre el PAC com "una eina que ha d'orientar les polítiques culturals de la ciutat" i "treballar-la i revisar-la perquè respongui als reptes i necessitats dels vigatans".

Arnau Martí, de Vic Per a Tots, destacava que feia "quinze anys que estàvem orfes d'un full de ruta de l'horitzó" i que els hi havia agradat "més el procés que el document final". En aquest sentit, remarcava que ha de ser "una palanca per la política cultural" i que "no ha de ser un patrimoni de cap govern, sinó de ciutat".

Capgirem va ser l'únic partit que hi va votar en contra, tot i reconèixer tota la feina que s'ha fet. Tal com exposava la regidora Sara Blázquez, des de la seva formació fa temps que es va demanar un estudi sociològic per conèixer el tipus de públic i, tot i el compromís de l'equip de govern, no s'ha portat a terme. "Han decidit començar la causa per la teulada i aquest era un punt clau per nosaltres", deia la regidora, remarcant que en el PAC "hi ha molts bons propòsits, però s'entén la cultura com un producte de consum i els ciutadans com a consumidors". Alhora la regidora apuntava que tenien por que el projecte es quedés en un calaix.

Roura va contestar que el sorprenia la decisió de Capgirem i va remarcar que ha estat un procés molt participatiu i actiu. Alhora li va retreure a la regidora que l'estudi sociològic no es va portar a terme perquè no els hi va agradar la proposta que va fer l'equip de govern i que estaven a l'espera que Capgirem en proposés una d'alternativa. Blázquez va reiterar que el compromís de desenvolupar-ho hi era abans que es portés a terme el PAC.
 

Arnau Martí va remarcar el procés participatiu del PAC. Foto: Josep M. Montaner
 

Sara Blázquez va demanar un estudi sociològic del tipus de públic que existia a la ciutat. Foto: Josep M. Montaner


Un protocol per les figures festives

El ple de Vic també va aprovar el protocol de les figures oficials de la ciutat de Vic. Aquestes són els Gegants de Vic, els Caps de Llúpia, l'Àliga, el Bou, la Mulassa, els Cavalls Cotoners, els Gegants pubills i els Gegants petits. Tal com explicava Roura, es tracta d'una iniciativa de la Comissió de Procuradors de Sant Miquel dels Sants i serveix per fixar una tradició "fins ara oral" de com ha de ser el seguici, quin ordre s'ha de seguir, quines són les sortides oficials de les figures… per tal que "no es perdi la tradició i es protegeixi la cultura popular".

Tots els grups es van felicitar per l'aprovació d'aquest dictamen. Cal destacar que Capgirem Vic va fer notar la seva preocupació per "la pèrdua del sentit popular de les figures". Sara Blázquez va demanar que el protocol fos "flexible i adaptable". De fet, va apuntar que les figures feien massa sortides confessionals i va aprofitar per demanar a l'equip de govern que no convidés el Bisbe de Vic al Seguici de Sant Miquel, ja que va titllar l'avortament de genocidi.

Roura li va contestar que "el bisbe ha estat sempre dins el seguici" i va apuntar que de les sortides que feien les figures n'hi havia dues de sis de religioses. Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, va sortir a la defensa del bisbe remarcant que era "una aberració" que no hi fos per la festa major de la ciutat. Precisament, Anglada els va demanar que fossin els de Capgirem el que no anessin al seguici.
 

Josep Anglada, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner

 

Fabiana Palmero, Josep Arimany i Anna Erra, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner


Lluís Solà i Sala rebrà la Medalla d'Or el 19 de juliol

El passat més de febrer es va aprovar -per unanimitat- concedir la medalla d'Or de la ciutat de Vic a Lluís Solà i Sala. Aquest dimecres es va ratificar l'acord destacant la seva figura com un dels poetes de renom del país, la seva estima a la ciutat i Catalunya, a la llengua catalana, i també el seu pas per l'Ajuntament de Vic, com a regidor de Cultura de Vic.

Roura avançava que l'acte d'entrega es faria el proper 19 de juliol a les 8 del vespre a l'Atlàntida de Vic. Diversos autors faran una glossa repassant la vida del guardonat a través de la poesia, la política, la docència i el teatre.

La "polititzada" antena de Sant Fidel

Durant el torn de precs i preguntes van tornar a sortir dos temes freqüents: l'antena del carrer Sant Fidel i l'IBI dels locals del PDECat i PSC. D'una banda, Esquerra va demanar que davant de l'aixecament del 155, van "pregar" perquè donessin una data pel desmantellament de l'antena.

La regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero va criticar l'actitud d'Esquerra explicant que feia pocs dies que havien tingut una reunió i que la situació havia quedat "clara". "Deixin de polititzar amb l'antena; saben tota la feina que s'està fent", els va etzibar la regidora, remarcant que així només generaven desconfiança. Palmero va explicar que s'havia trobat un interlocutor i només faltaven pactar dos contractes de lloguer per dues de les quatre localitzacions que s'ha de repartir l'antena.
 

Una vintena de persones demanant la retirda de l'antena del carrer de sant fidel de Vic. Foto: Josep M. Montaner

 

Joan Coma ja havia demanat perquè els dos partits no pagaven l'IBI dels seus locals a Vic. Foto: Josep M. Montaner


D'altra banda, Joan Coma de Capgirem va tornar a demanar que PDECat i PSC paguessin l'IBI dels locals que tenen a la ciutat, tot i està exempts de fer-ho. El regidor ja havia fet la preguntes en ocasions anteriors i, a dia d'avui, encara no han obtingut resposta. "Facin el favor de col·laborar", va concloure Coma.

El Pla d'Acció Ambiental comença a caminar

D'altra banda, el ple també va aprovar inicialment el Pla d'Acció Ambiental. Tal com exposava el regidor Josep-Ramon Soldevila, s'ha d'actualitzar el contingut de l'antic pla pel que fa a la qualitat de l'aire, l'energia sostenible, etc. Capgirem es va abstenir perquè, tal com exposava Marc Barnolas, no havien tingut temps de presentar les esmenes, i que es va comprometre de presentar en forma d'al·legacions en l'aprovació final.

Pel que fa a mocions de censura van prosperar les dues que va presentar Capgirem. ERC-Som Vic la va retirar. Els cupaires van proposar un moció en defensa del model sanitari públic català i la universalització de l'atenció sanitària i una altra de rebuig a la violència i la impunitat policial. En el cas del text referent a la sanitat, Josep Anglada va votar-hi en contra al·legant que s'hauria de preguntar a la ciutadania si volen que una persona immigrant sense papers tingui els mateixos drets que els vigatans.
 

Josep-Ramon Soldevila exposant l'actualització del pla d'acció ambiental. Foto: Josep M. Montaner
 

Josep Arimany, Anna Erra i Susagna Roura, durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner

 

Katia Juncks i Marc Barnolas. Foto: Josep M. Montaner

 

Toni Serrat, durant el ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a